• DOLAR 32.316
  • EURO 35.131
  • ALTIN 2293.174
  • ...
NASA uyduları bozuldu: 40 milyon dolarlık zarar
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

 Uyduları taşıyan uzay şirketi Astra yaptığı açıklamada, "Fırlatmada üst aşama erken kapandı ve yükleri yörüngeye teslim etmedik. Pişmanlıklarımızı NASA ve yük ekibiyle paylaştık. Tam bir veri incelemesini tamamladıktan sonra daha fazla bilgi sağlanacaktır” ifadelerini kullandı.

Amerikan Uzay ve Havacılık Ajansı'na (NASA) ait hava durumu uydularını taşıyan Tropics-1 roketi kalkıştan kısa süre sonra sonra arızalandı.

Florida'daki Cape Canaveral üssünden fırlatılan Tropics-1 roketi kasırga tahminlerini iyileştirmeyi amaçlayan 40 milyon dolarlık bir ABD projesinin parçası olan iki küçük NASA uydusu taşıyordu.

Fırlatılan roket uzaya ulaştı ancak üst aşamadaki motor, düşük dünya yörüngesine ulaşmak için gereken yatay hıza ulaşmadan önce kapandı. Uçuşun video görüntüleri, planlanandan yaklaşık bir dakika önce kapandığı için motorun egzozundan bir patlama gösterdi.

"PİŞMANLIKLARIMIZI NASA VE YÜK EKİBİYLE PAYLAŞTIK"
Uyduları taşıyan uzay şirketi Astra konuyla yaptığı açıklamada, "Fırlatmada üst aşama erken kapandı ve yükleri yörüngeye teslim etmedik. Pişmanlıklarımızı NASA ve yük ekibiyle paylaştık. Tam bir veri incelemesini tamamladıktan sonra daha fazla bilgi sağlanacaktır” ifadelerini kullandı.

BEŞİNCİ BAŞARISIZLIK
Roket daha sonra canlı video akışı kesilmeden önce takla attı. Astra, Venture sınıfı roketini yedi kez fırlattı ve dünkü arıza beşinci başarısızlık oldu.

Şubat ayında fırlatılan bir roket de kontrolden çıktı ve Dünya'ya düşerek dört küçük NASA uydusunu yok etti.

Bu haberler de ilginizi çekebilir