• DOLAR 32.37
  • EURO 34.992
  • ALTIN 2325.42
  • ...
Yeni Tunus Anayasasında `Şeriat` Yok
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Tunus’taki Nahda Hareketi’nin lideri Raşid El Gannuşi Anayasa Kurucu Tesisi’nin Tunus’un yeni anayasa taslağının yazımını bitirmek üzere olduğunu ve bu anayasada ‘şeriat’ teriminin yer almadığını açıkladı.

El Gannuşi Amerika’nın başkenti Washington’da katıldığı bir panel sırasında yaptığı açıklamada, Tunus’ta devrim sonrası ilk anayasada ‘şeriat’ kelimesinin zikredilmemesi üzerinde ittifaka varıldığını belirtti. Yeni anayasada İslami değerlerin ‘çağdaş’ demokratik değerlerle karışık bir şekilde yer aldığına işaret etti.

Nahda Hareketi lideri tüm siyasi hareketler, partiler ve sivil toplum kuruluşlarıyla yoğun istişarelerde bulunulduğunu, bu istişarelerin sonunda Tunus anayasasına ‘şeriat’ın konmaması üzerinde fikir birliğine varıldığını söyledi. Ardından şöyle ekledi: ‘Anayasa, herkesin üzerinde birleştiği İslami değerlerin sivil, demokratik değerler ve İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi ile birleşimini yansıtıyor.’
Partiler, parlamento ve sivil toplum arasında anayasanın maddeleri hakkındaki bazı ayrıntılarla ilgili tartışmaların hala sürdüğüne de dikkat çeken El Gannuşi, anayasanın son taslağının en kısa zamanda Tunus cumhurbaşkanına gönderileceğini dile getirdi. Seçimlerin de geciktirilmeden bu yıl içinde yapılmasının beklendiğini ifade etti.

Ülkedeki Selefi akımı, görüşlerini dayatmaya çalışmakla suçlayan Nahda lideri, Selefi hareket mensuplarına şöyle seslendi: ‘Ben kendilerine şunu diyorum: Sanmayın ki demokrasi zayıf!’

Son olarak ise kutuplaşmanın engellenmesi için ‘ılımlı’ İslamcılarla merkezci laikler arasında ittifak sağlanması gerektiğini vurguladı.

IncaNews 

Bu haberler de ilginizi çekebilir