• DOLAR 32.494
  • EURO 34.527
  • ALTIN 2495.779
  • ...
Ortadoğu'ya açılan kapı:  Diyarbakır ve Şanlıurfa
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR-Merkezi Diyarbakır'da bulunan Karacadağ Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı veŞanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, Güney Afrika'nın Western Cape Eyaleti'ninbaşkenti ve ülkenin en gelişmiş şehri olan Cape Town ile Şanlıurfa veDiyarbakır'ın tarım ve turizm sektöründe işbirliği yapabileceğini söyledi.

 

KaracadağKalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Başkan Vali Celalettin Güvenç başkanlığında 25 Mayıs- 1 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilen Güney Afrika çalışmaziyaretine, Ajans Yönetim Kurulu üyesi olan Şanlıurfa Belediye Başkanı Dr.Ahmet Eşref Fakıbaba, Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı E. SabriErtekin, Diyarbakır İl Genel Meclisi Başkanı M. Mürşit Ekinci, Diyarbakır Esnafve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı ve Ajans Kalkınma Kurulu Başkanı AlicanEbedinoğlu, Ajans Genel Sekreteri Dr. İlhan Karakoyun katıldı.

 

Çalışmaziyaretinin son gününde Ajans Heyeti, Güney Afrika'nın tarım ve turizmsektöründe lider şehri Cape Town'un Belediye Başkanı Patricia de Lille ile biraraya geldi.

 

Toplantıdakonuşan Karacadağ Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Güvenç, GAP Bölgesi'nin,Türkiye'nin sulanabilir topraklarının yüzde 20'sine sahip olduğunu söyleyerek, "Bölgemiz,2 milyon hektarlık tarımsal alanı ile başta pamuk ve hububat olmak üzereTürkiye tarım sektöründe çok önemli bir konumda. Ülkemizin uyguladığı dünyanınen büyük entegre bölge kalkınma projelerinden biri olan GAP ile bölgemizde 22 barajve 19 hidroelektrik santrali inşa ediliyor. Bunun yanı sıra dinlerin vemedeniyetlerin buluşma noktası Şanlıurfa ve başta Surlar olmak üzere tarihiyapıları ile Diyarbakır, Yukarı Mezopotamya'nın bereketli toprakları üzerindekurulmuş iki kadim şehrimizdir. Karacadağ Kalkınma Ajansı olarak bu iki ildesorumluluğumuz çerçevesinde imalat sanayi ve turizm sektörlerinde faaliyettebulunan firmalarımızın gelişmesi, yeni istihdam olanakları oluşturulması,sanayi ve turizm altyapısının geliştirilmesine önemli katkılar sağlamaktayız.Kutsal kitaplarda yer alan bölgemize her yıl dünya genelinde yüz binlerceturist gelmekte. Şanlıurfa'da son dönemde bulunan Göbeklitepe, dünyadakibilinen gerçekleri tümden değiştirmiş olup dünyadaki ilk tapınak olmaközelliğini taşımakta. Şanlıurfa ve Diyarbakır, Bağdat'a, Tahran'a uçakla birsaat uzaklıkta. Diyarbakır ve Şanlıurfa, hem Türkiye'nin hem de Avrupa'nınOrtadoğu coğrafyasına açılan kapısı konumundadır. Türkiye ile Güney Afrikaarasındaki benzerlikler, Bölgemiz ile Cape Town arasında da bulunmakta.Ziyaretlerimizde gördük ki Cape Town, Afrika'nın en verimli arazilerine sahipbir bölge. Başta üzüm olmak üzere kuru meyvede dünyanın önemli ihracatçılarıarasında yer alıyor. Cape Town; Masa Dağı, Ümit Burnu, Hint ve AtlasOkyanusları ile dünya genelinde turist çekmekte. Özellikle son dönemde CapeTown'un turizmde yeni arayışlara girdiğini görmekteyiz. Bölgemiz ile Cape Towntarım ve turizm alanlarında işbirliği yaparak deneyimlerini paylaşabilir.İleriki dönemde teknik düzeyde ve işadamları heyetleri arasında görüşmelergerçekleştirerek ilişkilerimiz geliştirmek isteriz" dedi.

 

Lille: İşbirliği yaparak birlikte kazanabiliriz!

Sondönemde yoğun bir şekilde Türkiye'de işadamları heyetleri ile görüşmeleryaptığını ve Türkiye'de İstanbul ve İzmir'i ziyaret ettiğini belirten Cape TownBelediye Başkanı Patricia de Lille ise, Türkiye'nin Güney Afrika'nın yenipazarlara açılması için önemli fırsatlar sunduğunu söyledi.

 

Türkiye'deincelemelerde bulunduklarını vurgulayan Lille, "Neredeyse her gün bir Türkiyeliişadamı heyeti ile görüşüyorum. Altyapımızı güçlendirmek amacıyla kurumlarımızıtekrardan düzenledik, artık belediye bünyesinde bulunan ajansımızın yardımıylayatırımcıların tüm sorunlarını tek çatı altında çözüyoruz. Tarım ve turizm,Cape Town ekonomisi için çok önemli. Bu konuda Diyarbakır ve Şanlıurfa ileişbirliği yapmaya hazırız. Deneyimlerimizi paylaşarak, kültürler arasıdiyalogumuzu geliştirerek birlikte kazanabiliriz" şeklinde ifadeler kullandı. (Osman İçli-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir