• DOLAR 32.34
  • EURO 35.197
  • ALTIN 2247.142
  • ...
Sudan, askerlerini infaz ettiği gerekçesiyle Etiyopya'ya saldırı başlattı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Sudan ordusu, Etiyopya'nın elinde esir bulunan yedi Sudan askeri ve bir sivili geçtiğimiz günlerde infaz ettiği gerekçesiyle tartışmalı bir sınır bölgesinde Etiyopya güçlerine karşı bir saldırı başlattı.

Sudan ve Etiyopya sınırında tartışmalı bir bölge olan El-Faşaga, bir süredir çatışmadan uzaktı. Ancak Etiyopya'nın Sudan askerlerini ve bir sivili idam ettiği iddiası iki ülke arasında askeri gerilimin yükselmesine yol açtı.

Sudan'daki cunta yönetimi, Etiyopya'nın infaz ettiği askerleri Sudan topraklarında ele geçirip Etiyopya'ya getirdiğini savunurken Addis Ababa yönetimi infazlardan sorumlu olduğu yönündeki iddiaları reddetti ve Sudan'ı, Tigray Halk Kurtuluş Cephesi (TPLF) ile iş birliği yapmakla suçladı.

Siyasi ve diplomatik krizin sürerken Sudan, Etiyopya'daki büyükelçisini çağırdı ve olay hakkında Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyine resmi bir şikayette bulundu.

Sudan cunta liderinden tartışmalı bölgeye ziyaret
Krizlerin ortasında Faşaga bölgesinde çatışmalar meydana geldiği ve Sudan cunta yönetimi lideri Abdülfettah el Burhan'ın söz konusu tartışmalı bölgedeki askeri birliklere bir ziyaret gerçekleştirdiği belirtidi. Görgü tanıkları Middle East Eye'a (MEE) yaptıkları açıklamalarda, Faşaga'nın Ebu Tyour, el Asira Galiya el Uban, Birkat Nureyn ve Gumeyze noktalarında iki ordu arasında çatışmalar yaşandığını aktardı.

Gadarif eyaletindeki Sudanlı bir yetkili MEE'ye verdiği demeçte, Sudan ordusunun iki cephede ilerlediğini ve karşılıklı bombardımanın devam ettiğini kaydetti.

Sudan askeri sözcüsü Nadi Abdallah yaptığı bir açıklamada, ordunun "tüm Sudan topraklarını özgürleştireceklerini" vurguladı.

Etiyopya Sudan'ı sorumlu tutuyor
Etiyopya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan bir açıklamada, "TPLF unsurlarınca" desteklenen Sudanlı birliklerin bir saldırı gerçekleştirmesinin ardından "trajik hadisenin" meydana geldiği ifade edildi.

İsmini vermemek koşuluyla MEE'ye konuşan Etiyopya yönetiminden bir kaynak, Sudan'ın Etiyopya ile bir süredir savaş halinde olan TPLF'yi desteklediğini söyledi. Kaynak ayrıca, Sudan'ın Etiyopya'ya karşı istihbarat faaliyetlerini gizlemek amacıyla Sudan'ın söz konusu iddialarını bir propaganda aracı olarak kullandığını savundu.

Öte yandan kaynak şöyle konuştu: "Bu talihsiz hadisenin arkasındaki neden Sudan ordusundan bir birimin Etiyopya topraklarını ihlal edip yerel bir milis gruba maddi destekte bulunmasıdır." dedi.

Bu milis grubun TPLF olduğu düşünülüyor.

Bir milyon dönüm toprağı içeren El-Faşaga, Atbara nehrinin doğu tarafı ile Salami nehrinin batı tarafı arasında yer alıyor.

Etiyopya İmparatoru II. Menelik ile zamanında Sudan'ı sömürge altına alan İngiltere yetkililerin arasındaki bir anlaşmaya göre Faşaga, Sudan toprağı olarak ilan edilmişti.

Ancak El-Faşaga'da iki ordu arasında zaman zaman çatışmalar meydana geldiği biliniyor. Sınır bölgesinde bulunan çiftçilerin yaşadığı anlaşmazlıkların bu çatışmalara yol açtığı belirtiliyor.

Mepa News

Bu haberler de ilginizi çekebilir