• DOLAR 32.519
  • EURO 34.641
  • ALTIN 2489.941
  • ...
Güney Amerika pazarının kapısını Brezilya ile zorluyorlar
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HABER MRK - Brezilya ve Türkiye…Birbirlerinden binlerce kilometre uzaklıktaki bu iki ülke, yaşadıkları krizlersonrası hızla toparlanan dinamik ekonomileri ile adeta kader ortaklığı yapıyor.Brezilya 196 milyonluk nüfusu ve 2,3 trilyon dolarlık GSMH ile Güney Amerika'nınen büyük, dünyanın ise 6'ıncı büyük ekonomisi durumunda. Brezilya da tıpkıTürkiye gibi zorlu günleri geride bırakarak IMF'den borç alan değil, krediveren ülkelerden biri haline geldi. Türkiye ile Brezilya arasında esen dostlukrüzgârını da arkasına alan Türkiye plastik üreticileri bu yıl ikinci kez, SaoPaulo'da düzenlenen Feiplastic Fuarı'na katılarak yeni bağlantı fırsatlarınıaraştırdı.

 

Dünyanın en büyük plastik vekauçuk fuarlarından biri olan Feiplastic Fuarı'na İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçılarıBirliği (İKMİB) ve Plastik SanayicileriDerneği (PAGDER) işbirliği ile gerçekleşen milli katılımdaTürkiye'den 12 plastik firması yer aldı.

 

Brezilya'nın Sao Paulokentinde iki yılda bir düzenlenen ve dünya plastik devlerinin boy gösterdiğifuarda; ekipman ve aksesuarlar, kalıp ve aletler, temel üretim kimyasalları,kontrol ve otomasyon, ham ürünler, plastik jeneratörler, sentetik reçine gibien son ürün ve yenilikler sergilendi.

 

Brezilya, 2020 yılında 3,5trilyon dolara ulaşması beklenen pazar büyüklüğü ile dünyanın en büyük 5'inciekonomisi olmaya aday. Güney Amerika pazarının giriş kapısı olarak da ayrı biröneme sahip olan ülke, 2014 Dünya Kupası ile 2016 Olimpiyatlarına da evsahipliği yapmaya hazırlanıyor. Pek çok sektör için olduğu kadar Türkiyeplastik sektörü açısından da büyük fırsatlar sunan Brezilya, 526 milyardolarlık altyapı yatırımı hedefliyor. Bu yatırımın 346 milyar dolarlık kısmıihale edilmiş durumda. Yüksek gümrük vergileri nedeniyle pazara giriş o kadarkolay olmasa da Türkiyeli şirketlerin şansı yüksek.

 

Brezilya, Türkiye plastikmakine üreticileri kadar plastik inşaat malzemeleri üreten şirketler için deönemli potansiyelleri içinde barındırıyor. Türkiye plastik sektörü, 2013yılındaki 9 milyon tonluk üretim hedefi ile Avrupa'nın en büyük ikinciüreticisi konumunda olup dünyada da ilk sıralarda yer alıyor.

 

Plastik inşaat mamüllerindede Türkiye önemli bir üretici. Bu alanda 2012 yılında 1,8 milyon tonluküretimle 7,5 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşıldı. İnşaat plastiklerindeki ihracatise 1,5 milyar dolar seviyesine yükselmiş durumda. Türkiye, Avrupa'nın en büyükPVC kapı ve pencere profilleri üreticisi, dünyada da Rusya ile ikinciliğipaylaşıyor. PVC kapı ve pencere profilleri gibi üretim ve ihracatta iddialıolduğumuz bir diğer alan inşaat sektöründe kullanılan borular…

 

Feiplastic Fuarı ile ilgilideğerlendirmelerde bulunan İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleriİhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz,plastik, kozmetik gibi kimyanın farklı alt gruplarında, şimdiye kadar ihmaledilmiş ancak çok büyük bir potansiyel barındıran Güney Amerika pazarınafirmalarımızın girişini kolaylaştırmak ve bu ülkelere ihracatlarını artırmakistediklerini söyledi.

 

Dünyanın en büyüküreticileri arasında yer alan Türkiye plastik sektörünün, uzaklığına vetaşıdığı zorluklara rağmen bu pazara sırtını dönmemesi gerektiğine dikkat çekenAkyüz, "Güney Amerika, kimya ihracatçılarımız için belirlediğimiz yeni hedefpazarlardan biri. Brezilya ise bu pazarın giriş kapısı. Şili, Paraguay,Uruguay, Venezüela, Kolombiya gibi ülkelere ulaşmak için mutlaka olmamızgereken bir ülke. Güney Amerika pazarının büyüklüğüne rağmen girilmesi zor birpazar olduğunun da farkındayız. İç pazarı korumaya yönelik yüksek gümrükvergileri ihracatçılarımızı zorluyor ancak yılmaya niyetimiz yok. Brezilya veTürkiye arasında hükümetler nezdinde ticari ilişkilerin geliştirilmesiyönündeki istek ve yapılan çalışmalar da bizleri umutlandırıyor. Türkiye ileBrezilya, Arjantin, Paraguay ve Uruguay'dan oluşan Güney Amerika Ortak Pazarı(MERCORUS) ülkeleri arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması (STA) müzakelerinin enkısa zamanda sonuçlanacağını umuyoruz. Böylece, iki ülke arasındakiişbirliğinin ve ihracatının çok daha iyi bir noktaya ulaşması mümkün olabilir"dedi.

 

İKMİB Başkanı, FeiplasticFuarı'na katılan plastik firmalarını da kutladı ve fuarın firmalar açısındanGüney Amerika pazarını yakından tanımaları, kendilerini ve ürünlerinitanıtmaları için son derece faydalı olduğunu vurguladı. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir