• DOLAR 32.575
  • EURO 35.017
  • ALTIN 2430.659
  • ...
Rusya, Hollanda'ya gaz akışını kesiyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ukrayna ile Rusya arasında çıkan savaşın ardından Rus rublesinin değer kaybetmesi ile beraber Rusya gaz satışı yaparken ruble ile ödeme yapılmasını talep etmişti. Daha önce Rus rublesiyle ödemeyi kabul etmeyen Polonya, Bulgaristan ve Finlandiya'ya gaz akışı Rus enerji şirketi Gazprom tarafından kesilmişti.

Hollanda kamu gaz şirketi GasTerra, rubleyle ödemeyi reddettiği için Gazprom'un 31 Mayıs itibarıyla Hollanda'ya doğal gaz tedarikini durduracağını belirtti. GasTerra'dan yapılan açıklamada, Rusya'nın, Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerden doğal gaz ödemelerini Gazprombank'tan avro ve ruble hesabı açarak yapmasını talep ettiği kararname hatırlatıldı.

GasTerra'nın söz konusu kararnameye göre ödeme yapmayı kabul etmediğinin belirtildiği açıklamada, "Bu şekilde ödeme yapmak, AB yaptırımlarını delme riski içermesinin yanı sıra finansal ve operasyonel riskleri de beraberinde getiriyor. Moskova'da Rusya hukukuna göre hesap açmak ve bu hesabın Rus rejiminin kontrolünde olması şirketimiz için çok daha büyük bir risk. Bu şekilde ödeme yapmayı reddetmemize cevaben Gazprom 31 Mayıs itibarıyla doğal gaz tedarikini durduracağını bildirdi." denildi.

Açıklamada, Gazprom tarafından, 31 Mayıs ve mevcut kontrat tarihinin bittiği 1 Ekim arasında tedarikin durdurulmasının, 2 milyar metreküplük doğal gazın alınmayacağı anlamına geldiği vurgulandı. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir