• DOLAR 32.602
  • EURO 34.791
  • ALTIN 2496.241
  • ...
Yıllık 3 milyon yolcu kapasitesine sahip Ağrı Ahmed-i Havalimanı seferlerinin düşürülmesine tepki
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

İnsanlar, hızlı ulaşım sağladığı için havayolunu tercih ediyor. Ülke genelinde yapılan yeni havalimanları ile ulaşım ağı ve yolcu taşıma kapasitesi her geçen gün artıyor. Devlet Hava Meydanları İşletmesi tarafından paylaşılan verilere göre 2021 yılında iç hatlardan 128 milyon 350 bin kişi yolculuk için hava yolunu seçerken, bu yıl bu sayının 172 milyon, 2023 yılında ise 196 milyon olacağı öngörülüyor.

 

Bu denli devasa boyutta gelişen bir ortamda Ağrı'da ise her geçen dönem bir önceki dönemi aratıyor.

Büyük bir kapasiteye sahip olan apronu ve yolcu terminali ile çevredeki illere göre avantajları olan ve 6 uçağın aynı anda iniş yapabildiği Ağrı Ahmed-i Hani Havalimanı yıllık yolcu kapasitesi ise 3 milyon kişi.

Devlet Hava Meydanları verilerine göre 2021 yılında 225 bin 599 yolcu Ağrı Ahmed-i Hani Havalimanını ulaşım için kullanmış. Ağrı'da her dönem diğer illere nazaran uçak bileti fiyatlarının daha pahalı olması ve seferlerin az olması nedeni ile paylaşılan verilere yakın yolcu sayısının ise geçen yıl çevre illerden bilet ayarlayarak o ilden hava yolunu kullandığı öngörülüyor.

1994 yılında başlanıp 1997 yılında hizmete açılan Ağrı Havalimanı, mevsimsel koşullara uygun olmaması ve ihtiyaçlara tam olarak cevap vermemesinden dolayı 2009 yılında kapatılarak tadilat sürecine girdi. 2011 yılında ise tadilatın ilk bölümü bitip hava trafiğine açıldı. Terminal kapasitesi, 120 bin yolcudan 3 milyon yolcu kapasitesine çıkartılmıştır. Yeni terminal binası 6 bin 200 metrekare üzerine 4 katlı olarak 06 Mayıs 2015’te açılmış ve ismi de değiştirilerek Ağrı Ahmed-i Hani Havalimanı bırakılarak, modern bir terminale kavuşmuştur.

Havalimanının yapısal avantajlarına rağmen bilet fiyatlarının çevre illere göre yüksek olması ve kapasitesi yettiği halde uçak seferlerinin düşürülmesi tepki ile karşılanıyor.

Ağrı'da uçak bileti satışını gerçekleştiren seyahat acentası sahibi Harun Tayhan, çevre illere nazaran Ağrı'nın gün geçtikçe geriliyor olmasının üzücü olduğunu belirtti. Tayhan, coğrafyayı bilmeyen yöneticilerin ve siyasilerin gerilemede ihmalinin olduğunu öne sürerek, bu duruma engel olunması gerektiğinin altını çizdi.

Yaşananların mağduriyet oluşturduğunun altını çizen Harun Tayhan, "Ağrı Ahmed-i Hani Havalimanı uluslararası bir konsepte sahip. Lakin şöyle bir şey var, çalışma sistemi çok kötü. Başka ilden müdür, müdür yardımcısı atanıyor, atananlar coğrafyaya hakim değiller. Bundan dolayı yanlış seçimler yapıldı ve bunu da siyasilere bağlıyorum. Gelişi güzel ilimize müdür, müdür yardımcısı gönderiyorlar, cihazlar günlerce arızalı kalıyor ve problemler hiç bitmiyor. Şuan insanlar bilet almak istiyor ama bilet yok. Düşünsenize kendi paranızla ulaşım hizmetinden faydalanamıyorsunuz, seyahatinizi gerçekleştiremiyorsunuz. Bu durum biz Ağrılıların ayıbıdır. Pegasus firmasına ait İzmir uçuşlarımız vardı iptal oldu. Ağrı-İstanbul Sabiha Gökçen uçuşu vardı oda iptal oldu. Anadolu Jet firmasının Sabiha Gökçen uçuşları haftada şuan iki gün ama konstep boş." dedi.

Yetkililere seslenen Tayhan sözlerini şöyle sürdürdü:

Siyasiler ve Vali bey'in o kadar danışmanı var, bunları sizlere gerçekten aktarmıyorlar mı? Ağrı'da uçak seferleri konusunda ciddi sıkıntı var, bunlar size aktarılmıyor mu? Eğer aktarmıyorlarsa o danışmanları birer birer kovun ki layıkıyla işini yapan insanlar gelsin size danışmanlık yapsınlar. Gelin görün ki Ağrı-İstanbul Havalimanına günde bir uçuş var oda insanları endişelendiriyor, uçuş olur mu olmaz mı diye. Çünkü havalimanımızın pistinde sorun var. Milletvekilimiz Ekrem Çelebi'ye sms olarak da bu durumu yazdım, hiçbir yardımları olmadı. Kendileri mağdur oluyorlar, bazen Ağrı'dan Ankara'ya gidecekler Ankara uçuşunda yer yok ya da uçuş yok.

Daha önce çok fazla uçak seferinin mevcut olduğunu belirten Tayhan, çevre illere nazaran önemli oranda seferlerin azaltıldığını hatırlattı.

Tayhan, "Haftanın 7 günü, günde 2 Ankara uçuşumuz vardı, bi sabah 06.00 ile 08.00 arası. Birde akşam saat 17.00 ile 19.00 arası uçuşlarımız vardı, iptal ettiler. 'Haftada 3 gün size yeterli' dediler. Bunun yanı sıra haftada 5 gün Pegasus Sabiha Gökçen Havalimanı uçuşumuz vardı, buda iptal oldu. İzmir uçuşlarımız haftada 6-7 gün vardı buda iptal oldu. 134 kilometre uzağımızda bulunan Iğdır ilinde Pegasus günde bir tane Türk Hava Yolları'nın ise günde 2 tane İstanbul uçuşu var ama nedense Ağrı'da yok. Ya biz işimize aciziz ya da siyasilerimizden hiçbir beklentimiz olmadan sandıkta oy vereceğiz, gidip maaşlarını alsınlar. Kusura bakmasınlar, öyle bir şey olamaz. İstanbul-Denizli, İstanbul-Konya aynı konsteptte Ağrı ile ama onlar 600 TL 650 TL civarı iken, Ağrı uçak biletleri 940 TL. Erzurum ilinde uçak biletleri çok çok ucuz. Ağrı Ahmed-i Hani Havalimanına düzgün yöneticilerin gelmesi lazım, işi bilen gelirse işi yönetebilir. Dışardan adam atanmasın, eğer atanacaksa hakikaten işi düzgün yapsınlar." şeklinde konuştu.

Yaklaşık 15 yıldır seyahat acenteliği yaptığını söyleyen Ali Yaşlı ise konu ile ilgili şunları söyledi:

Ağrı'da yaklaşık 15 yıldır bu işi yürütüyoruz. Ağrı'da bu sektörde ciddi sorunlar var ama Hükümet bu konuda desteğini esirgiyor. Çevre illere baktığımızda, çevre iller bizden daha fazla uçuşları var, hem bizden daha uygun fiyata uçuyorlar. Pegasus, Ağrı'dan hem Sabiha Gökçen ve hem de İzmir uçağını iptal etti. Bunu sebebini sorduk ama herhangi bir gerekçe belirtilmedi. Uçuşlarda ful kapasite gidiyor açıkçası, Pegasus'un hem Sabiha Gökçen ve hem de İzmir uçağının boş gittiğini görmedim. Şuan Anadolu Jet İstanbul açığını kapatmak için seferlere başladı ama oda haftada 2 bazen 3 gün. Bunlarda yeterli gelmiyor, talebi karşılamıyor. Ağrı bilet fiyatları en üst fiyattan gidiyor, 950 TL, 940 TL. İki ay sonrasına da baksanız yine aynı. Erzurum'da 600 TL, 650 TL, Van'da hakeza öyle. Yine Kars iline farklı firmalar farklı uçuşlar sunuyorlar. İsteğimiz, vekillerimizin kente sahip çıkması. İnsanlar sabahın köründe uçak için Erzurum'a gitmek ya da gece yarısı Erzurum'a inerek Ağrı'ya ulaşmak zorunda kalıyorlar.

Eşi için uçak bileti ayarlamaya çalıştığını ama bulamadığını söyleyen Nejdet Lanko adlı vatandaş ise, "Eşim hastadır, bayramdan önce tedavi gördüğü İstanbul'dan Ağrı'ya getirelim dedik, Sabiha Gökçen Havalimanından direk uçuş bulamadık. 26 Temmuz tarihine kadar boş yer yok. Bu ciddi sıkıntıdır, yetkiler bu sıkıntıyı giderseler, bu eksiklik bizi daha fazla mağdur etmese iyi olur." diye konuştu. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir