• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Hudut Komiserleri Toplantısı İran`da Yapıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN - Türkiye adına toplantılara başkanlık yapan Van Valisi Münir Karaloğlu, beraberindeki heyetle birlikte ilk olarak İran`ın Makü kentine gitti. Makü 1. Derece Hudut Komiseri Albay Aziz Hasan Akdem tarafından karşılanan Türk heyeti ile toplantı yapıldı. Yaklaşık 1 saat süren toplantıda her iki ülke güvenlik güçlerinin üstün çalışmaları neticesinde müşterek sınırda sağlanan güvenlik durumunun memnuniyet verici olduğu dile getirildi. Bu memnuniyet ve sınırdaki işbirliği mutabakat metnine de yansıdı.

Kaçakçılığın Sonunun Ölüm Olmaması Gerekir
Türk heyeti aynı gün karayoluyla Hoy kentine geçti. Hoy 1. Derece Hudut Komiseri Yarbay Hasan Muhammedzede tarafından karşılanan Heyet; Hoy Alay Komutanlığı`ndaki Hudut Komiserleri toplantısına katıldı. Yaklaşık 2 saat süren toplantıda Türk heyetine başkanlık yapan Vali Karaloğlu, sınırı yasadışı yollardan geçerken, İran askerleri tarafından vurularak öldürülen ve yaralanan Türk vatandaşların durumunu gündeme getirdi.

Ölüm olaylarının, iki dost ülke ilişkilerini zedelediğini ifade eden Karaloğlu, sınırda güvenliğin sağlanmasını istediklerini ancak kaçakçılığın sonunun ölüm olmaması gerektiği vurgusunu yaptı. Karaloğlu: "Sınırda silahsız olarak kaçakçılık yapan Türk vatandaşların adli makamlarca yakalanmalarını istiyoruz." dedi. Bunun üzerine söz alan ve geçtiğimiz günlerde görevine yeni başlayan Hoy 1. Derece Hudut Komiseri Yarbay Hasan Muhammedzade ise sınırı geçerken hayatını kaybeden Türk vatandaşların ölümlerinden duyduğu üzüntüyü dile getirerek, sınırda güvenliği sağlayan kendi güvenlik birimlerine `öldürmemeleri` konusunda talimatının olacağı sözünü verdi.

 

İki ülke arasında imzalanan mutabakat metnine de yansıyan bu protokol, Vali Münir Karaloğlu ve Türk heyetini memnun etti. Geceyi Hoy`da geçiren Türk heyeti, sabah saatlerinde Salmas kentine geçti. Salmas Valiliği`nde Albay Kasım Ali Dost tarafından sıcak bir şekilde karşılanan Türk heyeti, burada yaptığı toplantıda yine sınır bölgesinde meydana gelen olayları gündeme getirdi. Vali Karaloğlu`nun sınırı geçen Türk vatandaşlarının silahla vurulmadan, yakalanmaları ve adli makamlarda yargılanmaları önerisine İran tarafı da sıcak baktı. Toplantı sonrası heyet karayoluyla Van`a döndü.

Fikret Özkan - İLKHA

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir