• DOLAR 32.384
  • EURO 35
  • ALTIN 2326.163
  • ...
Ekmeğe zam geliyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İstanbul'da geçtiğimiz yaz 2 liradan satılan ekmeğin fiyatı bu sene 5 liraya yükseliyor. Birçok ilçede 4,5 liradan satılan 240 gram ekmeğin yarından itibaren 5 liradan satılacağı öğrenildi. Böylelikle ekmeğe son bir yılda yüzde 150 zam gelmiş oldu.

BU İLÇELERDE 5 LİRA OLACAK

Sözcü'nün haberine göre İTO 12 No’lu Ekmek Un ve Unlu Mamuller Meslek Komitesi Başkanı Hasan Demir, “Bugün itibarıyla henüz uygulamaya alan yok ama yarından itibaren Kadıköy, Üsküdar ve Ataşehir’deki fırıncılar ekmeği 5 liradan satacak” dedi.

İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı Erdoğan Çetin ise “Resmi tarifenin üzerinde satış yapmak tabii ki doğru değil ama mevcut satış fiyatlarıyla ekmek üretilemiyor. Zarar eden esnaf üretime devam edebilmek için bizi de pek dinlemiyor” diye konuştu.

BİR YILDA YÜZDE 150 ZAM

İstanbul’da 210 gram ekmeğin 4 liradan satılması bile daha resmi onay almadı. Temmuz ayında resmi tarifenin çıkması beklenirken, bu olmadan ekmek yeni bir gayriresmi zamla 5 liraya çıkmış olacak.

Fırıncılar ise bu zamları 14 bin TL’lik cezai yaptırımı göze alarak yaptığını söylüyor. Şu anki resmi tarifeye göre ekmeğin kilosu 14,3 TL iken, yarın yapılması planlanan gayriresmi zamla birlikte ekmeğin kilogramı 20 lirayı aşacak ve ekmeğe son bir yılda yüzde 150 zam gelmiş olacak.

RESMİ TARİFE TEMMUZ’DA GELECEK

Erdoğan Çetin, “210 gram ekmeğin 4 liraya çıkmasını onaylayan resmi tarife temmuzda çıkınca, 250 gram ekmeğin 5 TL’den satılması resmi olarak da mümkün olacak” dedi.

“Fırıncı ekmeğe zam talep ediyor ama bu talep onaylanana kadar maliyetler yine artıyor ve bizim talep ettiğimiz fiyat düşük kalıyor” diyen Çetin, “Geçen sene 130 liraya aldığımız unun bu yıl 550 liraya çıkacağını söyleseler ya da akaryakıtın 30 liraya çıkacağını söyleseler, inanmazdım” diye konuştu.

Mevcut maaşlarla çalıştıracak personel de bulamadıklarını da anlatan Çetin, personel bulmadığı, maliyetlerin geldiği seviyeden dolayı un alamadığı ve kazanç sağlayamadığı için fırınların birer birer kapandığını dile getirdi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir