• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Prof. Dr. Bentli’den sıcak çarpmaları ile ilgili önemli uyarı ve tavsiyeler
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Türkiye genelinde hava sıcaklıkları mevsim normallerinin üzerinde seyrederken, termometrenin 40 dereceyi gösterdiği Malatya’da, giderek etkisini artıran sıcaklıklar vatandaşı bunaltıyor.

İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recep Bentli, güneş çarpmasının hangi aylarda ve saatlerde daha çok etkili olduğu, hangi saatlerde dışarıya çıkılması gerektiği, hangi hastalık grupların daha çok etkilendiği, neler yapılması ve nelere dikkat edilmesi ile ilgili İLKHA’ya önemli açıklamalarda bulundu.

“Sıcak çarpması özellikle haziran ayının ikinci yarısından itibaren etkili oluyor”

Sıcak çarpmasının özellikle haziran ayının ikinci yarısından itibaren temmuz, ağustos ve eylül ayının ilk yarısında meydana geldiğini kaydeden Prof. Dr. Recep Bentli, “Özellikle yaşlılarımızı ve bazen de çocuklarımızı çok ciddi bir şekilde etkileyen bir durum. Vücudumuzun ısı ayarını yapan merkezi sinir sistemindeki, yaşlılarda bozulmalara bağlı olarak bu sıcak çarpmasında vücudun verdiği reaksiyonun bozulmasıyla maalesef normal erişkin, genç, sağlıklı bireylerinkinden daha fazla etkilenmektedir. Aynı şekilde çocuklarda da henüz bu merkezi sinir sisteminin tam gelişmemiş olması nedeniyle de güneşe maruziyet çok ciddi sıcak çarpmalarına ve hipertermi dediğimiz vücut ısısının yüksek seyretmesine neden olmakta.” diye dikkat çekti.

“Kronik rahatsızlığı olan ve 65 yaş üstü olanların saat 11.00 ile 16.00 arası dışarıya çıkmamaları gerekir”

Özellikle yaşlıların saat 11.00 ile 16.00 arası çok fazla dışarıya çıkmamaları tavsiyesinde bulunan Prof. Dr. Bentli, “Gölge olan yerlerde vakitlerini geçirmelerini istiyoruz. Ama bu saatlerde mecburen güneş altında çalışan ve yürümek zorunda kalan tüm vatandaşlarımıza bol sıvı tüketmelerini, normal sıvı haricinde günde en az 2 litre su içmelerini, açık renk kıyafetler giymelerini, terlemeyi engelleyen ve terin buharlaşmasını engelleyen sıkı kıyafetler giymemelerini öneriyoruz. Özellikle böbrek yetmezliği, kalp yetmezliği olan hastaların bol sıvı tüketmeleri gerekiyor. Kalp ve böbrek yetmezliği, dışında diyabet, hipertansiyon gibi kronik rahatsızlığı olan ve 65 yaş üzeri olan hastalarımızın mutlaka bu saatlerde güneşe maruz kalmamalarını öneriyoruz. Tabi güneşin de önemi var. Güneş bizim için büyük D vitamini kaynağı. Aldığımız vitaminlerin vücuda yararlı hale gelebilmesi için D vitaminin mutlaka güneşte cildimizde bir reaksiyonun gelişmesi gerekiyor. Biz de bunu özellikle saat 11.00’ den önce ve saat 16.00’ dan sonra hem hastalarımızın hem de normal sağlıklı bireylerin güneşe maruz kalmalarını özellikle istiyoruz. Ama hem kronik hem de yaşlı hastalarımızın bu konuda çok dikkat etmeleri gerektiğini ve bol sıvı tüketmelerini gerektiğini sizlerin aracığınızla hatırlatmak istiyoruz.” dedi.

“Mevsimlik tarım işçiliğinde çalışan yaşlılara dikkat edilmesi gerekir”

Bentli, “Mevsimlik tarım işçilerimiz Malatya’mıza bildiğiniz gibi kayısı nedeniyle geldiler. Şu an yoğun bir şekilde çalışıyorlar. Burada da bir ekip olarak geldikleri için bu grupta çalışanların yaşlılarına mutlaka dikkat etmek lazım. Hem bahçe sahibinin birlikte çalıştıkları aile bireylerinin yaşlı ağaçların altında dinlenmelerini veya gölgede de kaysının birtakım işleri var bu işlerde çalışmalarını sağlamaları gerekir. Yani saat 11.00 den önce yoğun bir çalışma oluyor ama bu dediğimiz saatlerde de diğer işleri planlayarak güneşe çok fazla çıkmamalarını eğer çıkmak gerekiyorsa da tabi ki bu bir iştir, bunun tamamlanması lazım. Burada da yine genç, sağlıklı bireylerin iş yaparken bol sıvı tüketmeleri ve koruyucu şapka, açık renkli kıyafetler giymeleri ve çok sıkı olmayan kıyafetlerle çalışmalarını gerekir.” dedi. (İLKHA)

 





Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir