• DOLAR 32.579
  • EURO 34.898
  • ALTIN 2438.796
  • ...
Güler: Vandalizm'e izin vermeyeceğiz
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 






HABER MRK - İçişleri Bakanı Muammer Güler Taksim Gezi Parkı'nda başlayan ve bazı illere sıçrayan olaylar ilgili yaptığı açıklamada, hak arama bahanesiyle yapılan Vandalizm'e kesinlikle izin verilmeyeceğini kaydetti.

8 kişi gözaltında, 7'si yabancı

Güler açıklamasında, şu an itibariyle 7'si yabancı 8 kişinin gözaltına alındığını belirterek, göstericileri yaşanacak provokasyona karşı ikaz etti.
İçişleri Bakanı Muammer Güler, Adana'da bir komiserin hayatını kaybettiğini hatırlatarak, "Maalesef olaylar sırasında hak arama ve özgürlük şeklinde protestolar yapılırken, gelişen günlerde yasa dışı gösterilere, polise mukavemet, meşru hak arayışını aşan boyutlara gelmeye başladı. 280 iş yeri, 103 polis otosu, 259 özel araç, bir konut, bir polis merkezi, birisi CHP 11'i Ak Parti'ye ait 12 binada hasar meydana geldiğini, kaldırımlarda, mobese kameralarında, sinyalizasyon sistemlerinde, aydınlatma direklerine, polis noktalarında da önemli zararlar geldiğini tespit ettik" ifadelerini kullandı.

 

Kirli bilgilerle provokasyonlar hedefleniyor

Bakan Güler açıklamasının devamında, "Bu eylemlerle içerden ve dışarıdan yoğun bir bilgi kirliliği ile toplumsal tabanda derin yaralar açabilecek provokasyonlar hedeflenmektedir. Bazı marjinal kesimler zemin tutma çabası içindeler. Toplumsal düzeyde çatışma ortamı oluşturarak şiddet yaratma içinde bulunanlar olmaktadır.

 

Demokrasilerde hak aramanın yüzlerce meşru yolu vardır. Hiçbir demokrasi hak arama özgürlüğü şiddete dönüşmüş bir öfkeyi meşru kılamaz. Bu ülkede herkesin hukuk çerçevesinde tepkisini ortaya koyma, kendisini ifade etme, oturma eylemi hakları vardır. Hiç kimsenin hukuk dışı eylem yapma, işgal eylemi yapma, çevrede oturanlara yoldan geçenlere zarar verme lüksü hakkı yoktur." dedi.

 

Orantısız güç inceleniyor

Güler ayrıca, "Orantısız güç kullanımı iddiasıyla ilgili bize ulaşan bütün görüntülerden yararlanarak müfettişlerce ayrıntılı biçimde incelemede.
Kameralara yansımayan yüzlerce olayda da polisimizin sağduyusunu koruduğunu görevini hakkıyla yerine getirdiğini ifade etmek isterim.


Kızılay ve Taksim gibi halkın sık kullandığı meydanlarda eylem yapılmak istenmesi üzerine dün izin verdiklerini, ancak bu tür izinler verildiği zaman provokasyonların olduğunu görüyoruz.

 

Ankara'da 9 ayrı yer var. Kim istiyorsa buralarda eylemlerini serbestçe yapabilir. Kimseye müdahale edilmeyecek.

 

Birçok yerde illegal örgütlerle hareket ediliyor. Bunların sayısı belli değildir." diye konuştu.

 

Yanlış yapan varsa işlem uygulanacak

Bakan Güler konuşmasının şu sözlerle sürdürdü; "Müdahale ederken tabi ki orantılılık ilkesi esastır. Bunlar açıkça ifade edilmiştir. Esnafa çevreye kamu malına verilen zarara, illegal örgütlerin zararlarına, taşlı molotoflu şiddete rağmen güvenlik görevlileri görevini yapmaya devam edecektir. Yanlış yapan varsa gerekli işlemin yapılacağını tekrar ifade etmek istiyorum.

 

Bu vesileyle eylemlere katılan ve amacı demokratik tepkisini ortaya koymak olan sağ duyulu vatandaşımıza teşekkürlerimi ifade ediyorum. Polisimize destek olan, marjinal örgütlerle kendilerini farklı yerde tutmaya çalışan insanlar var. Olaylara müdahale esnasında yetkisini aşan polislerle ilgili tespitler devam etmektedir.

 

Demokratik hak aramayla başlayan bir eylemi sabote etmek isteyen provokatörlere fırsat verilmemesi gerekiyor."

 

Olayları provoke etmek isteyenlerin iki amacı var!

"Bu olayları provoke etmek isteyenlerin iki amacı var." diyen Bakan Güler, "Birincisi daha büyük eylem yapmak isterler. Karşı şiddet olgusunu talep ederler. Her iki olayda da kaybeden ülkemizdir. Toplumun bütün kesimleridir ve toplumun huzurudur.

 

Bizim toplumumuz haksızlığa karşı tepki koymayı bilmektedir. İtiraz etme ve fikir beyan etme hepimizin hakkıdır. Hak arama için ortalığı yakıp yıkma teşebbüslerine izin vermemizi de kimse beklememektedir. Halkımızın can, ırz güvenliğini sağlamak gibi anayasal görevimiz vardır.

Sosyal medya provokasyon aracı olarak kullanılmaktadır

Bakan Güler, Devletin gayri meşruluğa hukukun diliyle cevap vermek durumunda olduğunun altını çizerek, "Bu arada bir şeyi daha ifade etmek istiyorum. Sosyal medya provokasyon aracı olarak kullanılmaktadır. Sosyal medyanın iletişimdeki yerini biliyoruz. Twitter gibi imkânları organize etmek için kullanmak açık toplum ilkesinin inkârıdır. Ne kadar manipülatif mesajın yazıldığını açıkça görüyoruz. Gerçekle alakası olmayan mesajlar atılmıştır.

 

Başta gençlerimiz olmak üzere sosyal medya kullanıcıların okuduklarına teyit etmeden inanmamalarını istiyoruz.

 

Biz toplantı ve gösteri yapma hakkını sonuna kadar savunuyoruz. Kaostan sokak eylemlerinden kimse bir şey bulamaz.

 

Özellikle Ankara'da yapılmak istenen eylemlerde biz normal protesto yapanlara karşı her türlü imkânı sağladık. Ancak bunlar genellikle Kızılay gibi herhangi bir toplantı yapıldığında genel hayatı etkileyecek yerlerde yapılmak istendi.

 

Yaptığımız bu izinli ve basın açıklamasına izin verdiğimiz her durumda marjinal grupların alanı işgal ettiklerini, ayrılırken polisle çatışma içinde olduklarını ördük. Kızılay her gün eylem alanı olursa Ankara'da kamu düzeninin sağlanması mümkün değildir.

 

Saatin sabah dördüne beşine kadar bu gösteriler sürdürülmek isteniyor. Hepsinin üzerinden sağduyuyla gelinebileceğini ifade etmek istiyorum." Şeklinde konuştu.

 

Yabancı gözaltılar

İstanbul'da 6 kişi, Ankara'da da 1 kişi olmak üzere toplam 7 kişinin gözaltına alındığının altını çizen Bakan Güler, "4'ü hakkında yurt dışına gönderilmeleri rapor edildi. İkisi Fransız biri yunan biri ABD biri Alman, ikisi İran vatandaşı. Onlarla ilgili tespitlerimiz sürmektedir.
Bizim toplumdan beklentimiz budur. Normal haklarını kullanan insanlar marjinal grupların yanlarından ayrılmamak için bir arada tutuluyor. O insanlar duyarlı davransın diye bekliyorum kendilerinden. Sen dağıtılacaksın, senin üzerine su sıkılacak gibi bir şey söz konusu değil ama dağılmaları konusunda ikazlar yapılıyor. Tazyik yada bedeni kuvvetle götürülmek isteniyor. Buna uymayarak taş sopa çelik bilyelerle saldıranlar var. Vatandaşlarımızı bu tür provokatif eylemlerden uzak durmalarını rica ediyorum." dedi.

 

Göstericiler kağıt toplayan çocuğu köprüden attılar

Güler son olarak, "Dün akşam maalesef yine Adana'da demir yolu köprüsü üzerinde göstericilerin kaçışı sırasında kağıt toplayan bir çocuğun göstericiler tarafından köprüden aşağı atıldığını, bu çocuğun bulunduğunu ve tedavisinin devam ettiğini tespit ettik. Çocuğun atıldığına dair özel görüntüler ve konuşmalar tespit edilmiş. Bu vahşice bir davranıştır. Bende bu işin son bulmasını istiyorum." diye konuştu. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir