• DOLAR 32.52
  • EURO 34.799
  • ALTIN 2432.899
  • ...
Ayasuluk Tepesi'nde 3 bin 200 yıllık Miken heykelciği bulundu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İzmir'in Selçuk ilçesindeki Ayasuluk Tepesi'nde, Kültür ve Turizm Bakanlığının izni, Türk Tarih Kurumu ve İzmir Büyükşehir Belediyesi desteğiyle Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sinan Mimaroğlu başkanlığında süren arkeoloji kazılarında, toprağın altından Tunç Çağı'ndan kalma seramiklerin yanı sıra yaklaşık 5 santim yükseklik ve genişliğinde başı ve ayakları bulunamayan bir Miken heykelciği çıkarıldı.

Sanat tarihi, antropoloji, genetik gibi farklı disiplinlerde uzman 25 bilim insanı Miken heykelciğinin Ayasuluk Tepesi'nde Tunç Çağı yerleşimi bulunduğu konusunda kuvvetli bir kanıt olduğuna dikkat çekti.

Heykelcik, aynı zamanda Hititler'e bağlı Arzava Krallığı'nın başkenti olan Appasas'ın Selçuk ve Efes bölgesinde kurulduğu, Hititler ve Miken uygarlıkları arasında ticaret gibi birçok alanda etkileşim kurulduğu yargılarını da güçlendirdi.

Miken figürini, milattan önce 1200 yıllarına tarihleniyor.

Kazı Başkanı Doç. Dr. Sinan Mimaroğlu, ana kaya adını verdikleri zemindeki sondaj çalışmasında bir Miken figürini ele geçirmenin heyecanını yaşadıklarını söyledi.

Benzer formdaki figürinlerin bugüne kadar Batı Anadolu'daki 5 merkezde daha bulunduğuna dikkati çeken Mimaroğlu, "Sondaj çalışmasında kalenin ana kaya dediğimiz zeminine kadar indiğimizde bir Miken figürü parçası ele geçti. Miken figürini, milattan önce 1200 yıllarına tarihleniyor. Bu buluntu aslında Ayasuluk Tepesi'nin Hitit döneminde başkent olan Appasas ile eşleştirilmesinin bir kanıtı daha diyebilirim." ifadelerini kullandı.

Ayasuluk, ilk Efes yerleşimi

Tarih öncesi dönemden başlayarak yaklaşık 9 bin yıl kesintisiz yerleşimin bulunduğu Efes'te ilk yerleşim yeri olarak bilinen Ayasuluk Tepesi, bugün gezilen Efes Antik Kenti'ne yaklaşık 3 kilometre uzaklıktaki Selçuk şehir merkezinde bulunuyor.

M.Ö. 300'lü yıllarda bugünkü antik kent sınırlarına taşınan Efes, limanın Büyük Menderes Nehri alüvyonuyla kapanması, deprem ve Sasani akınlarıyla M.S. 7. yüzyılda yine Ayasuluk çevresindeki bölgeye taşınmıştı.

Kaynak: Arkelojik Haber

Bu haberler de ilginizi çekebilir