• DOLAR 32.598
  • EURO 34.797
  • ALTIN 2496.163
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Kokusu ve rengiyle aromatik bitki olan lavantanın Siirt’te ekim alanlarının genişletilmesi planlanıyor. Lavanta yetiştiriciliğine ilginin arttığı Siirt’te oluşturulmak istenen lavanta bahçeleri, çiftçinin alternatif ürünü oldu.

Türkiye’nin önemli tarım ve hayvancılık bölgelerinden olan Siirt’te çiftçi, arpa ve buğday yerine aromatik bitki olan lavantaya yöneldi. Son yıllarda üretimi artan lavanta, kozmetikten temizlik sektörüne, sağlıktan sanayiye kadar geniş bir alanda kullanılıyor.

Bu kapsamda Siirt’te çiftçi Gazanfer Toprak, buğday, arpa gibi hububata alternatif ürün olarak lavanta yetiştiriciliğine başladı. Siirt’in Kurtalan ilçesine bağlı Saitybeyli köyünde Kaymakamlığın da yardımıyla bir yıl önce 40 dönüm alana lavanta eken Toprak, Siirt koşullarında da lavanta yetiştiriciliğinin yapılabileceğini gösterdi. 

 

Siirt’te lavanta yetiştiriciliğinde örnek olmayı hedefleyen Toprak, lavantanın kozmetikte ve birçok farklı sektörde kullanıldığını söyledi.

“Arpa, buğday ve mercimeğe alternatif olarak lavanta yetiştirmek istedik”

Türkiye’nin önemli tarım bölgelerinden Siirt’te arpa, buğday ve mercimeğe alternatif bir ürün olarak lavanta yetiştiriciliğine başlayan Toprak, “Sürekli alıştığımız buğday, mercimek, arpa üretimi yapıyoruz. Fakat bu işi devam ettirmek istemediğimizden ‘biraz da alternatif ürünlere yönelim’ dedik. Kaymakamlığın lavanta ile ilgili bir projesi vardı, bizler de bu projeye dâhil olduk. 40 dönüm civarında bir uygulama alanı yaptık. Çok ta güzel bir görüntü ve sistem de oluşturduk.” ifadelerini kullandı.

"Lavantayı bir sefer ekiyorsunuz güzel bakılırsa 40 yıla kadar verim alabiliyorsunuz"

Kendi arazisinde uyguladığı lavanta çeşidinin intermedia olduğunu ama daha sonra ise angustifolia, çeşidini deneyeceğini dile getiren Toprak, “Şu anda ektiğim daha verimli ama yağının kalitesi açısından daha sonra deneyeceğim daha kaliteli. Bu şekilde her iki çeşidi de ekerek bölgemizde bulunan diğer çiftçi arkadaşlarıma tanıtabilmek için böyle bir işe giriştim. Eğer hayır göreceksek hep beraber görelim. Bu bitkiyi bir sefer ekiyorsunuz, güzel bakılırsa 40 yıla kadar verim alabiliyorsunuz.” şeklinde konuştu. (İLKHA)













Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız