• DOLAR 32.316
  • EURO 35.15
  • ALTIN 2297.69
  • ...
SON DAKİKA
İngiltere’de AİHM kararları ‘gerekli görülürse’ uygulanmayacak
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Britanya’da Boris Johnson hükümeti, ülkeye giden bazı sığınmacılara ‘tek yön Ruanda bileti’ vermeyi gündeme getirmişti. İlk uçak geçen hafta gidecekti.

 Ama AİHM, uçakla götürülmesi planlanan yedi kişiden birinin başvurusunu ‘öncelikli’ olarak inceleyip kişinin gönderilemeyeceğine karar vermişti. Bu karadan sonra diğer altı kişi de mahkemeye başvurmuştu. Mahkemenin ‘gönderilemezler’ kararından sonra uçuş havalanmasına kısa bir süre kala iptal edilmişti.

BBC Türkçe’nin haberine göre başbakan yardımcısı Dominic Raab, yasada yapılacak değişiklikle Britanya’da öncelikle kendi yasalarının temel alındığını netleştirmek istediklerini söyledi.

Raab yasadaki değişiklikle birlikte, AİHM’e taraf herhangi bir devlet hakkında geçici tedbir alınabilmesine olanak veren AİHM İçtüzüğü’nün 39’uncu maddesinin, iç hukukta kamu kurumlarını veya yetkililerini bağlamadığının açıkça belirtileceğini söyledi.

Raab bununla birlikte Britanya’nın Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nden ayrılmayacağını açıkladı.

Britanya Hukuk Cemiyeti Başkanı Stephanie Boyce, İnsan Hakları Yasası’nda öngörülen değişikliğe şöyle tepki gösterdi: “Bu, Britanya hukuku için geriye doğru bir adım. Yetkililer, bazı hak ihlallerini kabul edilebilir olarak görmeye başlayabilir.”-Baran

Bu haberler de ilginizi çekebilir