• DOLAR 32.584
  • EURO 34.908
  • ALTIN 2436.253
  • ...

BATMAN - Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA) tarafından beş ana başlık altında yayınlanan bültende yatırım teşvik istatistikleri, kurulan ve kapanan işletme sayıları, dış ticaret istatistikleri, sanayi kapasite raporu ve çalışan istatistikleri ile iş gücü istatistikleri yer alıyor.


Açıklamada, yatırım teşvik istatistikleri verilerine göre Mardin, Batman, Şırnak ve Siirt'te (Ajans Bölgesi) 2012'de düzenlenen yatırım teşvik belgesi sayısı bir önceki yılda düzenlenen belge sayısı ile yaklaşık olarak aynı olmasına rağmen, firmaların istihdam etmeyi düşündükleri kişi sayısı bir önceki yılın üç katını aştığına dikkat çekildi.


Bu durumun üzerinde Haziran 2012'de yürürlüğe giren Yeni Teşvik Sistemi uygulamalarının etkili olduğu belirtilen açıklamada, "Yeni Teşvik paketinde ekonomik gelişmişlik düzeyine göre iller 6 bölgeye ayrılmış ve Ajans Bölgesi, Yeni Teşvik Sistemi'nde en avantajlı bölge konumunda olan 6. Bölge içerisinde yer almıştır. 6. Bölge; Diyarbakır, Şanlıurfa, Ağrı, Ardahan, Bingöl, Bitlis, Hakkari, Iğdır, Kars, Muş ve Van illerini de kapsamaktadır" denildi.


Ajans Bölgesinde, Mart ayında toplam 11 adet yatırım teşvik belgesi alındığına işaret edilen açıklamada, "Bu yatırımlardan 3'ü Mardin, 4'ü Batman ve kalan 4'ü ise Siirt'te gerçekleşmiş; toplam 286 kişilik istihdam taahhüdünde bulunulmuştur. En yüksek istihdam taahhüdü toplam 125 kişi ile Batman'dan verilmiştir" ifadelerine yer verildi.


1160 işletme kuruldu, 331 işletme kapandı
Kurulan-kapanan işletme sayısında Ajans Bölgesi'nde, 2012'de toplam 1160 işletmenin kurulduğuna ve 331 işletmenin kapandığına değinilen açıklamada, "Kurulan işletme sayısında bir önceki yılın toplamına göre yüzde artış gözlenirken, kapanan işletme sayısında yüzde 8 oranında düşüş meydana gelmiştir. Bölgede, 2013 yılı Şubat ayında kurulan 103 işletme sayısı bir önceki yılın aynı ayında kurulan 99 işletme sayısına göre yüzde 4 oranında artmış, aynı zamanda kapanan işletme sayısı da yine bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 22 azalmıştır" denildi.


Sanayi kapasite raporu ve çalışan istatistikleri raporu
Sanayi kapasite raporu ve çalışan istatistikleri 2012 yılı TOBB verilerine göre, bölgedeki kapasite rapor sayısının 503 olduğu ve toplam çalışan sayısının 12 bin 896 olduğu belirtilen açıklamada, "Bölgedeki çalışanların büyük bir kısmını yaklaşık yüzde 71 ile işçi grubu oluşturmaktadır. 2012 yılı kapasite raporları istatistiklerine göre, Bölgede en çok kodlanan ürün kepek, kavuz ve buğdayın kalburdan geçirilmesi, öğütülmesi veya diğer işlemleri sonucunda kalan artıklar olmuştur. En çok kodlanan faaliyetler listesinde ise öğütülmüş hububat ve sebze ürünleri imalatı ilk sırayı almıştır. Türkiye için en çok kodlanan faaliyetler listesinde bu faaliyet onuncu sırada yer almıştır" ifadeleri kullanıldı.


Dış ticaret istatistikleri
Açıklamanın devamında dış ticaret istatistikleri hakkında bilgi verilerek, "Bölgenin son 6 yıl içerisindeki dış ticaret performansı göre ihracat değerlerinin sürekli artış eğilimde olduğu görülmektedir. Bölgedeki ihracatın büyük bir kısmı sınır kapısının bulunması sebebiyle, Şırnak ilinden yapılmaktadır. Türkiye'deki ithalatın ihracattan fazla olma eğilimi Ajans Bölgesi'nde tam tersi durum göstermektedir. Bölgenin dış ticaret hacmi, ihracat değerinin yüksek olması ve sürekli artış göstermesi sebebiyle, artış eğilimindedir. Bölgenin 2012 yılı dış ticaret hacmi 2.3 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. İhracatın ithalatı karşılama oranı ise yüzde 855'tir. Habur Sınır Kapısı'nın Bölge içerisinde olması sebebiyle, Bölgenin en büyük yurt dışı pazarı Irak'tır. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre 2012 yılında, Bölgenin Irak'a yaptığı ihracat değeri 2.078 milyon doları bulmuştur. Irak'tan sonra Bölgenin en çok ihracat yaptığı ilk 10 ülke İran, Mısır, Suriye, Libya, Lübnan, Ürdün, Ukrayna, Rusya ve Azerbaycan-Nahcıvan şeklinde sıralanmıştır" ifadelerine yer verildi.


İş gücü ve İŞKUR istatistikleri
İş gücü istatistikleri İŞKUR istatistiki verilerine de değinilen açıklamada, "Ajans Bölgesi'nde 2012 yılı itibariyle yapılan toplam 53.601 iş başvurusundan 12.707'si işe yerleştirme ile sonuçlanmıştır. Bu dönem içerisinde, yüzde 24'ü bulan bölgedeki işe yerleştirme oranı, yüzde 28 olan Türkiye ortalamasının altında kalmıştır. Bölgede, 2013 yılı Mart ayında yapılan toplam 3.754 iş başvurusundan 452'si işe yerleştirme ile sonuçlanmıştır. Bu dönem içerisinde, yüzde 12 olan Bölgedeki işe yerleştirme oranı, yüzde 26 olan Türkiye ortalamasının altında kalmıştır. 2013 yılı Mart ayında yapılan iş başvuruları bir önceki aya göre yüzde 11.6 oranında azalırken, işe yerleştirmeler yaklaşık yüzde 8.4 oranında artmıştır" denildi. (Vedat Aydın-İLKHA)