• DOLAR 32.578
  • EURO 35.013
  • ALTIN 2431.08
  • ...
​18 yıllık kan davası barışla son buldu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Silopi’de, 18 yıl önce 2 aile arasında çıkan ve bir kişinin ölümüyle sonuçlanan olaydan sonra başlayan kan davası, düzenlenen barış töreni ile son buldu. Bölgenin kanaat önderlerinden Haşim Haşimoğlu’nun uzun süredir devam eden girişimleri sonrası Silopi’nin tüm kanaat önderleri, din adamları, mahalle muhtarları ile ilçe protokolünün de hazır bulunduğu barış töreni imamların kuranı kerimden sureler okuması ve duaları ile başladı.

 

Silopi ilçesi Cudi Mahallesi'nde, 18 yıl önce Bilen (Zedıki) ile Değer (Bılıki)  aileleri arasında çıkan kavga sonrası bir kişi öldürülmüştü. Kan davası nedeniyle 2 ailenin bazı fertleri, yaklaşık 18 yıl boyunca tedirgin ve huzursuz yaşamak zorunda kaldı. Şırnak bölgesinde etkin olan Kanaat önderi Haşim Haşimoğlu’unun yaklaşık 3 ay boyunca 2 tarafla görüşerek kan davasının barışla sonuçlanması için girişimlerde bulundu. Aile büyüklerinin sağduyulu yaklaşımıyla, kan davası barışla sonuçlandı.

Barış törenin gerçekleşmesi için Haşim Haşimoğlu malikanesinde toplanan Bilen ailesinin yakınları, kanaat önderleri ile din adamaları ve ilçe muhtarları Nuh Mahallesi'ndeki barış tören alanına gitti. Törene; Kaymakam Can Kazım Kuruca, Kaymakam Refiki Kübra Eroğlu, İlçe Jandarma Komutanı J. Binbaşı Vedat Kılıç, İlçe Emniyet Müdürü İzzet Karaduman, mahalle muhtarları, din adamları ile her iki aile mensupları yanı sıra iki ailenin de Irak’ta yaşayan mensupları katıldı.

Barış heyeti ve ilçe protokolü aileler tarafından karşılanıp selamlaşma yapıldıktan sonra tören dualar eşliğinde başladı.

İmam Enes Bilen’in okuduğu Kur'an-ı Kerim'in ardından İmam Ahmet Bilen de dualar okudu.

Kaymakam Can Kazım Kuruca, “Cudi Dağı’nın eteklerinde yaşıyoruz. Malumunuz Cudi Dağı Hz. Nuh’un gemisinin bulunduğu Hz. Nuh’un insanlığı yeniden yeşerttiği yeniden yaşattığı dağ. Bizler Hz. Nuh’un torunlarıyız. Bizler Hz. Nuh’un bize mirası olan kardeşlik birlik beraberlik düsturuyla bu topraklarda el ele gönül gönülle birlikte yaşıyor yaşamaya da devam ediyoruz. Bizler Silopi’de bizler Cizre’de bizler Hz. Nuh’un şehri Şırnak’ta böyle bir dostlukla böyle bir kardeşlik bağı ile tüm insanlığı birbirimize bağlamış durumdayız. Ama bazen öyle oluyor ki, kardeşler arasında da sorun yaşanıyor. Benzer bir olayı maalesefe 2004 yılında Silopi’de yaşadık. Unutmak istediğimiz üzerine perde çekmek istediğimiz bir daha görmek yaşamak istemediğimiz menfur bir olay yaşadık. Bugün burada bunun en güzel örneklerinden biri için bir araya geldik. Bugün burada bunun en güzel tezahürlerinden birini yaşatmak için iki kıymetli ailenin büyükleri bir araya geldi. Geçmişte yaşadığımız menfur olaylar üzerine bir sünger çekip yarına hep birlikte gençlere de örnek olacak şekilde el ele yürüyeceğimizi, burada sevgi saygı bağlarını yeniden yeşertip yaşatacağımızı göstermek için bir araya geldik. Bunun içinde yıllar içerisinde yılmadan yorulmadan iki aile içerisinde mekik dokuyarak emek veren önemli kanaat önderlerimiz oldu. Başta Haşim beye ben huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Her iki aileyi bir araya getirmek için bu kadar büyük gayret sarf ettiği için ona destek veren bu süreçte alın teri döken herkesten Allah bin kere razı olsun” dedi.  

Kanaat önderi ve aynı zamanda bu yapılan barışın baş mimarı Haşim Haşimoğlu Kürtçe yaptığı konuşmasında ailelere seslenerek daha önceden yaşanmış bu tarz vahim olayların bir daha yaşanmaması için gençlere sahip çıkılmasını istedi. 

Emekli Milli Eğitim Müdürü ve aynı zamanda Bilen (Zediki) ailesi adına konuşma yapan Ahmet Bilen, “değerli kaymakamımız değerli önderimiz Haşim beye, hocamız bu konuda ellerinden gelen her türlü gayreti gösterdiler. Eğer burada bugüne kadar bir olay olmadıysa bu ailenin insanlığından ve bize gösterdikleri saygıdandır. Bu konuda biz onlara minnettarız” dedi.

Barış törenin de tatlılar dağıtıldı törenin bitmesi ile aileler tarafından ve Haşim Haşimoğlu malikanesinde hazırlanan yemekler yurt dışından ve o değerli barış anına tanıklık edenlere ikram edildi. Bu barış töreni ile 18 yıllık kan davası son bulmuş oldu. (İLKHA)

 

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir