• DOLAR 32.368
  • EURO 34.997
  • ALTIN 2325.305
  • ...
Çavuşoğlu'ndan "Ukrayna'dan çalınan tahılın Rusya tarafından Türkiye'ye satıldığı" iddialarına yanıt
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İngiltere Dışişleri, İngiliz Milletler Topluluğu ve Kalkınma Bakanı Elizabeth Truss ile Dışişleri Bakanlığında görüştü.

İki bakan, görüşme sonrası ortak basın toplantısı düzenledi.

Ukrayna’dan tahıl ihracatına değinen Çavuşoğlu, bunun için Birleşmiş Milletler'in (BM) bir planının olduğunu ve bunu gerçekçi ve uygulanabilir bir plan olarak gördüklerini, güçlü şekilde desteklediklerini söyledi.

Çavuşoğlu, BM planına ilişkin, "İstanbul'da eğer anlaşma olursa, bir kontrol merkezi kurulacak ve Ukrayna karasularının hemen dışında güvenli bölge kurulacak. Burada özellikle Ukrayna limanlarına gidecek gemilerin kontrolü de yapılacak, silah veya başka bir şey taşımadığından emin olmak için bu Rusya'nın da bir talebi. Dönüşte tabi gemilerin belirlenen ürünleri taşıdığından herkes emin olmak istiyor. Aslında baktığınız zaman gayet güzel ama tarafların anlaşması gerekiyor." bilgisini verdi.

Çavuşoğlu, Ukrayna'dan çalınan tahılların Rusya tarafından Türkiye dahil başka ülkelere satıldığı yönündeki iddiaların hatırlatılmasın üzerine şu yanıtı verdi:

"Bu iddialar bize de geldi. Ukrayna tarafından da ara ara bu tür bilgiler geliyor. Biz, her iddiayı ciddiye alıyoruz ve ciddi şekilde araştırıyoruz, sonucunu da özellikle Ukrayna tarafına bildiriyoruz her seferinde. Aslında gayet basit, bu süreci takip etmek de kolay, 5-6 dolarlık bir programla hangi geminin nereden geldiği, ne taşıdığı bunlar takip ediliyor. Herhangi bir vatandaş bile elindeki telefona ya da bilgisayarına yüklediği programla uçakların ve gemilerin seyrüseferini gayet kolay şekilde takip edebilir.

Gemilerin hareket limanlarının ve ürünlerin menşeinin bizim yaptığımız incelemelerde, Türkiye ile ilgili iddialar ortaya atıldıktan sonra menşeinin kayıtlarda Rusya olduğunu da gördük. Biz, Ukrayna'nın tahılının ya da herhangi bir ürününün Rusya veya başka bir ülke tarafından alınıp gayrimeşru şekilde, illegal bir şekilde uluslararası piyasalara satılmasına da karşıyız. Türkiye olarak bu ürünlerin bize gelmesine de kesinlikle müsaade etmeyiz, bu konuda devletimizin ve yetkili kurumlarımızın kararlılığı tamdır." (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir