• DOLAR 32.59
  • EURO 34.807
  • ALTIN 2498.927
  • ...
GESOB Başkanı İsmet Özcan, “Esnafa sahip çıkılması gerekiyor”
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Yapılan zamlardan dolayı esnafın çok zor bir süreçten geçtiğini belirten Özcan, bir an önce yapılan zamların önüne geçilmesi gerektiğini ifade etti.

Yaşanan ekonomik kriz ile yapılan zamların, esnafın belini büktüğünü ve esnafların büyük bir sıkıntı içerisinde olduğunu ifade eden Özcan, devletin esnafı rahatlatacak adımlar atmasını talep etti.

“Esnaf bir ülkenin ve şehrin itici gücüdür”

Yaşanan zamlara artık müdahale edilmesini talep eden Özcan “Esnaf olmazsa büyük iş adamları da olmaz büyük işletme de olmaz. Esnaf bir ülkenin ve şehrin itici gücüdür. Esnaf bir ülkenin olmazsa olmazıdır. Yani bir çark dönüyorsa dişlerini düşünün o çarkın altındaki en küçük dişlerin bir tanesi esnaftır. Eğer o dişli olmazsa yukarıdaki çarkta dönmez. Mutlaka birbirine kilitlenir kalır. O yüzden küçük esnafın desteklemesi gerekiyor. Devletin gerekli adımları atması lazım. Bazı faturaları bile ödeyemez hale geldik elektrik faturamız doğalgaz faturamız çok yüksek geliyor bir an önce buna bir çare bulunmasını istiyorum.” dedi.

 

“Ticari taşıtlardan ÖTV alınmayabilir”

Kira fiyatlarının yüksek olmasının her kesimi etkilediğini ifade eden Özcan, “Malum esnaf çok sıkıntılı. Kiralar çok yüksek. Gaziantep'teki bir kira ile Mersin'deki Adana'daki kira bir değil. Yarı yarıya fiyat farkları var. Mülk sahiplerinin bize yardımcı olması gerekiyor. Yakıta gelen zamlar taşıma sektörünü tamamıyla sıkıntıya soktu. Servisçiler, okullar kapandı diye sevindi, taksici iş çıkmasın diye bekliyor, halk otobüsü sefere çıkmamak için bahane arıyor. Nakliyatçı aynı. Ticari taşıtlardan ÖTV alınmayabilir.” şeklinde konuştu.

Yakıt fiyatlarının sabit olmamasından yakınan Özcan, “Bir iyileşme yapılması gerekiyor. Esnafımıza gittiğimizde konuştuğumuz en büyük sıkıntıları yakıt. ‘40 veya 30 TL olsun ama sabit kalsın. Biz de ona göre işlerimize bakalım, ona göre önlemimizi alalım’ diyorlar. Bu sorunların sebebi girdi maliyeti, kira ve ulaşımdan kaynaklanıyor. Bu yakıta çözüm bulunduğu zaman bunların hepsine çözüm bulunacaktır. En azından iyileşmeye görebiliriz yakıtta bir indirim yapılsa ve ÖTV alınmazsa fiyatları gözle görülebilir seviyeye getirebiliriz.” diye konuştu.

“Asgari ücretle çalışan kardeşlerimiz mağdur olmasın”

Devlet destekte bulunmazsa esnafın işçi çıkarmaya gideceğini ifade eden Özcan, “Zaten esnafın en büyük gideri asgari ücret ile yanında çalışan işçi. Şu anda gerçekten zam yapılması gerekiyor. Yani işçi kardeşlerimizin de mağdur olmaması gerekiyor. Fakat devlet bize en az bir 5-6 ay destek versin ve vergi almasın. Yarın bugün 4 bin 250 TL olan asgari ücret 5 bin 500 TL veya 6 bin TL olduğu zaman karşılayamayız. Bir şekilde vergiden düşmeli. Esnaf kendi bedeniyle çalışıyor belki yanında iki tane de işçi çalıştırıyor. Bu iki işçiyi de çıkarmak zorunda kalacak yoksa karşılaması mümkün değildir.” dedi.

Esnafa desteklemenin yapılması yönünde çağrısını yineleyen Özcan, “Bizim en büyük sorunumuzdan bir tanesi de BAĞ-KUR. BAĞ-KUR’larımızı ödeyemiyoruz. Af çıkarıldı, yapılandırma yapıldı, faiz silindi, ama ödeme şansımız yoktur. Asgari ücretle bir indirim yapılmalı küçük esnafı rahatlatılmalı. Eskiden esnaf dereceleri vardı. 1,2 ve 3 diye böyle bir sisteme geçilmelidir. Yani bugün aylık 100 bin TL ile 500 bin TL ciro çeken de 10 bin TL civarı ciro çeken de aynı BAĞ-KUR’u ödüyor. Bizim birikmiş BAĞ-KUR’ borçlarımız var sağlıktan faydalanamıyoruz. Bunları bir an önce çözmemiz gerekiyor. Büyük sıkıntıdayız bize destekleme olması gerekiyor.” şeklinde konuştu. (İLKHA)





Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir