• DOLAR 32.542
  • EURO 34.769
  • ALTIN 2488.988
  • ...
SON DAKİKA
`Süt hormonu yüksekliği gebe kalmayı engelleyebilir`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
DİYARBAKIR - Uzmanlar, `Süt hormonu` yüksekliğinin gebe kalamamanın en önemli nedenlerinden biri olduğunu bildirdi. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Aydın Ilgın, gebe kalamama sorunun en önemli nedenlerinden biri olan `Prolaktin`, yani `Süt hormonu yüksekliğinin`, tanı ve tedavisi hakkında bilgi verdi.
 
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Aydın Ilgın, "Lohusalık dönemi dışında `prolaktin`, süt hormonu yüksekliğinin, gebe kalamama ve adet düzensizliğinin en önemli nedenlerinden biri olduğunu söyleyerek, yaşam şekli ve birçok hastalıkla ilişkili olan prolaktin yüksekliğinin, kan tahlili ile belirlenebileceğini söyledi.
 
`Lohusalık dönemi dışında prolaktin yüksekliği önemli bir sorun`
Gebe kalma sorunu yaşayan kadınlarda, prolaktin hormon seviyesinin kontrol edilmesi gerektiğini ifade eden Op. Dr. Aydın Ilgın, "Prolaktin, beynin altında bulunan ve bezelye büyüklüğünde olan hipofiz bezinden salgılanan hormondur. Prolaktin hormonu halk arasında "süt hormonu" olarak da bilinir. Ayrıca lohusalık döneminde `FSH` ve `GnRH` hormonlarını üretimini engelleyerek, `Yumurta Gelişimi`ni durdurur. Bebeğini düzenli ve sık emziren annelerin, gebe kalmama ve adet görmeme nedeni de budur. Lohusalık dönemi dışında kanda yüksek prolaktin varsa yine `FSH`, `GnRH` hormonlarının üretimi baskılanır. Böylece yumurta gelişimi durur, gebe kalamama ve adet düzensizliği oluşur" açıklamasında bulundu.
 
`Birçok nedene bağlı olabilir`
Süt hormonu düzeyinin yükselmesinin en önemli nedeni, `Hipofiz bezi tümörü` olduğuna dikkat çeken Dr. Aydın Ilgın, "Tanısı, Hipofiz MR ile rahatlıkla konulur. Hipofiz bezi göz sinirine yakın bulunur. Tümör varlığında bu sinire baskı gerçekleşebilir. Bunun sonucu görme alanı kaybı ve baş ağrısı olabilir. Hasta mutlaka göz doktoruna başvurmalıdır. `Polikistikover` hastalığında da prolaktin yüksekliği olabilir. Antidepresanlar, ağrı kesiciler, tansiyon ilaçları, bulantı ilaçları, doğum kontrol hapları gibi ilaçların kullanımı da prolaktin düzeyini artırır" diyerek dikkatli davranılması gerektiğinin altını çizdi.

`Doğru tanı için uygun zamanda kan tahlili yapılmalı`
Meme ucunun sıkılması ya da kendiliğinden memeden süt gelmesi, memede ağrı ve büyüme, adet düzensizliği, görme problemi, baş ağrısı, cinsel istek azlığı, gebe kalamama gibi belirtilerin, vücuttaki prolaktin hormon yüksekliğine işaret edebileceğini sözlerine ekleyen Ilgın şöyle devam etti: "Tanı, kanda prolaktin seviyesine bakılarak konulabilir. Prolaktin tanısı için kan alım zamanı önemlidir. Prolaktin hormonun kandaki seviyesinde gün içinde dalgalanmalar olur. Sabah saatlerine fazla üretildiği için bu saatlerde kan alınmalıdır. Kan alınacağı günden bir önceki gece cinsel ilişki ve meme ucu uyarımın olmaması, uykusuz kalınmaması gerekir. Polaktin seviyesi adet döngüsü ile de değişiklik gösterebilir. Adet döneminde veya hemen sonrasında kandaki prolaktin seviyesine bakılmalıdır."
 
`Öncelikle ilaç tedavisi`
Prolaktin yüksekliğinde; ilaç kullanımının doktor kontrolünde olması, düzenli uyku ve stresten uzak yaşam sürülmesi gerektiği uyarısında bulunan Ilgın, "Hipotiroidi hastalarında öncelikle tiroid hormon seviyeleri kontrol altına alınmalıdır. Süt hormonu yüksekliğinin normal seviyelere indirilmesi için ilaç tedavileri uygulanmalıdır. Gebe kalamayan hastalarda Prolaktin yüksekliği varsa, kısırlık araştırmasında gerekli olan tüm testler yapılmalıdır. Çünkü kısırlık sadece `Prolaktin yüksekliğine` bağlı olmayabilir. Erkeklerde de prolaktin seviyeleri kısırlığa neden olabilir. İlaçlarla tedavisi mümkündür. Erkeklerde bu sorun; azalmış sperm sayısı, cinsel isteksizlik, iktidarsızlık, meme büyüklüğü gibi belirtilerle ortaya çıkar" şeklinde ifadeler kaydeti. (Hüseyin Yalçın - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir