• DOLAR 32.389
  • EURO 35.434
  • ALTIN 2324.336
  • ...

Desteği açıklayan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Karbon emisyonu azaltılmasına yönelik Ar-Ge, İnovasyon ve ürün geliştirme projelerine KOSGEB aracılığı ile 2 milyon liraya kadar destek vereceğiz.” dedi.

İşletmelerin bu desteği, makine-teçhizat, donanım, ham madde, yazılım, hizmet alımı ya da personel giderleri için kullanabileceğini kaydeden Bakan Varank, “İmalat sektöründeki KOBİ’lerimizi bu desteğe başvurmaya davet ediyorum.” diye konuştu.

Varank, KOSGEB’in Ar-Ge Ür-Ge ve İnovasyon Destek Programı kapsamında açılan Karbon Emisyonunun Azaltılmasına Yönelik Ar-Ge ve İnovasyon ile Ür-Ge Projelerinin Desteklenmesi çağrısını duyurdu.

“Sürdürülebilir kalkınmanın önemli dinamiklerinden olan sıfır emisyon konusunda bir müjdeyi de kamuoyuyla paylaşmak istiyorum. İş dünyamızı yakından ilgilendiren bir husus” diyen Varank, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sıfır karbon hedefine katkı sağlayacak, karbon emisyonu azaltılmasına yönelik Ar-Ge/İnovasyon ve ürün geliştirme projelerine KOSGEB aracılığı ile 2 milyon liraya kadar destek vereceğiz. İşletmelerimiz bu desteği, makine-teçhizat, donanım, ham madde, yazılım, hizmet alımı ya da personel giderleri için kullanabilecek. İmalat sektöründeki KOBİ’lerimizi bu desteğe başvurmaya davet ediyorum. Bu çağrının bir de kendine has tarafı var. Desteklenmesine karar verilen projelerden dördüne bu yıl Samsun’da düzenlenecek olan TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivalinde ayrıca bir ödül vereceğiz.”

KOBİ Enerji Verimliliği Destek Programı kapsamında KOBİ’lere 400 bin liraya kadar destek sağladıklarını vurgulayan Varank, “İki aşamalı programın ilk aşamasında işletmelerimizin yetkili mercilere yaptıracakları enerji etüt maliyetlerini karşılıyoruz. Bu işletmelerimizin etüt sonucu ortaya çıkan önerileri uygulamaya koymaları durumunda ise, ikinci aşamada bu giderlerin de büyük bir kısmını karşılıyoruz. Şahsen bu destek programlarının bugünün ve geleceğin dünyasına hazırlanmada işletmelerimize büyük bir fayda sağlayacağını düşünüyorum. Tüm KOBİ’lerimize hayırlı uğurlu olsun.” dedi.

Bakan Varank’ın açıkladığı çağrı kapsamında karbon emisyonunun azaltılmasına yönelik yenilikçi uygulamalar ve karbon emisyonlarının izlenmesine yönelik sistemler 2 milyon liraya kadar desteklenecek. Proje süreleri, 8-24 ay ile sınırlı olacak. KOSGEB çağrısı, 17 Haziran’a kadar açık olacak.

Destek üst limiti 2 milyon lira olan çağrıda, proje ile ilişkilendirilmiş olmak kaydıyla işletmede tam zamanlı çalışması şartı ile mevcut veya yeni istihdam edilecek personel 400 bin liraya kadar desteklenecek. Çağrıda, işletmeler makine-teçhizat, donanım, ham madde, yazılım ve hizmet alımı giderleri desteği alabilecek. İşletmelerin sınai mülkiyet hakları giderleri ile test, analiz ve belgelendirme giderleri de desteklenecek.

Proje Teklif Çağrısı kapsamında desteklenmesi kabul edilen projeler, yeni bir değerlendirmeye tabi tutulacak. Yapılacak sıralamada en yüksek puanı alan ilk 3 proje ile jürinin seçtiği 1 projeye bu yıl Samsun’da düzenlenecek olan TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivalinde ödül verilecek.(İLKHA)