• DOLAR 32.338
  • EURO 35.183
  • ALTIN 2244.01
  • ...
Virüsler insanları sivrisinekler için...
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

The Independent gazetesinin haberine göre, Connecticut Üniversitesi’nde immünoloji yardımcı doçentlerinden Penghua Wang, The Conversation için yazdığı makalede, sivrisineklerin dünyadaki en ölümcül hayvan olduğunu ve sıtma, sarı humma, dang humması, zika ve chikungunya ateşi gibi hastalıklarla her yıl bir milyondan fazla ölüme neden olduğunu belirtti.

Vücut ısısı, kişinin nefesindeki karbondioksit ve koku gibi faktörlerin tümü, sivrisineklerin bir sonraki hedefini seçmesinde rol oynar.

Daha önceki araştırmalar, sıtmalı farelerin kokularını, böcekler için daha çekici hale getirecek şekilde değiştirdiğini bulmuştu.

Prof. Wang, araştırmacıların ‘dang veya zika virüsü bulaşmış fareleri, enfekte olmamış fareleri ve sivrisinekleri üç bölümlü bir cam odaya yerleştirdiğini bildirerek şöyle yazdı:

“Kokularını sivrisineklere yönlendirmek için fare odalarından hava akımı uyguladığımızda, sivrisinekler enfekte olmayan fareler yerine, enfekte farelere doğru uçmayı seçti. Fare kokularının sivrisineklere ulaşmasını önlemek için cam bölmelere bir filtre yerleştirdikten sonra, enfekte ve enfekte olmayan farelere doğru uçan sivrisineklerin sayısının benzer olduğunu gördük.”

Makaleye göre, enfekte farelerin yaydığı kokuda bulunan 20 gaz halindeki kimyasal bileşikten üçü sivrisinek antenlerinde önemli bir tepkiyi uyardı.

Üç bileşikten biri olan asetofenon, farelere ve insan gönüllülerin ellerine uygulandığında daha fazla sivrisinek çekti.

Profesöre göre, enfekte olmuş fareler, enfekte olmayan farelerden 10 kat daha fazla asetofenon üretti.

Prof. Wang, “Benzer şekilde, dang humması hastalarının koltuk altlarından toplanan kokuların sağlıklı insanlardan daha fazla asetofenon içerdiğini bulduk” dedi

ŞARKU'L AVŞAT

Bu haberler de ilginizi çekebilir