• DOLAR 32.506
  • EURO 34.981
  • ALTIN 2435.104
  • ...
Eski Van'da ezan sesi yükselecek
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
VAN - Van Valisi Münir Karaloğlu, beraberinde Yardımcısı Atay Uslu, il Kültür ve Turizm Müdürü Muzaffer Aktuğ, Rölöve ve Anıtlar Bölge Müdürü Cemil Karabayram, Van Müze Müdürü Harun Küçükaydın ile Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölüm Başkanı Yard. Doç. Dr. Şahabettin Öztürk'le birlikte restorasyonu devam eden Kaya Çelebi, Hüsrevpaşa ve Horhor Cami'lerinde incelemelerde bulundu.


Tekrar bu camilerde ezan sesi yükselecek!
Yüklenici firma yetkililerinden restorasyon çalışmalarıyla ilgili bilgi alan Vali Karaloğlu, Eski Van şehrinde restorasyon çalışmalarının devam ettiğini hatırlatarak, "Kaya Çelebi ve Hüsrev Paşa'daki çalışmalar bir noktaya geldi. Horhor Camii'de bir noktada şuan devam ediyor. Vakıflar Bölge Müdürlüğünün sonuçlandıracağı yeni bir projemiz var. Abbas Ağa, Ulu Camii ve Kızıl Minareli Camii'nin de tek parça ihalesi yapıldı. Bu gün sonuçlanacak. Yakın bir zamanda o üç camiye de başlamış olacağız. Böylelikle yeni van şehrindeki önemli mabetler önemli camiler tekrar hayat bolmuş olacak. Tekrar bu camilerde ezan okumuş olacak arkamızda bulunan Horhor Camisini bu yaz bitirmek, ramazanda bir teravih kılmak istiyoruz" dedi.


Amaç; eski Van şehrini yaşanır bir mekân haline getirmek
Buradaki amaçlarının eski Van şehrini yeniden yaşanılır bir mekâna dönüştürmek olduğunu ifade eden Karaloğlu, "Tabi çalışmalar istediğimiz oranda hızlı gitmiyor. Çünkü buralar tarihi yapılar. Önce rölöve restorasyon projeleri yapılıyor. Kuruldan geçiyor. Sonra işe başlıyoruz. Tekrar temel kazıları yapılıyor. Proje değiştirme ihtiyacı hissediyorsunuz çünkü temel kazıları yapılmadan projeler yapılmış oluyor. Onun için çok hızla ilerlediğimiz bir konu değil. Ama hassas bir konu... Tarihi yapıları tarihi özelliklerine uygun birebir yapmaya çalışıyoruz. İnşallah bittiğinde gerçekten eski Van şehri çok güzel bir mekâna dönüşecek. Kaya Çelebi ve Hüsrev Paşa da deprem öncesindeki çalışmalarımız vardı, depremde hasar gördülerdi onlarında onarımları devam ediyor" şeklinde konuştu.


Artık Van Kalesinden eski Van şehrine iniş yapılabilecek
Su sarnıcı ilgili bir soru üzerine Vali Karaloğlu, "Van Kalesi'nin su ihtiyacını gidermek üzere Van Kalesinin tam yamacında eski Van şehrine bakan yüzünde bir su sarnıcı çalışmamız var. Bayağı derin bir sarnıç, şimdi o sarnıcın projeleri tamamlandı. Keşifleri de çıktı. Sarnıç ve o sarnıcı üst kaleye bağlayan merdivenlerle beraber onun ihalesini yapacağız. Keşifleri, projeleri tamamlandı. Oradaki amaç da şu eski Van şehrine gelenler arkayı dolaşmadan o merdivenleri kullanarak keleye çıkabilsinler veya kaleye çıkanlar güney yakasından eski Van şehrine o merdivenleri kullanarak inebilsinler. İnşallah o sarnıcında bu sene ihalesini yapıp bitirmek istiyoruz" diye konuştu. (Murat Dalgın-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir