• DOLAR 32.522
  • EURO 34.798
  • ALTIN 2419.735
  • ...
Afganistan'daki ulemadan ortak karar: Ahundzade'ye biat ediyoruz
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Afganistan'ın başkenti Kabil'de, ülke genelinde 3 bin 500 alim ve ileri gelenin katılımıyla düzenlenen 3 günlük Ulema Konferansı sonuç bildirgesiyle sona erdi.

Tüm katılımcıların kabul ettiği ortak karara göre sonuç bildirgesi şöyle:

"İslami sistem 40 yılı aşkın süredir fedakarlıkların bir sonucudur"

1-İslam düzeni Cenab-ı Hakk'ın büyük bir lütfu ve inanan insanlarımızın daimi bir arzusuydu. İslam düzeninin adalet, güvenlik, şeref ve bereket getirdiğini tecrübeler göstermiştir. İslami sistem bizim cihadımızın ve 40 yılı aşkın süredir fedakarlıkların, göçlerin ve zorlukların bir sonucudur. Allah'ın lütfuyla İslami sistem Afganistan'da hüküm sürmeye başladı.  Biz sadece onu güçlü bir şekilde desteklemekle kalmıyor, aynı zamanda yardım ediyor ve savunuyoruz. Ona tam desteği, tüm milletin milli ve dini görevi sayıyoruz.

"Hibetullah Ahundzade biat ediyoruz ve onu güçlü bir şekilde destekliyoruz"

2- Afganistan İslam Emirliği'nin Emirü'l-Müminini, Şeyh el-Hadis Hibetullah Ahundzade Hafızullah'a biat ediyoruz ve onu güçlü bir şekilde destekliyoruz. Biz buna inanıyor ve Cenab-ı Hakk'tan dini ve dünyevi tüm işlerde kendisine başarı bahşetmesini diliyoruz.

"İslam Emirliğini meşru bir sistem olarak kabul edin"

3- İslam Emirliği Afgan halkının içerisinden neşet etmiştir ve kuruluşunda hiçbir dış müdahale yoktur. Bu durum, İslam Emirliğinin meşru olduğunun bir delilidir. İslam Emirliği, ülkede güvenliği sağladı, Afganistan'a ve bölgedeki diğer ülkelere yönelik tehditleri engelledi, yönetimdeki yolsuzluk, öfke ve zimmete para geçirme kültürünü ortadan kaldırdı ve Afganistan'da merkezi bir hükümet sistemi kurdu. Bu sistemin güçlendirilmesi sadece Afganistan'ın ve bölgenin değil, bölge ve dünya bazında tüm dünyanın çıkarınadır. Başta İslam ülkeleri ve kuruluşları olmak üzere Birleşmiş Milletler ve diğer uluslararası kuruluşlar da dahil olmak üzere ülkelere çağrıda bulunuyoruz. İslam Emirliğini meşru bir sistem olarak kabul edin, onunla olumlu etkileşim kurun. Afganistan üzerindeki tüm yaptırımları kaldırın, Afgan halkının dondurulmuş varlıklarını geri verin ve ülkenin ekonomik kalkınmasını teşvik edin.

"Uyuşturucu yasağını kuvvetle destekliyoruz"

4- İslam Emirliği tarafından çıkarılan ve uyuşturucunun yetiştirilmesini, üretilmesini, ticaretini ve kullanımını yasaklayan kararnameyi kuvvetle destekliyoruz.

"Yabancı ülkeler iç işlerimize müdahale etmesin"

5- İslam Emirliği'nin komşu ülkelere, bölgeye ve dünyanın iç işlerine müdahale etmeme politikası ve karşılıklı saygı ve etkileşim ilkesine dayalı olarak Afgan topraklarının onlara karşı kullanılmaması konusundaki tutumunu destekliyoruz. Ayrıca karşılıklı etkileşime dayanarak komşu ülkeleri, bölgeyi ve dünyayı Afganistan'ın iç işlerine karışmamaya ve hiç kimsenin topraklarını Afganistan'a karşı hareket etmek için kullanmasına izin vermemeye çağırıyoruz.

"İslami sistemi yönelik silahlı muhalefeti ortadan kaldırmak Emirliğin ve milletin görevidir"

6- Bütün ülkeye hakim olan bir İslami sistem var. Bu sistem ülkede güvenliği ve adaleti sağlamıştır. Bu sisteme karşı herhangi bir silahlı muhalefet, isyan ve yolsuzluğu ortadan kaldırmak Emirlik ve milletin görevidir. Ayrıca, İslam hukuku ve ulusal çıkarlarla çelişen, iktidardaki İslami sisteme karşı herhangi bir muhalefet de yolsuzluk ve yasadışıdır.

"DAİŞ bu çağın Harici bir grubudur, onlarla her türlü temas haramdır"

7- Millete sesleniyoruz, sözde DAİŞ'in bu çağın Harici ve boş bir grubu olduğunu, İslam memleketimizde fitne yaydığını, onlarla her türlü yardım ve temasın haram olduğunu bildiriyoruz.

"Alimler sosyal medyada tartışmalı konulardan uzak dursun"

8- Tartışmalı konuları sosyal medya üzerinden gündeme getiren alimlerimizi kesinlikle bu zararlı tartışmalardan kaçınmaya çağırıyoruz. Çünkü bu tartışmalar, insanlar arasında ayrışmalara, endişelere ve çekişmelere neden olmaktadır.^

"İslam Emirliğini, kadınların ve tüm ulusun haklarına özel önem vermeye çağırıyoruz"

9- İslam Emirliğini adalete, dini ve modern eğitime, sağlığa, tarıma, sanayiye, İslam hukuku ışığında azınlıkların, çocukların, kadınların ve tüm ulusun haklarına; kapsayıcı kalkınma ve ekonomik büyümeye özel önem vermeye çağırıyoruz.

"Halkın refahına yönelik olumlu adımlar atılsın"

10- İslam Emirliği liderliğini mevcut birliği ve ulusal birliği güçlendirmeye, toprak bütünlüğünü korumaya çağırıyoruz. Ayrıca ulusal çıkarların gerçekleşmesine, yoksulluğun ve işsizliğin önlenmesine ve halkın refahına yönelik olumlu adımlar atılması çağrısına bulunuyoruz.

"Afganistan, tüm Afganların ortak vatanıdır"

11- İslam Emirliği'nin, yurtdışına giden Afganları ülkelerine geri dönmeleri yönünde yaptığı çağrıları destekliyoruz. Afganistan, tüm Afganların ortak vatanıdır. Burada kimse kendini yabancı hissetmemeli. Ayrıca yabancı devlet adamlarını da durumu bir fırsat olarak değerlendirmeye, ülkede kalmalarına, yabancılara karşı ön yargılı davranışlardan da kaçınmaya çağırıyoruz. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir