• DOLAR 32.576
  • EURO 35.025
  • ALTIN 2429.519
  • ...
Kavurucu sıcakta ferahlatan içecek: Meyan Şerbeti
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
DİYARBAKIR - Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi`nin birçok ilinde yaz mevsimi ile birlikte tüketilen içeceklerin başında meyan şerbeti geliyor. Şerbetin doğallığı ve ferahlatıcı özelliğinin yanı sıra, başta safra kesesi, mide ve bağırsaklar olmak üzere, böbreklerin temizlenmesine büyük katkı sağladığı biliniyor.

Nane, ıhlamur, adaçayı, darcın, kekik limon gibi faydalı bitkilerin arasında daha çok dikkat çeken meyan şerbetinin, kış mevsiminde sıcak, yaz mevsiminde de soğuk olarak servis ediliyor. Ramazan orucunda iftar sofralarının vazgeçilmezi olan meyan şerbeti, çok eski tarihlere dayanıyor.

Diyarbakır merkez Yenişehir ilçesi Valilik karşısı Anıt Parkı önünde yaklaşık 30 yıldır şerbetçilik yapan Mehmet Amca, şerbetin yazın hem serinlettiğini hem de mide ve böbrek gibi çeşitli hastalıklara iyi geldiğini ifade etti.

Meyan kökünden yapılan içeceğin erken tüketilmesi gerektiğini, aksi takdirde bozulacağını ifade eden Mehmet Amca, Meyan Şerbetinin Güneydoğu`ya has olduğunu söyledi.

Meyan kökünün dere yataklarında yetiştiğini ve çok faydalı bir bitki olduğunu belirten Mehmet Amca, "Bu bitkileri topluyoruz. Sonra çekiçle dövüyoruz, sonra suyun içinde 2-3 saat bekletiyoruz. Suyunu bırakıyor ve süzülme işlemi bittikten sonra içine buz koyup servise hazırlıyoruz" dedi.
Şerbetin hazırlanışı

Ufalanmış meyan kökü, bir yemek kaşığı, bir sürahi musluk suyuna bırakılır (süzgeçli olmasında fayda var). Suya katılan meyan kökünün hepsinin ıslanması sağlanır. Birkaç saat bekletilir. Şerbetin tadı hafif şekerlidir. Kıvam koyu olursa su veya buz ilave edilebilir. Şekerli olmasına karşın şeker oranı sıfırdır. (M. Sait Adiyaman/Hüseyin Asana - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir