• DOLAR 32.331
  • EURO 35.11
  • ALTIN 2295.22
  • ...
SON DAKİKA
Parmak delerek kan ölçümü yapan diyabet hastası çocukları sevindiren haber
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında, "Tip 1 diyabet hastası 0-14 yaş arası evlatlarımız ile ilgili de bir müjdemiz var. Bu teşhisle insülin tedavisi gören çocuklarımızın hayat kalitelerini artırmak amacıyla yaklaşık 11 bin 500 kişiye sürekli glukoz ölçüm cihazı veya ikamesi bir cihaz temin edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Tip 1 diyabet teşhisi konulan hastalar ömür boyu insüline bağımlı olarak bir hayat sürdürüyor.

Tip 1 diyabet hastaları, günde defalarca kez parmaklarını delerek kan ölçümü yapmak ve çıkan kan sonucuna göre uygun dozda vücutlarına insülin enjekte etmek zorunda kalıyor.

Bu durum parmakların harap olmasına ve çocuk ile ailesinde çeşitli psikolojik sorunlara neden oluyordu.

Günümüzün teknolojileri sayesinde kola takılan 1 TL madeni para büyüklüğündeki cihaz ile sensörlü kan ölçümü günde defalarca kez parmak delmeden yapılabiliyor.

Avrupa'nın birçok ülkesinde glukoz ölçüm cihazları devlet tarafından karşılanırken, Türkiye'de ise bu konuda gerekli adımlar atılmamıştı.

Sosyal medyada #parmağımdelinmesin etiketi ile bir araya gelen tip 1 diyabet hastası çocukların yakınları,glukozölçüm cihazının SGK tarafından karşılanması için mücadele ediyordu.

"0-18 yaş arasındaki tüm hastaları kapsamalı"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamasının ardından 0-14 yaş arasındaki tip 1 diyabet hastası çocukların glukoz ölçüm cihazları devlet tarafından karşılanacak. Tip 1 diyabet hastası çocukların yakınları ise 0-18 yaş arasındaki tüm çocukların sensörlü glukoz ölçüm cihazlarının SGK tarafından karşılanmasını talep ediyor.

(İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir