• DOLAR 32.51
  • EURO 34.961
  • ALTIN 2432.642
  • ...
Bakan Dönmez'den konutlarda ısı yalıtımına ilişkin açıklama
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bakan Dönmez, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda hanelerde ısı yalıtımını teşvik edecek “Konutlarda Isı Yalıtım Kredi Paketi”ne başvuruların başladığını duyurdu.

"Isı yalıtımı hane başına yüzde 35 tasarruf sağlıyor"

"Kredi paketi nedir, neleri kapsar, neden ihtiyaç duyuldu, hangi avantajları sunuyor?" sorusunu soran Bakan Dönmez, şu bilgileri verdi:

Isı yalıtımı kredisi; 50 bin TL'ye kadar, 60 ay vade ve 0,99 faiz oranıyla sunulacak. Krediden yararlanmak isteyenler, ilk olarak yalıtım firmalarıyla Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği'ne uygun olarak yalıtım sözleşmesi yapacak.

Ardından banka üzerinden kredinin yüzde 60'lık kısmı yüklenici firmaya ödenecek. Yalıtım işleminin tamamlanmasının ardından en az C sınıfı Enerji Kimlik Belgesi'nin bankaya ibraz edilmesiyle kalan yüzde 40'lık kısmın ödemesi doğrudan yalıtım firmasına ya da bina yönetimine yapılacak.

Türkiye'de doğal gazın 1/3'ü konutlarda tüketiliyor. Ancak Türkiye'deki konutların önemli bir kısmı yalıtımsız. Bu durum haneleri ısıtmak için daha fazla enerji tüketimine neden oluyor.  Isı yalıtımı hane başına yüzde 35 tasarruf sağlıyor.

Isı yalıtımı ile enerji maliyetlerinde yüzde 35-45 tasarruf sağlanabilir. Yıllık 2330 TL tasarruf sağlanabilir. Aylık 274 TL ilave ödeme ile konut yalıtımı yaptırarak daha konforlu bir evde oturmak mümkündür.

"Binaların yalıtımıyla yüksek verimlilik sağlanacak"

Türkiye'deki konutların neredeyse yarısında ısı yalıtımının mevcut olmadığını belirten Dönmez, doğal gazda dışa bağımlılık oranının yüzde 99 olduğunu hatırlattı.

Dönmez, "Isı yalıtımı aile ve ülke bütçesine katkı sağlamakla beraber karbon ayak izinin azaltılmasında da önemli bir rol oynayacak. Binaların yalıtımıyla birlikte daha az enerji, daha yüksek verimlilik sağlanacak." değerlendirmesinde bulundu.

(İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir