• DOLAR 34.547
  • EURO 36.015
  • ALTIN 3005.461
  • ...
Uzmanlar suda boğulma vakalarına karşı önemli uyarılarda bulundu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Peki boğulma vakalarına karşı kişilerin yapması gerekenler neler, ne gibi önlemler alınabilir? Uzmanlar, yazın gelmesiyle artan boğulma vakalarına karşı nasıl önlem alınması gerektiği hususunda uyarılarda bulunuyor.

 

Batman İtfaiyesi Dalgıç Uzmanı Mehmet Aklan, İLKHA muhabirine, boğulma esnasında yapılması gerekenleri anlattı.

Bölgede boğulma vakalarının çok fazla olduğuna işaret eden Aklan, boğulma olaylarının genellikle suya giren kişilerin sudaki tehlikelerin farkında olmamasından kaynaklandığını söyledi.

Batman İtfaiyesi Dalgıç Uzmanı Mehmet Aklan

Sualtı, suüstü arama-kurtarma görevini yaptıklarını belirten Aklan, Batman’da 3 yıl içerisinde sudan 25’i aşkın kişinin cansız bedenini çıkardıklarını aktardı.

Batman’da vahşi sulamadan dolayı genelde Dicle Nehrinin çamur aktığını ifade eden Aklan, “Bundan dolayı vatandaşlar suda bir metre ilerlerken birden 5-6 metrelik su dibine inmektedir. Bu durum hayati bir risk oluşturmaktadır.” dedi.

“Vatandaşlar tek başlarına yüzmeye gitmemeli”

Batman’da vahşi sulama ve kum ocakları kepçelerinin kazdığı çukurlardan dolayı suların dibinin görülmediğine dikkat çeken Aklan, şöyle devam etti:

“Şu ana kadar sudan çıkardığımız vatandaşların hepsi yaklaşık bir metrelik su seviyesine gidip direk 5-6 metrelik su seviyesine düşmesinden kaynaklanan boğulmalara neden olmuştur. Vatandaşlar kesinlikle tek başlarına balık avlamaya ve suya yüzmeye gitmemelidir.”

“Kesinlikle panik yapılmamalı, kurtarmaya gelen şahsa sarılmamak gerekir”

Yüzme bilmeyen vatandaşların tanımadığı, bilmediği sulara kesinlikle girmemesi gerektiğini vurgulayan Aklan, boğulma tehlikesine karşı hayati öneme sahip şu tavsiyelerde bulundu:

“Kişinin ilk yapacağı şey şudur; Yüzme bilmiyorsa suya girmesin. Eğer ki bir kişi suya düşerse kesinlikle panik yapmasın. Bizim buradaki nehirler akıntılıdır. Kişi akıntıya doğru sırtüstü kendini bırakmalıdır. Ama kesinlikle panik yapmayacak. Bağırabiliyorsa bağırsın. Onu kurtarmaya gelen vatandaşa karşı ise rahat olsun. Karşıdaki insanın onu rahat bir şekilde kurtaracak pozisyona girsin. Çünkü boğulmaların yüzde 90’ı, kurtarmaya giden vatandaşı, boğulma tehlikesi yaşayan vatandaşın kendisiyle birlikte boğmasıdır. Kişi panik yapmayacak. Elinden geldiğince kendini sıkmayacak. Çırpınabildiği kadar çırpınacak. Ta ki onu kurtarmaya gelenler olana kadar. Boğulma tehlikesi yaşayan kişi, onu kurtarmaya gelen şahsa kesinlikle sarılmaması gerekir. Sarılırsa ikisinin de boğulacağını bilmesi gerekiyor.”

“Yüzme bilmeyenler boğulma tehlikesi yaşayan kişiyi kurtarmaya gitmemeli”

Boğulan kişiye yardıma giden birinin neler yapması gerektiğini de anlatan Aklan, “Suda boğulma tehlikesi yaşayan birini görürseniz, yüzme bilmeyenler kesinlikle onu kurtarmaya gitmesin. Boğulma tehlikesi yaşayan şahıs, o reflekse karşıdaki insanın direk boğazına sarılır. Kişi eğer yüzmeyi biliyorsa ve iyi bir durumdaysa, vatandaşın boynunun arkasından onu yakalayıp çekmesi gerekiyor. Yüz yüze bakarlarsa boğulma tehlikesi yaşayan kişi direk boğazına sarılır ve onu suyun dibine indirir. Ya da kurtarmaya giden kişi ağaç dalı, ip, battaniye gibi bir nesneyi boğulma tehlikesi yaşayan kişiye uzatarak onu oradan kurtarmaya çalışır.” diye konuştu.

Ailelere, tehlikesinden emin olunmayan su kenarlarına gitmemesi uyarısında bulunan Aklan, çocukların yüzme havuzlarına yönlendirilmesi tavsiyesinde bulundu.

Batman İtfaiye Müdürü Mizbah Akboğa 

“Batman İtfaiyesinde 4 kişilik sualtı ve üstü arama-kurtarma ekibi oluşturuldu”

Batman İtfaiye Müdürü Mizbah Akboğa ise yaptığı açıklamada, bölgede çok yoğun bir şekilde boğulma vakalarının meydana geldiğini aktardı.

Daha önce olası bir boğulma vakasında Bitlis’ten veya başka illerden Batman’a dalgıç ekibinin geldiğini kaydeden Akboğa, bu durumunda saatler sürdüğünü, vatandaşların ciddi tepkisine neden olduğunu söyledi.

Akboğa, “Bu olumsuzluklara karşı 2019 yılında Batman İtfaiyesinde 4 kişilik sualtı arama-kurtarma ekibi oluşturuldu. 2020 yılında arama-kurtarma botu gibi ekipmanlar temin edildi. Ekipmanlar temin edildikten sonra dalgıç ekibimiz artık suüstü de arama-kurtarma imkânına kavuştu.” ifadelerini kullandı.

“14 vatandaş ve 5 hayvan kurtarıldı”

Kurulan ekip sayesinde şu ana kadar çok başarılı bir şekilde müdahalelerin gerçekleştirildiğini ifade eden Akboğa, bu sene baraj kapaklarının açılıp suların ani yükselmesi sonucu 5 ay zaman zarfında boğulma tehlikesi geçiren 14 vatandaşın ve 5 hayvanın dalgıç ekibinin hızlı müdahalesiyle kurtarıldığını belirtti.

“Arkadaşlarımız çok zor şartlarda görev yapıyor”

Bölgedeki suların hayati tehlikesinin çok yüksek olan sular olduğuna dikkat çeken Akboğa, son olarak şunları söyledi:

“Kışın suyun seviyesinin yükselmesi ekibimize ciddi bir risk oluşturmaktadır. Yazın da mısırın sulanması sonucu Batman Çayı’na bildiğiniz çamur akmaktadır. Olası bir boğulma vakasında dalgıç ekibimiz ciddi zorluk çekmektedir. Çünkü görüş mesafesi zaman zaman sıfır noktasına gelmektedir. Arkadaşlarımız çok zor şartlarda görev yapıyor. Arkadaşlarımızın bundan sonra da iyi başarılara imza atacaklarına inanıyorum.”(İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir