• DOLAR 32.602
  • EURO 34.822
  • ALTIN 2495.037
  • ...
Meslek Liselerine Reform Hazırlığı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Milli Eğitim Bakanlığı’nın ‘Meslekî ve Teknik Eğitim Strateji Belgesi ve Eylem Planı (2013-2017) Taslağı’ hazır.
Taslak maddeleri ayrıntıları şöyle :
 
-Türkiye’nin meslek haritası çıkarılacak. Meslek liselerinde yabancı dil dersleri yaygınlaştırılacak. Sektörle işbirliği yapılacak.
-Meslek liseleri okul ve kurumlarında gönüllü meslek koçluğu sistemi yaygınlaştırılacak. Öğrenci değişim programları etkinleştirilecek. Meslek liselerine erişim kolaylaştıracak.
-Örgün-yaygın, yaygın-örgün, ön lisans-lisans ve açıköğretim sistemlerinde bütün seviyelerde bireyin ihtiyaçları doğrultusunda yatay ve dikey geçişlerin yapılmasına imkân sağlayacak düzenlemeler yapılacak. Meslek lisesi mezunlarından alanında bir üst öğretim kurumuna devam etmek isteyenler teşvik edilecek.
-Kız öğrencilerin parasız yatılılık ve bursluluk imkânları artacak.
 
Trafik cezalarından pay
-Şans oyunları, trafik cezaları gibi kaynaklardan mesleki eğitime pay ayrılması için mevzuat düzenlemesi yapılacak. Spor salonu, kütüphane, müze, internet salonu, müzik odası gibi sosyal ortamların bulunduğu model meslek liseleri oluşturulacak.
-Üniversiteden mezun olup istihdam edilemeyen ya da iş değiştirmek isteyenlere yükseköğretimde ikinci dal veya yan dal yapmalarına imkân verecek düzenlemeler yapılacak.
-Meslek Yüksek Okullarının işleyişleri ile ilgili araştırma yapılacak. YO’lar, mesleki eğitimin yapısına ve özelliğine uygun olarak yeniden yapılandırılacak.
 
KREDİ TEŞVİĞİ:
Meslek lisesi mezunlarına işyeri açma konusunda girişimciliğe yönelik destek kredileri verilecek. Yeni malzeme, ürün, düzenek, uygulama geliştiren öğrenci, kursiyer, çalışan ve öğretmenlerin patent veya faydalı model başvurusu yapmaları teşvik edilecek ve desteklenecek.

Bu haberler de ilginizi çekebilir