• DOLAR 32.517
  • EURO 34.807
  • ALTIN 2427.76
  • ...
Divân-ı Hulûsî-i Dârendevî okumaları
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
İSTANBUL - İlk programın konuşmacısı Yunus Emre ve Niyâzî-i Mısrî gibi Divân Edebiyatı temsilcileri hakkında detaylı çalışmalara sahip, tasavvuf edebiyatına önemli katkılarda bulunmuş, Gazi Üniversitesi`nden akademisyen Mustafa Tatcı idi.
 
Genel çerçevesi "Yunus Emre`den Hulûsî Efendi`ye Aşk ve İrfan Şiirleri" üzerine kurulu program, Darendeli Osman Hulûsî Efendi`nin kısa tanıtım filmi ile başladı ve Mustafa Tatcı hocanın sohbetiyle devam etti.
 
Osman Hulûsî Efendi gibi Divân Edebiyatı temsilcilerinin divanlarından ve tebliğ metodu olarak şiirin öneminden bahsederek başlayan konuşmanın devamında Divân-ı Hulûsî-i Dârendevî`den şiirler şerh edildi.
 
Yoğun katılımla gerçekleşen programda seyirci kitlesinin çoğunluğunu üniversite öğrencileri ve farklı çevrelerden Divân Edebiyatı meraklıları oluşturdu.
 
Divân-ı Hulûsî-i Dârendevî Okumaları önümüzdeki Ekim ayı itibariyle aylık periyotlarla ve farklı konuşmacılarla Bağlarbaşı Kültür Merkezi Seminer Salonu`nda devam edecek.
 
Osman Hulûsî Efendi kimdir?
Hulusi Efendi 1914-1990 yılları arasında Darende`de yaşamış bir mutasavvıf ve şairdir. Peygamber Efendimiz`in 36. kuşaktan ve Somuncu Baba ismiyle bilinen Şeyh Hamid-i Veli`nin 12. kuşaktan torunudur. 20. yüzyılda divan edebiyatı geleneğiyle kaleme aldığı tasavvufi şiirleri Divân-ı Hulûsî-i Dârendevî adlı eserde toplanmıştır. Bunların dışında mektuplarının toplandığı Mektûbât-ı Hulûsî-i Dârendevî ve Darende`deki Somuncu Baba Camii`nde yaptığı 42 yıllık İmam Hatiplik görevi çerçevesinde îrad etmiş olduğu hutbeleri içeren Şeyh Hamid-i Veli Camii Minberinden Hutbeler isimli toplamda üç eseri mevcuttur. Bir gönül ve hizmet insanı olan Hulûsî Efendi`nin 1986 yılında kuruculuğunu üstlendiği, merkezi Darende`de olan "Es-Seyyid Osman Hulûsi Efendi Vakfı" bugün yurt genelinde ve yurt dışında eğitim ve sosyal hizmetleriyle faaliyetlerini sürdürmektedir. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir