• DOLAR 32.493
  • EURO 34.584
  • ALTIN 2496.157
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Yaklaşık son bir yıldır başta gıda ve petrol olmak üzere tüm alanlarda ardı sıra gelen zamlardan en çok etkilenen kesimlerden biri olan çiftçiler, artan maliyetler karşısında zor günler geçiriyor.

Bu sene elde ettikleri hasadın beklentilerine cevap vermediğini kaydeden çiftçiler, artan maliyetler karşısında mahsulün birim fiyatının düşük olduğunu dile getirdi.

Eyüp Ertem

Diyarbakır'ın Çınar ilçesi çiftçilerinden Eyüp Ertem, "Bu yıl geçen sene gibi yağmur yağmadığı için kurak araziler tamamıyla biçilmedi. Sulu arazilerde de beklentilerinin çok altında verim veriyor. Buğday ve arpa fiyatlarının aşağıya çekilmesi bizler açısından zarar. Yükselen mazot fiyatlarından makinaları çalıştıramayacak hale geldik. Çok zor bir zaman geçiriyoruz, artık bir müdahale edilmesi gerekiyor. Çünkü çiftçilik bitme noktasına gelmiş." ifadelerini kullandı.

"Yetkililerin artan mazot, gübre ve tohum fiyatına müdahale etmesi gerekiyor"

Biçtikleri alanın dekar başına 600 kilo vermesi gerekirken 250-300 kilo civarında verdiğini söyleyen Ertem, "Mazot fiyatları arttığından kimse çift süremeyecek. Bu saatten sonra bölgelerde çiftçiliğinin azalacağını kestirebiliyoruz. Çünkü tohumu ve gübreyi yüksek fiyattan alıyoruz ama iş satmaya gelince maliyetlerin çok altında satış oluyor. Mazot, gübre ve tohumun yüksek fiyattan satılmasına yetkililerin müdahale etmeleri gerekiyor. Zaten elektrik ve su parası hiç karşılanmıyor." dedi.

Mehmet Recai Öğrük

Artan Mazot ve elektrik fiyatlarından iş yapamaz duruma geldiklerini ifade eden Mehmet Recai Öğrük, "Yağmurun az olmasından kaynaklı bu yıl verim alamadık. Tohum fiyatı geçen seneye göre bayağı yüksektir. Geçen yıl 12 bin olan gübre fiyatı bu sene 14 bin 500 TL, Mazot 6 TL civarındaydı şu an 30 TL olmuş. Tohumu şu an almak istesek 14 bin ama sattığımız zaman 6-7 bin TL. 100 dönümlük bir alan için aldığımız ilaç geçen yıl 5-6 bin TL idi, şimdi en az 25 bin TL'dir. Halk artık çiftçiliği bırakacak gibi görünüyor." şeklinde konuştu.

"Mazot fiyatı hem bizi hem de çiftçiyi olumsuz etkiledi"

Öğrük, "Hem yağmurdan hem de elektrik faturalarından bu yıl verim alamadık. İlkbahar da yağmur yağsa sonbaharda yağmasa çiftçilere bir faydası olmuyor. Sondajı çalıştırdığımızda 150 TL'lik gelen fatura şimdi 400 TL olmuş. Çiftçilerin işlerini bırakmaması için elektrik ve mazot fiyatlarının bayağı düşürülmesi gerekiyor." diye belirtti.

Ammar Öğrük

Yaklaşık 15 yıldır biçerdöver işi yapan makine operatörü Ammar Öğrük, "Hasat zamanı başladığında sabahın erken saatinden başlar gece geç saatlerine kadar biçeriz. Bugün burada diğer gün başka bir köyde biçeriz, bu şekilde devam ediyor. Bu yıl geçen seneye göre verim daha azdır. Mazot ve maliyetlerin artığından dolayı yüksek fiyat çekmek zorundayız. Bu konuda hem biz hem de çiftçiler zorlanıyoruz." ifadelerini kullandı.

Seyit Kerbela Öğrük

Seyit Kerbela Öğrük ise "Babam 15 yıldır ben ise 3 yıldır biçerdöver işiyle uğraşıyorum ve işimi de severek yapıyorum. İşimi ne zor ne de kolaydır, ekmeğimizin peşindeyiz. Bu sene yağmurun ve hasadın azlığından işimiz geçen yıl bu seneye göre daha zordu. Artan maliyetlerden hem biz hem de çiftçiler olumsuz etkilendi. Petrol istasyonlara mazotun parasını peşin verdiğimiz halde 'mazot yoktur' diyorlar. Bundan dolayı koşullar zorlaşmış." dedi.

(İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız