• DOLAR 32.417
  • EURO 35.535
  • ALTIN 2324.821
  • ...

Özellikle ABD ekonomisinin resesyona gireceğine yönelik kaygılar piyasalarda öne çıkıyor. Emtia piyasası da söz konusu kaygılardan yoğun şekilde etkileniyor.

ABD Merkez Bankası (Fed) yetkililerinin devam eden "şahin" açıklamalarının hala agresif bir tonda olması, Banka'nın gelecek dönem atacağı adımların ülke ekonomisini resesyona sokabileceği endişesini güçlendirirken, piyasalardaki satış dalgasını da derinleştirdi.

Analistler, parasal sıkılaşmanın resesyon olasılığını güçlendirdiğini, bunun da ekonomik aktivitede durgunluğa yol açacağı endişeleriyle emtia piyasasındaki talebi olumsuz etkilediğini belirtti.

Fed Başkanı Jerome Powell'ın resesyon riskini kabul etmesiyle emtia piyasasındaki sert hareketler devam etti. Çin'de düşüş gösteren gayrimenkul piyasası ve ülkenin Kovid-19 önlemleri de emtia piyasasındaki düşüşleri tetikliyor.

Geçen hafta altın yüzde 0,7, platin yüzde 2,7 ve gümüş yüzde 2,4 değer kaybetti.

Parasal sıkılaşmanın ekonomik aktivitede durgunluğa yol açacağı beklentileri baz metal piyasalarında düşüşe yol açtı.

Geçen hafta 3,7533 dolarla Şubat 2021'den bu yana en düşük seviyeyi gören bakırın libresi haftayı yüzde 6,7 kayıpla tamamladı. Analistler, bakırın küresel ekonomik aktivitede ve özellikle sanayi üretiminde baz alınan referans emtia olduğunu belirterek, jeopolitik risklerin yanında resesyona ilişkin endişelerin artmasıyla bakıra olan talepte kayda değer düşüşler görüldüğünü ifade etti.

Geçen hafta alüminyum yüzde 2, nikel yüzde 10,8 ve kurşun yüzde 7,2 azalış kaydetti.

Analistler, bakır ve demir gibi üretimde önemli yer tutan metallerin bir süredir düşüş eğiliminde hareket etmesinin de dünya genelinde çarkların yavaşladığına işaret ettiğini vurguladı.