• DOLAR 32.382
  • EURO 35.666
  • ALTIN 2324.566
  • ...

Yaz aylarında büyük bir yükseliş beklenen piyasa dibin de dibini gördü.

Bir-iki aylık düşüş trendinden sonra ABD Merkez Bankası'nın faiz artırım kararının ardından tam anlamıyla deprem yaşandı.

70 bin dolara dayandıktan sonra uzun bir süre 40 bin dolar seviyelerinde seyreden piyasanın en büyük kripto varlığı Bitcoin, faiz artırımı kararının ardından 30 binlere düştü.

18 ayın en düşük seviyesi
Fed'in 15 Haziran Çarşamba günü aldığı 75 puanlık artış kararı da düşüşün sürmesine neden oldu.

Fed'in sıkılaşma döngüsüne yönelik fiyatlamalarla hafta içinde 20 bin dolar sınırına dayanan Bitcoin, 18 bin 700'lere kadar geriledi.

Majör kripto para Bitcoin, şu siralar 19 bin 100 dolar seviyelerinde seyrediyor.

Wall Street Journal'ın haberine göre, Japon kripto borsası Bitbank'ta piyasa analisti Yuya Hasegawa, "Birçok yatırımcı için çok acı verici." dedi.

Güven kaybına neden olacak
Ortaya çıkan tablonun, insanların bir bütün olarak kripto piyasasına olan güvenini kaybetmesine neden olacağını belirten Hasegawa, tecrübeli kripto yatırımcılarının ve uzun vadeli beklentilere inananların, indirimli fiyatlarla satın alma fırsatını yakalayacağını söyledi.

"Kartopuna dönüşür"
Kurumsal yatırımcılar ve işletmeler için kripto para piyasası veri sağlayıcısı olan Fransa merkezli Kaiko'dan analist Conor Ryder, Financial Times'a verdiği demeçte, "Dominolar şimdi düşüyor." diye konuştu.

Ryder, "Daha fazla domino ile muhtemelen daha fazla aşağı yönlü fiyat hareketi gelir, bu da muhtemelen bu tasfiyelerle birlikte bir kartopuna dönüşür." ifadesini kullandı.

Piyasada karamsarlık hakim
Kripto piyasası küresel riskli varlıklar piyasalarıyla paralel şekilde Fed ve diğer merkez bankalarının sıkılaşma adımları dolayısıyla düşüş ivmesine girmişti.

Piyasadaki düşüş beklentiler dahilinde yaşanırken gelecek konusunda da karamsar bir hava hakim.

Öte yandan piyasa uzmanları, şartların bu şekilde devam etmesi durumunda önümüzdeki 1-2 ay içerisinde düşüşün devam edebileceğini belirtiyor.

İslam alimleri uzun süredir, manipülasyonlara açık güvensiz kripto borsalarından uzak durulması çağrısında bulunuyor.