• DOLAR 32.315
  • EURO 35.093
  • ALTIN 2307.142
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Şırnak'ın Cizre ilçesinde ekmeğin fiyatını 2,5 TL'den 4 TL'ye çıkarmak isteyen fırıncılar bugün fırınlarını açmadılar. Sınav günü yapılan bu eyleme Cizreliler tepki gösterdi.

Cizreliler YKS'nin (Yükseköğretim kurumları sınavı) olduğu bugün de hiç kimseye haber vermeden eylem kararı alan fırıncılara tepki gösterdi. Şehir dışında yüzlerce öğrencinin geldiğini belirten vatandaşlar fırıncıların aldığı bu karardan memnun olmadıklarını dile getirdi.

Fırıncıların eylemi ile lokanta ve yemek sektörü de etkilendi. Birçok döner ve lokanta sahibi sabah habersiz şekilde iş yerlerini açıp ekmek almaya gittiklerinde fırınların kapalı olduklarını gördüler.

"Savaşta bile kapatılmayan fırınlar şu an kapatılıyor"

Emrah Kömür

Sabah erken saatlerde kalktığını ve hiçbir fırının açık olmadığını dile getiren Emrah Kömür, "On binlerce insan var, il dışından gelerek sınava girecek olan arkadaşlar var. Sınava girdiler ve şimdi sınavdan çıkacaklar eve gidecekler ekmek yok. Böyle bir şey olabilir mi? Bütün fırınlar kapalı. Böyle bir şey böyle bir mağduriyet olabilir mi Allah aşkına? Zam istedikleri için benim çocuğum açsa dışarıdan gelen insanlar aç kalıyorsa ve Cizre'ye böyle bir leke sürüyorsa bu kabullenemez hiç kimse kusura bakmasın. Bütün STK yetkililerine, iş adamlarımıza, Kaymakam Bey'e de Sesleniyorum; böyle bakın binlerce öğrenci sınavdan çıktı. Misafir olduğu yere gidecekler ve ekmek bulamayacaklar. Lütfen rica ediyorum buna bir çözüm getirin. Siz ekmek satmamakla milleti tehdit edemezsiniz. Dediğim gibi kimse ekmek için bu milleti tehdit edemez. Savaşta bile kapatılmayan fırınlar şu an kapatılıyor. Cizre'de Sabahtan beri ekmek bulamıyoruz. Sınavdan çıkan şu gençlerimize yazık. Şimdi eve gidecekler ekmek yok yemek yemeyecekler. Bugün de yaşanması gerekiyordu. Hani Cizre medeniyet şehri şehridir diye nitelendiriyorsunuz. Alın size medeniyet ekmek yoksa medeniyette yoktur. Biz bunu istiyoruz ya bu meydanı kimseye bırakmayın. Lütfen gereğini yapmanızı rica ediyoruz." şeklinde konuştu.

"Dün gece fırıncılar toplantı yapıp karar almışlar ve kimsenin haberi yok"

Selim İmrağ

Ekmek bulamadığı için iş yerini açamadığı aktaran Selim İmrağ, "Fırınların kapanma eyleminde çok mağdur olduk. Sınav günü yapılmaması gerekirdi. Şimdi öğrenciler sınavdan çıkacaklar nerde yemek yiyecekler? Halk mağdur, biz esnaflar da mağduruz. Bunun sorumlusu kim? Dün gece fırıncılar toplantı yapıp karar almışlar ve kimsenin haberi yok. Mülki amirler niye sizin de haberiniz yok. Bunun cezasını biz mi çekeceğiz? Lokantalar kapalı olacak ekmek yok. Biz Nereden bulacağız ekmeği? Zaten her gün zam yapılıyor olur mu böyle? Yani Bunun sorumlusu kimdir çıksın meydana cevap versin. Öğrenciler sınava girmişler, sabah ekmek bulamayan onlarca öğrenci var. Şimdi sınavdan çıkacaklar sınavın sonunda ekmek nereden bulacaklar? Kendi kendilerine toplantı yapıyorlar. Yanımda 10 eleman çalıştırıyorum şimdi görüyorsunuz iş yerimi kapatmak zorunda kaldım. Onların günlük zararını kim verecek?" ifadelerini kullandı.

"Ekmek bulamayan Bisküvi yiyerek mi karınlarını doyursun"

Murat Yılmaz

Murat Yılmaz, "Bu sabah keyifli kalktım. Bugün sınavlar falan var. Biraz ekmek kazanır niyetiyle evden çıktık işe geldik. Her şeyimi hazırladım. Döneri taktım, pişirdim. Dönerler hazır vaziyette ama ekmeği bulamadım. Şu an bu döneri ne yapayım? Çöpe mi gitsin? Böyle bir sistem mi var. Bunun sorumlusu kim? bunu bize açıklasınlar. Akşam toplantı yapılıp kimsenin haberi karar alınmış. Neymiş ekmek yok. Bize misafir gelen öğrenciler var bunlara karşı mahcup olduk. Bunun sorumlusu kim? Haklıyken kendimi haksız duruma sokmalara sebebiyet verdi. Her şeye zam geldi onlar da diyor niye bize zam gelmiyor. Bugün bu eylemi yapmayacaklardı. Dışarıdan gelen öğrenciler var. Şu an sınavdan çıkacaklar nerede yemek yiyecek, bunun bir açıklaması var mı? Eve gidiyorsun evde ekmek yok, dışarı çıkıyorsun dışarı da yemek yok. Bisküvi yiyerek mi karınlarını doyursunlar? Bunun sorumlusu kimse çıksın konuşsun. Bugün belediyeye ait ekmek fırını olsa gider ekmek alırız böyle bir durumla karşılaşmayız. Bir gün dükkân açmam sıkıntı yok. Zarar etmem kapatırım. Şimdi dönerleri takmışsınız, ekmeği gidip Silopi'den mi, İdil'den mi, Şırnak'tan mı alayım? Bu bir yanlıştır, yani bu fırınların bugün protesto etmesi yanlıştır. Pazartesi yapsalardı belki kabul edilebilirdi ama bugün yapmaları çok yanlış. Bu öğrencilere yapılan resmen bir hakarettir. Sınava giren öğrenciler sınava aç girdiler, şimdi sınavdan aç çıkacaklar böyle bir şey var mı?" dedi.

Yapılan eylem kararı hakkında ise fırıncılar konuşmadı. (İLKHA)



Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız