• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2498.11
  • ...
Son zamanlarda yaşanan dolu yağışları ürün kaybına neden oldu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Son zamanlarda yaşana dolu yağışları birçok çiftçinin ürünlerinin zarar görmesine neden olurken, yaşanan selde ise bazı çobanların 200’ün üzerinde koyun ve kuzusunun telef olduğu belirtildi.

Konu ile ilgili açıklamalar yapan Kayseri İl Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Şahin İLKHA’ya önemli değerlendirmelerde bulundu.

Yaşanan yağışlar nedeniyle sıkıntılar yaşadıklarını belirten Şahin, “Kayseri'de bununla ilgili birkaç noktada maalesef sıkıntılı durumlar söz konusu oldu. Birkaç gün öncesindeydi bir selde özellikle Yeşil Hisar bölgesinde, yayla yukarı bölgelerinden gelen selde 1 üreticimizin 200'ün üstünde koyunu ve kuzusu telef oldu. İlkbahar döneminde, ilkbahar-yaz arasında geçiş dönemlerinde ani yağışlar ve kısa süreli yoğun yağışlar da bu tür olayları yaşıyoruz ama bu seneye baktığımız zaman bir önceki yıla göre çok daha iyi yağış aldık. Elbette ki bunlar da bizim verimimizi etkileyecektir.  Bununla beraber bu dönemde yaşanmış olan dolu bir kısım ürünlerimizin de telef olmasına sebep oldu.” dedi.

“Çiftçilerimizin TARSİM sigortaları yaptırmalarını özellikle istiyoruz”

Şahin, “Tarım üstü açık bir fabrika, dolayısıyla elimizde olmayan birçok faktör var. Biz üreticilerimize şunu söylüyoruz: Elbette ki üretimleri yapıyoruz amenna, ama onunla beraber de TARSİM’i çalıştırmamız lazım. Yani bir arabamızı, evimizi vesaire bunlar eğer kasko yapabiliyorsak kendimize normal kamunun vermiş olduğu sigortanın yanında da ayrıca bir özel sigorta da yapabiliyoruz. Bunanla beraber, hükmedemediğimiz afetlere karşı da bakanlığımızın vermiş olduğu destekler çerçevesinde TARSİM sigortaları yaptırmalarını özellikle istiyoruz. Bunda don da var, dolu da var, aşırı sıcaklar da var, güneş yanıklığı da var. Kayseri sadece hububat üreten bir il değil Kayseri'de elmadan tutun da patatese kadar birçok yelpazede ürünümüz var. Bu yelpazenin içerisindeki tüm ürünlerin aslında sigortalanması gerekir ve ÇKS’ye kayıtlı olan çiftçilerimize de zaten TARSİM de yaklaşık yüzde elliye varan bildiğim kadarıyla indirimler yapılıyor. Biz üreticilerimizin kendi ürettikleri mallarını biraz daha sigorta kapsamında tutmalarını istiyoruz.” ifadelerine yer verdi. (İLKHA)

 

 



Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir