• DOLAR 34.7
  • EURO 36.773
  • ALTIN 2961.89
  • ...
Kurban Bayramı'nda sağlıklı beslenme ipuçları
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Diyetisyen Çisil Güneş, kalp-damar hastaları, diyabet hastaları, hipertansiyon hastaları ve böbrek hastalarının bu dönemde kırmızı et tüketimine özellikle dikkat etmeleri gerektiğine dikkat çekti.

Güneş, sağlıklı bir Kurban Bayramı geçirmek için; doğru besin seçimi, gıda güvenliği, etlerin saklanması, hazırlanması ve pişirme yöntemleri konularında dikkatli olunması gerektiğini de vurguladı.

HAŞLAMA VE IZGARA TERCİH EDİN

Bayramda et tüketimi konusunda dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi veren Diyetisyen Güneş, “Bayram günü kesilen hayvan eti, genellikle bekletilmeden birkaç saat içinde pişirilerek tüketilmektedir. Ancak et sindirimi zor bir besindir, özellikle mide rahatsızlıkları yaşayan bireyler, eti 24-48 saat soğutucuda dinlendirmeden tüketmemelidir. Pişirmek için buzluktan çıkartılan etler, buzdolabının alt raflarında çözdürülmeli, çözdürülen et hemen pişirilmeli, tekrar dondurulmamalıdır. Pişirme yöntemi olarak; haşlama, fırınlama ve ızgara gibi yöntemler tercih edilmeli, kızartmalardan ve kavurma yönteminden kaçınılmalıdır. Et mangalda yapılacaksa; kömürleşecek şekilde kızartılmaması gerekmektedir, kömürleşen etlerde kanserojen maddeler oluşmaktadır. Etler büyük parçalar halinde değil, birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayrılarak buzdolabı poşetine konulup buzlukta veya derin dondurucuda saklanmalıdır” diye konuştu.

KAHVALTIYA DİKKAT

Bayramda güne sağlıklı bir kahvaltı ile başlamanın çok önemli olduğunu vurgulayan Diyetisyeni Çisil Güneş, şunları söyledi: “Etin kesildikten sonra hemen tüketilmesi doğru değildir. Bu yüzden ilk gün yumurta, peynir, söğüş sebzeler, zeytin/zeytinyağı, tam tahıllı ekmek gibi besinlerle sağlıklı bir kahvaltı tercih etmeniz, et tüketimini sonraya bırakmanız daha iyi olacaktır. Sağlıklı bir kahvaltı sonrasında, et, tatlı, hamur işi tüketiminde porsiyon kontrolü yapmanız da daha kolay olacaktır. Etin yanında posa içeriği yüksek sebze/salata, tam tahıllı ekmek gibi besinlerin bulunması bu tarz sıkıntıları yaşamanızın önüne geçecektir. Ayrıca et ile birlikte, pilav/makarna yerine bulgur, asitli içecekler yerine de ayran/yoğurt/cacık tercih etmelisiniz. Özellikle bayram ziyaretleri sırasında içilen fazla miktarda çay ve kahve tüketimi idrar söktürücü etkileri nedeniyle vücuttan fazlaca su kaybedilmesine neden olabilir. Bu yüzden günlük 2-3 litre kadar su içmeye çalışın. Bayramda artan tatlı tüketimine karşı, yüksek miktarda yağ ve şeker içeren hamur tatlıları yerine sütlü ve meyveli tatlıları tercih etmeniz daha doğru bir seçim olacaktır” (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir