• DOLAR 32.338
  • EURO 35.202
  • ALTIN 2246.473
  • ...
Türk Toraks Derneği artan Kovid-19 vakalarına karşı uyardı!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Türk Toraks Derneği Yönetim Kurulu, son dönemde artış gösteren Kovid-19 vakalarına karşı uyarılarda bulundu.

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) açıkladığı son verilere dikkat çeken Türk Toraks Derneği Başkanı Prof. Dr. Oya İtil, pandeminin henüz bitmediğini vurgulayarak "Dünya ülkeleri önlemleri tekrar gözden geçirmeye başlamışken biz de pandemi bitmiş gibi davranamayız" açıklamasında bulundu.

Prof. Dr. Oya İtil'in açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:

“Tüm dünyada Kovid-19 toplam vaka sayısı 536 milyona, ölüm sayısı ise 63 milyona ulaşmıştır. Haftalık vaka sayısı 3 milyonu aşmış, ölüm sayısı ise 8 bin civarında seyretmektedir. Almanya, Brezilya, en çok vaka artışı olan ülkelerdir. Almanya’da yüzde 10’luk, Fransa’da ise yüzde 33’lük artış varken Fransa’da yoğun bakıma yatış oranları yüzde 17’ye yükselmiştir. Özellikle ABD, Çin, Brezilya, Rusya ve İtalya’da ölümler artmaktadır.

VARYANTLAR AKCİĞERLER ÜZERİNDE ETKİLİ
Omicron'un alt varyantları olan BA.4 ve BA.5, şimdiye kadar oluşan varyantlardan daha hızlı yayılma gücündedir. DSÖ, nisan ayında yaptığı bildirimde, bu varyantların yakından izlendiğini açıklamıştır. Vaka sayısının azalmasının tehlikenin geçtiği anlamına gelmediğini belirtmiş, bu iki varyantın akciğerler üzerinde etkili olduğu uyarısında bulunmuştur.

ÖNLEMLERİMİZİ GÖZDEN GEÇİRMELİYİZ
Son 4 hafta içinde varyantların dağılımı şöyledir: 62 ülkede BA.5 yüzde 25, 58 ülkede BA.4 yüzde 9, 69 ülkede BA2.12.1 yüzde 17 oranında görülmüştür. Avrupa’da görülen vaka artışları ülkemize de yansımaya başlamıştır. Son dört haftada Avrupa'da olgu sayılarının artışı, uluslararası hareketliliğin test ve maske tedbirsiz koşullarda sürmesi nedeniyle şu anda nerede olduğumuzu da dış ülkelerde oluşan ciddi olgu sayısının bize nasıl yansımakta olduğunu da bilmiyoruz. Öte yandan dünyada zengin ülkelerdeki aşılanma oranları, yoksul ülkelerden hala 8 kat fazladır. BA.4 ve 5’in aşıdan daha çok kaçtığı bilinmektedir. Bu nedenle risk gruplarında rapel (pekiştirme) doz ve Omicron varyant aşısı önemli hale gelmiştir. Şu anda ülkemizde de kliniklerde kovid-19 vakalarında hareketlilik gözlenmektedir. Dünya ülkeleri önlemleri tekrar gözden geçirmeye başlamışken biz de pandemi bitmiş gibi davranamayız.

22 Nisan 2022’de toplu taşımada maske zorunluluğu, 5 Mayıs 2022 tarihi itibariyle ameliyat/ girişim yapılacak hastalarda işlem öncesi PCR zorunluluğu kaldırılmıştır. Sadece semptomlu kişilere PCR testi yapılmakta ve pozitif sonuç veren kişilerde izolasyon uygulanmaktadır. Öte yandan yapılan hızlı antijen testleri kayda geçmediği için gerçek rakamları bilmiyoruz. Hangi varyanta bağlı vakalar artmaya başladı? Ayrıca test sayılarını bilmiyoruz. Toplumun risk algısı azalmıştır. Düğünler, bayramlar, kutlamalar gibi salgını yayabilecek etkinlikler kısıtlamasız devam etmektedir. Önümüzde tatil ve bayram vardır. Sonbahar aylarında yeni bir pikle karşılaşmamak için önlemlerimizi yeniden gözden geçirmeliyiz.”

ANKA

Bu haberler de ilginizi çekebilir