• DOLAR 32.375
  • EURO 35.365
  • ALTIN 2323.92
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Fırıncıların artan maliyetlerden dolayı çok zor durumda olduğunu ifade eden sektör temsilcileri, neredeyse her gün değişen un fiyatları nedeniyle büyük mağduriyet yaşadıklarını vurguladı.

 

Ekmek fiyatının 5 liraya çıktığı kentte çok sayıda meslektaşlarının iş yerlerini kapatmak zorunda kaldığını belirten esnaf, un fiyatlarındaki artışın devam etmesi halinde birçok fırıncının daha kepenk kapatacağını anlattı.

Yaşanan sorunlara acil bir çözüm bulunmasını isteyen esnaf, yetkililerden un fiyatlarına müdahale etmesini talep etti.

Muhammed Okay

“Ekmek fiyatı daha da artacak”

Çok zor durumda olduklarını dile getiren fırıncı esnafı Muhammed Okay, “Hemen hemen her gün un fiyatlarında yaşanan fiyat artışları nedeniyle kullandığımız unun yerini dolduramıyoruz. Son günlerde birden 50 kiloluk unun fiyatı 410 liradan 450 TL’ye, daha sonra 510 liraya çıktı. Günlük olarak fiyat değişimi oluyor. En son birkaç gün önce 400 gramlık ekmeğin fiyatını 4 liradan 5 liraya çıkardık ama artan maliyetler nedeniyle ekmek fiyatlarının daha da artacağı gözüküyor.” dedi.

“30-40 fırıncı arkadaşımız iş yerini kapatmak zorunda kaldı”

Artan maliyetler nedeniyle ekmek fiyatına bir lira zam yaptıklarını ancak hemen ardından unun torbasına 50 lira zam geldiğini kaydeden Okay, şöyle devam etti:

“Un fiyatlarında yaşanan bu artışlar nedeniyle kazanamıyoruz. Hatta bu artışlar nedeniyle yaklaşık 30-40 fırıncı arkadaşımız iş yerini kapatmak zorunda kaldı. Un fiyatlarında artış böyle devam ederse biz ve çoğu fırıncı kapatmak zorunda kalacaktır. Devletten isteğimiz artan un fiyatlarına müdahale etmeleridir.”

Süleyman Songur

Bir diğer fırıncı esnafı Süleyman Songur, geçen sene 50 kiloluk bir torba unun fiyatının 220 ila 230 lira arasında olduğunu anımsattı.

“Herkes stokçuluğa başlamış, herhangi bir denetleme yok”

Şu anda ise 50 kiloluk bir torba unun fiyatının 500 lirayı geçtiğini aktaran Songur, “Bu artışlar nedeniyle benim bildiğim 15-20 fırın kapandı ve halende kapatanlar oluyor. Artışlar böyle devam ederse Batman’da fırıncılık kalmaz ve ekmek fiyatı 10 lirayı bulur. Çünkü un fiyatları belli değil, her hafta 30-50 lira artırıyorlar. Artışlara bir denetleme yok. Şu anda herkes un ve buğday stok yapmaya başlamış. Devlet bu artışlara çözüm bulması lazım ve un fiyatlarını aşağıya indirmeleri gerekir.” ifadelerini kullandı.

“Halk eskisi gibi ekmek alamıyor”

Hükümetin un sorununa acil bir çözüm üretmesi gerektiğini belirten Songur, son olarak şunları söyledi:

“50 kiloluk unun torbası 300-350 liraya getirilirse iyi olur. Devlet fabrikalara buğday desteği verdi ama onlar bize 15-20 torba arasında un verdiler. O kadar buğday alan fabrikalar bu buğdaylara ne yaptılar? Bu artışlar nedeniyle vatandaş da eskisi gibi ekmek alamıyor. Hatta çoğu vatandaş borçla almak istiyor. Borçla versek zaten çalışamayız ve kapatmak zorunda kalacağız. Devlet acilen bu duruma müdahale etmesi gerekir.”(İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız