• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Öz Orman-İş Sendikası: Türkiye’deki bütün ormanlara giriş çıkışlar yasaklanmalıdır
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Geçtiğimiz sene küresel ısınmanın da etkisiyle dünyanın birçok yerinde olduğu gibi Türkiye genelinde de büyük orman yangınları olmuştu. Yaşanan orman yangınlarıyla ilgili Öz Orman-İş Sendikası tarafından yapılan yazılı açıklamayla önemli uyarılarda bulunuldu.

Türkiye’nin sahip olduğu özel iklim çeşitliliğinin katkısıyla ‘yeşil vatan’ sıfatını hak eden orman ülkesi olduğu belirtilen açıklamada, “Aynı çeşitliliğin bir başka sonucu ise ‘orman yangınları’ riskidir. Türkiye, ormanların korunması ve orman yangınlarıyla mücadele noktasında da başat ülkedir. Dalın, yaprağın, ağacın, ormanın ve ormanların korunması; bireye bakan yönüyle insani, devlete bakan yönüyle hem idari hem de siyasi açıdan temel görevdir. Biz çok iyi biliyoruz ki; orman hazinemize zarar vermekten vazgeçmeyen düşmanlar ve terör unsurları var. Biz yine çok iyi biliyoruz ki; yaz turizmini baltalamak, terör patronajlarına yamanmak, Türkiye'ye dönük zarar verici eylemler üzerinden ağababalarına yaranmak derdinde olan şirret, zillet, ihanet ve şiddet temalı terör örgütleri; orman yangınlarıyla kendilerini pazarlama/palazlandırma derdindedir.” denildi.

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:

“Ormanlarımızda kötü niyet içermeyen, kast barındırmayan hatalardan dolayı yangın durumu oluştuğu gibi, günlük hayatın içinde birey ve kitlelerin ormanlık alanları (kır, gezi, piknik vb. amaçlarla) kullanması sırasında ve sonrasında da yangınlar söz konusu olabilmektedir. Gerekçesinden, gerçekleşme şeklinden ve gerçekleştiği bölge ve yöreden bağımsız olarak her orman yangını, günün servetinden geleceğin emanetinden kayıp olarak görülmelidir. Ormanlarımız sadece ekolojik bir sistem ve hayat düzenleyici imkân değil aynı zamanda canlı yaşam alanıdır. Öz Orman-İş olarak ormanları korumak, geliştirmek, ormanlık alan büyüklüğünü artırmak, orman-tarım, orman-hayvancılık, orman-sağlık, orman-eğitim, orman-sanayi, orman ekonomi gibi sayısız ikili kurgu üzerinden ormanların bireye, yöreye, bölgeye ve ülkeye katkısını anlatmak noktasında sosyal sorumluluk ve kamuoyu farkındalık çalışmaları yürütüyoruz. Orman işçilerimizin haklarını ve hukukunu korumanın ormanları korumaktan ve artırmaktan geçtiğini bilerek sosyal sorumluluk temalı sendikacılık yapıyoruz. Bu kapsamda sendikal söylemlerimiz ve eylemlerimiz sendikal amacımız, yeşil vatan çıkarları ile doğru orantılıdır.”

Türkiye’deki bütün ormanlara giriş çıkışlar yasaklanması gerektiği belirtilen açıklamada, “Gayemiz yeşil vatanı büyütme hedefini en doğru tercihlerle icra etme tavsiyesi taşır. Bu sebeple moral ve motivasyon sorunu olmayan işçiler ilk adımdır. Yıllardır ısrar ettiğimiz, işçi motivasyonunu sağlayacak ilk adım; aidiyet duygusunu oluşturacak olan kadro sorunudur. Her zaman dile getirdiğimiz gibi bugün de aynı söylemleri tekrar etme gereği duyuyoruz. Geçici mevsimlik işçilerle orman mücadelesinde istenilen başarı elde edilemez. Öz Orman İş Sendikası olarak geçen yıldan ders çıkaran sonuçlarla kamuoyunda farkındalık oluşturmak için yoğun çalışmalar gösterdik. Geçen yıl yaşanan orman yangınında Karadeniz’den Akdeniz’e orman işçisi transferi yaptık. Bu durumun telafi edilmesi gerektiğinin altını çizdik. Yine havaların ısınması ile birlikte valiliklerimize çağrıda bulunduk. ‘Ormanlık alanlarımıza giriş çıkışları yasaklayın’ dedik. Bütün bu uyarılarımız yeşil vatanın geleceğini güvence altına almak için teşkilatlarımızdan gelen tavsiyeleri ve notları gündeme taşıma hassasiyeti içerisinde olduk. Bugün yaşanan yangının benzer örneklerini yaşamamak adına farklı illerimizde, farklı ormanlık alanlarımızda ormanlık alanlar için giriş çıkışların yasaklanması gerektiğinin altını çiziyoruz.” ifadelerine yer verildi. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir