• DOLAR 32.595
  • EURO 34.826
  • ALTIN 2509.406
  • ...
`Teknoloji Ruhlarımızı Esir Alıyor`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
UTESAV tarafından düzenlenen sempozyuma Türkiye dışında, Endonezya, Malezya,İngiltere, Amerika, Kore ve Katar gibi farklı ülkelerden çok sayıda bilim adamıkatıldı.
 
UluslararasıTeknoloji ve Değerler Sempozyumu çok sayıda iş adamı, STK Temsilcileri, farklıüniversitelerden akademisyenlerin ve basın mensuplarının katılımıyla MÜSİADGenel Merkezinde gerçekleştirildi. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan YardımcısıProf. Dr. Davut Kavranoğlu da sempozyumun açılışında yaptığı konuşmadateknoloji ve değerler konusunun önemine değindi.
 
Gün boyuncadevam eden sempozyuma yurt içinden ve yurt dışından katılan bilim adamları,teknolojinin değer üretme gücü ve mevcut değerler üzerindeki tesiri ile ilgilitebliğler sundular.
 
Sempozyumunaçılış konuşmasını yapan UTESAV Genel Başkanı İsrafil Kuralay, teknolojiyarışının bütün yarışları geride bıraktığını kaydettikten sonra, kazanmahırsının yol açtığı tahribatın çevre felâketlerine yol açtığını belirtti ve"Teknoloji ne kadar komplike ve güçlü olursa doğuracağı felâket de o kadarbüyük olmaktadır" dedi.
 
Teknolojininhayatımızı kolaylaştırdığına işaret eden Kuralay, bununla beraber "Duran düşer"sloganıyla herkesin bir belirsizliğe doğru koştuğuna dikkat çekti vesempozyumda şu sorulara cevap aranacağını belirtti:
 
"Pekiteknoloji hayatımızda ne kadar yer almalı? Her şeyi hızlı ve kolay yapmaiddiasında bulunan teknoloji bizi ne kadar mutlu ediyor? Bunun bir sınırı varmı? Her alana müdahale yetkisi var mı? Olmalı mı? Ahlâkî olarak bir sınırkoymamız gerekmez mi? Teknolojik olarak üretilen her şey gerçekten faydalımıdır?"
 
Tertip HeyetiBaşkanı Yıldız Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr.Alparslan Açıkgenç ise konuşmasında, UTESAV`ın daha önce düzenlediği Medeniyetve Değerler konulu sempozyumla, medeniyetler arası ilişkileri düzenleyecekzemin ve değerler sistemini gündeme getirdiğini hatırlattı. Bu defakisempozyumun ise teknolojinin değerlerle ilişkisini inceleyerek gündemimize yenibir boyut daha kazandıracağını belirten Açıkgenç, "Bu sempozyumun hedef veamacı, bilim adamları ve karar mercileri, politikacılar, iş adamları,gazeteciler ve halk arasında daha yakın bir teması mümkün kılmaktır" dedi.
 
"İnsanlarınaçgözlülüğü ve diğer dünyevî menfaatler hem teknoloji, hem de medeniyetalanında bizleri öyle bir noktaya getirebilir ki, insanî değerleri kolaycagörmezden gelebiliriz" diyen Açıkgenç, insanlık ile beraber diğer canlıların dabu değerlerin ihmali yüzünden acı çekebildiğine işaret etti. Prof. Dr.Alparslan Açıkgenç, sözlerini şöyle tamamladı:
 
"Maddîkazancı ve belki de güç için kıtlık yaratmayı meşru gören teknolojinin hoyratçakullanımı yüzünden küresel pek çok felâketle karşı karşıya geldiğimiz şugünlerde sempozyumun bu çabası bilhassa daha anlamlıdır. Bu noktada,Uluslararası Teknoloji ve Değerler Sempozyumu farklı perspektif, eğitim vetecrübelerden uzman ve iş adamlarının söz konusu sorunları araştırma ve çözümeyönelik katkıda bulunmaları amacıyla düzenlenmiştir. Bu sayede, dünyaüzerindeki tüm insan topluluğunun geleceği için endişe edenler tarafındandüzenlenen sempozyumun, bu topluluğa naçizane bir katkı sağlamasını arzuediyoruz."
 
Açılışbildirisini Amerika`nın Georgia Üniversitesi hocalarından Prof. Dr. Alan `Abdal-Haqq Godlas sundu. Godlas açılış konuşması tebliğinde şunları söyledi: "Teknolojibazen şeytani bir araca dönüşebilir. Bizi boyunduruk altına alıpköleleştirebilir. Oysa teknolojinin dizgini bizim elimizde olmalı. Onun biziyönetmesine izin verilmemeli."
 
"Anne-babalargünde 4-5 saat televizyon izlerken, çocuklarına sadece 45 dakika zamanayırıyorlar." diyen Godlas, sözlerine şöyle devam etti: "Zira en yüceniyetlerimize ve dini liderlerin çabalarına rağmen, insan nefsinin yeterli ilmesahip olmadan teknolojiyi kullanma girişiminde bulunma tehlikesi her zamanmevcuttur ve bu girişim, bilinçli ya da bilinçsiz olarak, farklı derecelerde deolsa yıkıcı sonuçlara yol açacaktır."
 
Kırklareli,Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Teoman Durali, "Bütünkültürler din temelli iken ilk defa Aristo din ile kültürü birbirinden ayırdı."dedi ve 16. yüzyıldan itibaren Avrupa`da bilim ile dinin birbirlerine düşmanolarak ilerlemeye başladıklarını anlattı. Daha sonra söz alan İTÜ Öğretim ÜyesiProf. Dr. Zekai Şen ise bugünkü NASA`nın temellerinin ilk defa İslam bilginleritarafında atıldığını ve modern üniversitelerin ise medrese sistemi üzerindekurulduğunu söyledi.
 
MÜSİAD`ın Sütlüce`deki genelmerkezinde gerçekleşen sempozyumda tebliğ sunan bilim adamları şöyle:
 
Prof. Dr. Davut Kavranoğlu (Bilim,Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı)
 
Prof. Dr. İsmail Yüksek (YTÜ Rektörü)
 
Prof. Dr. Alparslan Açıkgenç, YıldızTeknik Üniversitesi
 
Prof. Dr. Alan `Abd al-Haqq Godlas,Georgia Üniversitesi, ABD
 
Prof. Dr. Edward Omar Moad, QatarÜniversitesi
 
Prof. Dr. Hamid Fahmy Zarkasyi,Darussalam University, Gontor, Endonezya
 
Prof. Dr.Woo Won CHOI, Pusan MilliÜniversitesi
 
Prof. Dr. Mahmut Kaya, İstanbulÜniversitesi
 
Prof. Dr. Süleyman Hayri Bolay, 29Mayıs Üniversitesi
 
Prof. Dr. Nazif Gürdoğan, MaltepeÜniversitesi
 
Prof. Dr. İbrahim Özdemir, HasanKalyoncu Üniversitesi
 
Prof. Dr. Zekai Şen, İstanbul TeknikÜniversitesi
 
Prof. Dr. Teoman Duralı, KırklareliÜniversitesi
 
Prof. Dr. Adel Sharif, University ofSurrey
 
Prof. Dr. Bilal Kuşpınar, KonyaNecmettin Erbakan Üniversitesi
 
Prof. Dr. Davut Kavranoğlu, BilimSanayi ve Teknoloji Bakanı Yardımcısı
 
Doç. Dr. İbrahim Kalın, Başbakanlık,Müsteşar Yrd.
 
Doç. Dr. Tuncay Zorlu (İTÜ)
 
Yrd. Doç. Dr. Rainer Brömer, FatihÜniversitesi
 
Halil Kulluk, İş Adamı
 
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir