• DOLAR 32.597
  • EURO 34.785
  • ALTIN 2506.767
  • ...
"Afgan sığınmacıların da ilaç ihtiyacı karşılanmalı"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BATMAN - Batman Belediyesi Sağlık Merkezi doktorlarından Mahmut Çiftçi, Afgan sığınmacıların tedavileri için gerekli olan ilaçların karşılanamadığını ve bunun ciddi bir sorun olduğunu belirterek, "Suriyeli sığınmacılar için anlaşmalı eczaneler yoluyla ilaç sorununun giderilmesi yönteminin Afgan sığınmacılar içinde sağlanılması insani, vicdani, tıbbi ve her şeyden önemlisi kamusal bir zorunluluktur" dedi.

 

Batman Belediyesi Sağlık Merkezi doktorlarından Mahmut Çiftçi, iç savaş ve değişik sebeplerle ülkesinden ayrılmak zorunda kalan çok sayıda sığınmacının da artan tıbbi ihtiyaçlarını karşılamak için sağlık merkezi olarak çok ciddi çalışmalar yürüttüklerini dile getirdi.

 

Son dönemde özellikle Afgan sığınmacıların tedavileri için gerekli olan ilaçların karşılanamadığını ve bunun ciddi bir sorun olduğunu belirten Çiftçi, "Suriyeli sığınmacılar için anlaşmalı eczaneler yoluyla ilaç sorununun giderilmesi yönteminin Afgan sığınmacılar içinde sağlanılması insani, vicdani, tıbbi ve her şeyden önemlisi kamusal bir zorunluluktur" dedi.

 

Sağlık hizmeti politikasına uygun şekilde çalışmalarını yürüttüklerini dile getiren Çiftçi, "Merkezimizde ve sahada kızamık, suçiçeği, uyuz gibi bulaşıcı hastalıklar tespit edilmiş ve bunlar ile ilgili gerekli bildirimleri İlimiz Halk Sağlığı Müdürlüğü'ne yaptık. Bu bulaşıcı hastalıkları başlarda Suriyeli ve Afgan sığınmacılarda tespit ettik, ancak ilerleyen zamanlarda yerleşik vakalar olarak kentin muhtelif bölgelerinde de bunları gördük. Tespit ettiğimiz bu vakalar sonrası Halk Sağlığı Müdürlüğü'nce yapılan etkili aşılama çalışmaları sayesinde bu hastalıkların yayılma hızı ciddi bir şekilde azaltıldı ve zaman içinde önlenebildi" ifadelerini kullandı.

 

Suriyeli ve Afgan sığınmacıların diğer kamusal sağlık kuruluşlarından sağlık hizmeti almalarında da olumlu ilerlemelerin olduğunu ifade eden Çiftçi, "Ancak Afgan sığınmacıların muayene ve tetkikleri sonucu düzenlenen tedavileri için gerekli olan ilaçları halen karşılanmıyor. Acilen çözülmesi gereken bir sorun. İlimizdeki çeşitli eczanelerle yapılan anlaşma gereği tedavi bedelleri karşılanan Suriyeli sığınmacılara tanınan bu hak, bir an önce Afgan sığınmacılara da tanınmalı" dedi. (M.Fatih Akgül-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir