• DOLAR 32.339
  • EURO 35.194
  • ALTIN 2242.138
  • ...
İlaçlardaki tedarik sıkıntısı halkı mağdur etmeye devam ediyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Doktorların önerdiği ilaçları satın almaya gelen hastalar, ilaç bulamadıkları zaman büyük mağduriyetler oluşuyor.        

Piyasada 1000'e yakın ilacın bulunmadığı bu son günlerde hastalar ise ne yapacaklarını bilemez durumdalar.

İlaç tedarik konusundaki sıkıntılar konusunda açıklamada bulunan Gaziantep Eczacılar Odası Başkanı İrfan Demirci, her sene ocak ve şubat aylarında bu sorunun oluştuğunu çünkü yıllık fiyat artışının yılın bu zamanlarında yapıldığını söyledi.

“İlaç tedarik sorunu kalıcı bir hale gelmeye başladı”

2 yıldır ilaç tedarik konusunda ciddi sıkıntılarının yaşandığını ifade eden Demirci, “Son birkaç yıldan beri özellikle 2 yıldan bu yana daha önce hiç karşılaşmadığımız tedarik sorunu ve yokluklarla karşılaşıyoruz. Kolay kolay olmayan bir ilaç için hastaya yok çekilmez ama dediğim gibi son iki yıldan buna böyle bir çileyle karşı karlıyayız. İlaç yoklukları özellikle yılın son ayı aralık ayında başlayarak, ocak ve şubat ayına kadar devam eden bir yokluk oldu. Bunun sebebi de yapılan zamlar ilca yokluklarını ortaya çıkardı. İlaç fiyatları belirlendikten sonra bir aylık süreç içerisinde, tekrar normalleşmeye başladı. Bu sene özellikle şubat ayında başlayarak, bu sorun kalıcı bir hale gelmeye başladı. Bunun sebebi de Türkiye çok ciddi bir ekonomik kriz yaşıyor. Bu ekonomik krizin de ilaç ve sağlığa etkisi oldu. Bu etki hayatın her alanında yaşanıyor. Şubat ayında verilen ilaç zammı çok yeterli olmadı. Enflasyonla karşılaştırdığımız zaman altında kaldı. İlaç sanayisi bunu çok benimsemedi ve tekrardan şu an da ilaç yokluğuyla karşılaşmaya başladık.” dedi.

“Eczaneler kapanma noktasına geldi”

Gaziantep Eczacılar Odası Başkanı İrfan Demirci

İlacın fiyatlandırılması ile ilgili düzenlemenin yapılması gerektiğini belirten Demirci, hastaların ilaca daha rahat ulaşması ve tedavi olması için gerekli adımların atılması gerektiğini ifade etti.

İlacın bir ticari gereç olmadığını bundan dolayı insan sağlığında büyük önem arz ettiğini söyleyen Demirci, “Normal veya kronik bir rahatsızlık içerisindesiniz. Siz her durumda bu ilaca erişmeniz lazım. Korkum şu ilaç yokluğu rutinleşmeye gitmeye doğru gidiyor. Çünkü Türkiye ilaç ihtiyacının büyük bir bölümünü ithal ediyor. Bu da Türkiye’nin tedarik konusunda sorun olabilir. Burada ki temel sorun şu, ilacın fiyatlandırılması ile ilgili düzenleme olması lazım. Çünkü ilaç sağlıkla ilgili bir üründür. İlaca bir ticari gereç olarak bakamayız. İlaç insanın hayati önemidir. İhtiyacının olmazsa olmazıdır. İnsan sağlığı için önem arz eden bir üründür. İlacın temini ve tedarik noktasında devletin finansmanlarıyla ilgili önlem almaları gerekiyor.” diye konuştu.

Demirci, “Yalnızca hastanın ilaca erişimi ile ilgili sorun yok. Eczanelerde de bu sorun var. Çünkü ilaç fiyatlandırma politikasında ki yanlışlıklar, eczaneleri de vurmaya başladı. Eczaneler öyle bir hale geldi ki, bu ekonomik krizle beraber eczaneler kapanma noktasına geldi. Bir an önce bu 28 bin eczanenin ayakta kalabilmesi için bu ilaç fiyatlandırma politikalarının ve kararnamenin güncellenmesi gerekiyor. Bu düzenlenmesi halinde hem hasta hem de eczaneler için iyi bir adım olacaktır. Yoksa bu ilaç tedarik sorunu içinden çıkamaz bir hale girecektir.” şeklinde konuştu.

(İLKHA)










Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir