• DOLAR 32.583
  • EURO 34.797
  • ALTIN 2507.36
  • ...

Gaziantep’te ekmeğin 6 ayda yüzde 100 oranında zamlandığını belirten Göçer, 6 ay önce bir adedi 1 TL 50 kuruş olan ekmeğin 3 TL olduğunu söyledi.

Fırıncı esnafın, salgın sürecinin başında 50 kilogramlık bir çuval unu 85 liraya alırken, şu anda yaklaşık 500 TL'ye aldığını belirten Göçer, artan maliyetler ve önlenemeyen zamların fiyat artışlarına neden olduğunu söyledi.

Ekmeğin temel girdilerinde hissedilir bir yükselişin söz konusu olduğunu ifade eden Göçer, "Un, maya, elektrik, doğal gaz, su ve akaryakıt fiyatları her gün değişmektedir. Un, maya, elektrik, doğal gaz, su ve akaryakıt fiyatlarındaki artış durmadıkça ve engellenmedikçe esnafımız da vatandaşımız da zamlarla karşı karşıya kalacaktır. Girdi maliyetlerindeki fiyat artışları esnafımıza ve vatandaşımıza zam olarak yansımaktadır. Un başta olmak üzere diğer girdi maliyetlerindeki artışın önüne geçilmelidir. Maalesef her gün art arda yapılan zamların bedelini esnafımız ve halkımız ödüyor. Asgari ücretle çalışanlar ve dar gelirliler aldıkları maaş ile çok zor geçiniyor. Zamların önlenmesi için yetkililer çözüm bulmalıdır." ifadelerini kullandı.

Göçer, A’dan Z’ye tüm ürünlere gelen zamlar karşısında esnafın ve vatandaşların ‘ay sonunu nasıl getireceğim?’  diye kara kara düşündüğünü belirterek, temel besin kaynağı olan ekmeğe yapılan zamların vatandaşların yaşamını daha da zorlaştırdığını vurguladı.

Ekmek konusunda hem üreticinin hem de tüketicinin düşünülmesi gerektiğini belirten Göçer, fırıncı esnafının ayakta kalma gayreti gösterdiğine dikkat çekti.

Artan ekmek fiyatlarının vatandaşları çok zor durumda bıraktığını ve vatandaşların zamlarla artık baş edemeyecek duruma geldiğine dikkat çeken Göçer, esnafa verilecek olan desteklerle ekmeğe zammın önüne geçilmesi gerektiğini dile getirdi.

"Girdiler üzerindeki vergiler kaldırılmalı"

Ekmeğin ham maddesi olan un başta olmak üzere diğer girdi maliyetlerinde son dönemlerde art arda zam yapılmasının fırıncı esnafını mağdur ettiğini ifade eden Göçer, yapılan zamların önüne geçilmesi için esnafa verilecek desteklerin bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini belirterek şunları söyledi:

"Madem zamların önüne geçilemiyorsa o halde fırıncı esnafına bazı alanlarda destek verilmelidir ve ekmek fiyatı sabit tutulmalıdır. Zamlar engellense bu durum yaşanmayacaktır. Ancak zamların ardı arkası kesilmediği için hem esnaf hem de vatandaş mağdur olmaktadır. Fırıncı esnafının kullandığı elektrik, doğal gaz ve su faturlarında indirim yapılmalıdır. TMO tarafından fırınlara verilen un desteği bu süreçte aralıksız devam etmelidir. TMO tarafından verilecek olan un desteği fabrikalar üzerinden değil de direk esnafa verilmelidir. Fırıncı esnafının sigorta primleri devlet tarafından ödenmelidir. Fırıncı esnafı için KDV sıfırlanmalıdır. Girdi fiyatları mutlaka düşürülmeli. Girdiler üzerindeki vergiler kaldırılmalı, destekler artırılmalı. Eğer unda sıkıntı varsa ihracat durdurulmalıdır. Esnafımıza ucuz un ve halkımıza da ucuz ekmek imkanı sağlanmalıdır."

(İLKHA)