• DOLAR 32.521
  • EURO 34.769
  • ALTIN 2494.059
  • ...
Eczacı Odası Başkanı'ndan ilaç tedariki uyarısı: Ulaşamayacağız!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kur artışında yaşanan artış son dönemlerde ilaç tedarikindeki sıkıntıyı zirveye taşımış durumda. Sektör temsilcileri gidişatın sürmesi durumunda bazıları hayati olmak üzere pek çok ilacın eczanelerde artık bulunamayacağı uyarısını yapıyor. Yaşanan krizi Bursa Eczacı Odası Başkanı Okan Şahin de açıklamalarıyla gözler önüne serdi.

Şahin, şunları söyledi:

“Birçok meslektaşımız, ekonomik anlamda sıkıntı çekmeye başladı. Meslektaşlarımızın büyük çoğunluğu, kredi ile ayakta durmaya çalışmakta. Böyle devam ederse, yapılması gereken düzenlemeler yapılmazsa, maalesef, temmuz – ağustostan sonra eczanelerde sıkıntıların baş göstereceğini, yıl sonuna kadar Türkiye çapında yaklaşık 8 binin üzerinde eczanenin kapanma noktasına geleceğini öngörüyoruz.

Ana sebebi de 2009 yılında en son çıkarılan ve güncellenen ilaç fiyat kararnamesi. Maalesef ilaç fiyat kararnamesi 2009 yılından beri oradaki baremler güncellenmediği için eczacılar ciddi sıkıntı yaşamaya başladı. Bu baremlerin güncellenmemesi sebebiyle ilaç fiyatlarına zam gelse dahi eczacıların maalesef karlılıkları düşmekte ve artan giderler noktasında da ciddi sıkıntılar yaşamaya başladı birçok meslektaşımız. Bu makas artık daraldığı için de maalesef meslektaşlarımızı ciddi sıkıntıya sokmakta. Bir an önce buradaki düzenlemelerin yapılmasını bekliyoruz. Yetkililerden bu konularda bizlere destek olmasını bekliyoruz. Fiyat kararnamesindeki baremlerin güncellenmesini talep ediyoruz.

Vatandaşlarımıza etkisine baktığımız zaman da birçok ilaca ulaşmakta artık yavaş yavaş sıkıntı çekmeye başladı vatandaşlarımız. Bunun içerisinde tüp bebek ilaçları var, kanser ilaçları, şeker ilaçları, tansiyon ilaçları, çeşitli ilaçlar var. Bugün bunun sebebi maalesef ilaçtaki euro kurunun 6.29’a sabitlenmiş olması. Bu euro kuru ile maalesef birçok yabancı ilaç firması ülkemize ilaç getirmek istemiyorlar ve bundan imtina ediyorlar.

Daha da önemlisi, geçtiğimiz günlerde bir ilaç firması yetkilisi açıklama yaptı. Bu ilaç firması yetkilisinin açıklamasına göre; Avrupa Birliği İlaç Ajansı’nın verdiği yeni ilaç ruhsatlarının yüzde 79’unun ülkemize gelmediği, yüzde 79’unun ülkemizden ruhsat almadığını ifade etti. Yani bu şu demek oluyor, yeni nesil ilaçların yüzde 79’u maalesef bu kur sebebiyle; ülkemize yeni nesil ilaçları getirmiyorlar. Bu da vatandaşlarımız için çok sıkıntılı bir süreç maalesef. Yani birçok hastamızın hastalığının tedavisinde kullanabilecekleri çok daha konforlu ilaçlar varken maalesef bu ilaçlara erişimde de vatandaşlarımız sıkıntı yaşıyor."

İlaç firmalarıyla yaptıkları görüşmelerde yüzde 15 civarında ‘piyasa yokunun’ söz konusu olduğunu aktaran Şahin, euro kurundaki dalgalanmanın bir sonucu olarak piyasada neredeyse yedi ilaçtan bir tanesinin bulunmadığını söyledi.

Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Süreç böyle devam ederse maalesef ağustos ayından sonra, özellikle ithal ilaçlarda çok ciddi sıkıntılar yaşanabileceğini öngörüyoruz. Ağustos ayından sonra ilaç yoklarının yüzde 30’ların üzerine çıkabileceği konuşuluyor sektörde. Yüzde 30’un üzerinde ilaç yokluğu demek, neredeyse üç ilaçtan bir tanesinin ulaşılamıyor olması demek. Hem vatandaşlarımızla karşı karşıya gelmek istemiyoruz, hem de eczanelerimizde böyle bir durum ile karşılaşmak istemiyoruz. Yetkililerin bunun bir an önce önlemini alması gerektiğini düşünüyoruz.

KARAR

Bu haberler de ilginizi çekebilir