• DOLAR 32.589
  • EURO 34.845
  • ALTIN 2507.64
  • ...
Tarihte bugün: 26 Haziran
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

1530: İlk Protestan Meclisi kuruldu.

Protestanlık, Hıristiyanlığın en büyük üç ana mezhebinden biridir. 16’ncı yüzyılda Martin Luther ve Jean Calvin’in (Jôn Kelvin’in) öncülüğünde Katolik Kilisesi’ne ve Papa’nın otoritesine karşı girişilen reform hareketinin sonucunda doğmuştur. (İlk Protestan Meclisi kuruldu)

 

1807: Lüksemburg’da bir depoya düşen yıldırım, 230 kişinin ölümüne yol açtı. Bu, yıldırım düşmesi sonucu en fazla ölümün gerçekleştiği olay olarak tarihe geçti. (Lüksemburg’da bir depoya yıldırım düştü; 230 ölü)

 

1928: Latin alfabesinin Türkçe’ye uygulanmasının mümkün olup olmadığını incelemek üzere Ankara’da Latin Harfleri Komisyonu toplandı. Böylece Latin alfabesine doğru ilk adım atılmış oluyordu. Daha sonra gerçekleşecek olan harf devrimiyle milletin tarihinin, asırlara varan ilmi ve kültürel birikiminin, milli şuur ve geleneğinin alfabesi olan Kur’an harfleri ortadan kaldırılacaktı. Bir anda bütün insanlar okuma yazma bilmeyen bir konuma düşeceklerdi. (Latin alfabesine doğru ilk adım atıldı)

 

1945: Birleşmiş Milletler’in oluşturulması için 50 ülkeden gelen delegeler, Dünya Güvenlik Bildirgesi’ni imzaladılar. Türkiye, Birleşmiş Milletler Dünya Güvenlik Bildirgesi’ni ilk imzalayan ülkeler arsında yer aldı. (Dünya Güvenlik Bildirgesi imzalandı)

 

1992: Âlem-i arzın şahitliğinde tarih, sayısız vahşetin filmini çekti saniye-saniye… Her vahşet annenin bağrına kor, babanın gönlüne yangın, evladın bedenine hüznün tohumlarını ekti. 26 Haziran’ın son saatleri… karanlığı yırtarcasına bir filmin en acı sahnesini çekiyordu kâinat. Diyarbakır’ın Silvan İlçesi'ne bağlı Susa (Yolaç) Köyü’nü basan PKK’liler, camide namaz kılan 10 cami yareni Müslümanı şehid ettiler. Belki de âlem hiç bu kadar içten ağlamamıştı. Belki de camii o zamana kadar hiç böylesine mahzun olmamıştı… o an namlu utandı, gökyüzü utandı zalimin vahşetinden…

Bir tarih, takvimler 26 haziran’ı gösterirken işte böyle yazıldı. Böyle gömüldü yüreklere. Ancak susmadı susa, haykırdı zalimin yüzüne gaddarlığını… şehidler her sene hayırla yad edildi, katilleri lanetle…

Susmadı susa, susturamadılar… binlerce kişi tekbirler ile arşı alayı inletiyor her anıldığında… (Susa cami katliamı)

 

2016: Kuveyt'in başkenti Kuveyt'in Savabir bölgesindeki İmam Sadık Camisi'ne cuma namazı sırasında düzenlenen saldırıda 27 kişi şehid oldu. (Kuveyt'te camiye saldırı)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir