• DOLAR 32.39
  • EURO 35.081
  • ALTIN 2325.83
  • ...
Siirt'te "Yöresel Yemek Yarışması" düzenlendi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Siirt Valiliği himayesinde İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından Kızlar Tepesi Sosyal Tesisleri'nde düzenlenen yarışmada yöreye ait 4 ana yemek ve 3 çeşit tatlı çeşidi özellikle ev hanımlarının büyük ilgisini çekti.

Düzenlenen yarışmaya jüri olarak katılan İstanbul Aydın Üniversitesi Gastronomi Başkanı Prof. Dr. Kâmil Bostan, Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversite Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Gülçin Özbay, Ürün Geliştirme ve Konsept Danışmanı Şef Erdal Türksoy, Yazar Aynur Ayaz ve Siirtli Şef Tahir Edebali, yemeklerin tatlarına bakarak not verdi.

Programda bir konuşma yapan Siirt Valisi Osman Hacıbektaşoğlu, Büryan, Kitel'i, Perde Pilavı, yöresel tatlı ve çorbalar gibi somut olmayan tatların kültürel miras listesine dahil edilebilecek nice yöresel lezzetlerin bulunduğunu ifade etti.

"Siirt mutfağının tarihsel bir geçmişi olmasına rağmen hak ettiği yeri almamıştır"

Hacıbektaşoğlu, "Coğrafi işaretli ürün sayısının arttırılması, Gastronomi rotaların belirlenmesi ve markalaşma çabalarına ağırlık verilmesi, ürünü hazırlayıp sunacak personelin eğitimi yönünde ilgili tüm kurum ve kuruluşların işbirliğinin, koordinasyonu sağlanması için daha çok çalışılması gerektiğini düşünüyorum. Siirt mutfağının zengin ve tarihsel bir geçmişi olmasına rağmen, ülke mutfakları arasında hak ettiği yeri alamadığını görüyoruz. Bu bakımdan Siirt ilimizin tüm Gastronomi değerlerinin bir marka haline dönüştürülmesi yönünde Valilik olarak her türlü desteğin verileceğini bu vesile ile ifade etmek istiyorum." dedi.

"Herkesin Siirt’e gelip içli köfteyi tatmalarını öneriyorum"

Siirt yemeklerinin kendisine özgün tatlarının olduğunu söyleyen İstanbul Aydın Üniversitesi Gastronomi Başkanı Prof. Dr. Kâmil Bostan, "Burada düzenlenen yarışmada özellikle ev hanımları ve Siirt Üniversitesi öğrencilerinden yoğun katılım oldu. 4 çeşit ana yemek ve 3 çeşit tatlı yarıştı. 5 kişiden oluşan ekibimiz yarışmacılara puan verdi. İnşallah en iyisi birinci olacaktır. Siirt mutfağı denilince sadece Büryan Kebabı Ve Perde Pilavını biliyorduk fakat daha değişik yemeklerinin olduğunu gördük. Bunlar çok özgün yemekler. Diğer şehirlerdeki yemeklere benzemiyor. Özellikle Kitel denilen içli köfte bambaşka özgün bir yemek, diğer içli köftelere benzemiyor. Herkesin Siirt'e gelip içli köfteyi tatmalarını öneriyorum." diye konuştu.

"Siirt'te kaybolan lezzetlerin gün yüzüne çıkarılmalı"

Siirt’te kaybolan lezzetlerin gün yüzüne çıkarılması gerektiğini ifade eden Ürün Geliştirme ve Konsept Danışmanı Şef Erdal Türksoy da şöyle konuştu:

İyi ki Siirt’e geldim, bizim yöresel yemeklerimizin tanıtılması gerekiyor. Şuanda bir restoranda bir ismeyket yiyemiyorsunuz, böyle bir köfte başka yerde yok, bir perde pilav yok, bir büryan yok, bir Arap dolması yok, pirtike çorbası yok, bir mehir çorbası yok. Biz bunları neden kaybediyoruz? Yerel yemeklerimizi sonuna kadar tanıtmamız lazım. Ben bu yemekleri tanısam ne olur tanımasam ne olur? Önemli olan bütün dünyanın tanımasıdır.

Yarışmadan kazandığı ödülü yetimler için harcayacak

Siirt yöresel yemek yarışmasında birinci olan ve yarışmada kazandığı ödülü yetimler için harcayacağını belirten Zeliha Oktayı, yarışmaya katılım sağlayan yarışmacıların bir birinden yetenekli olduğunu ve kendisinin de iddialı olduğunu ama birinci olabileceğini düşünmediğini söyledi.

İlk defa böyle bir yarışmaya katıldığını belirten Fatma Eres, yarışmaya Siirt'te geline benzetilen Perde Pilavı ile katıldığını, içine badem, kuş üzümü ve pirincin konulduğu yemeğin özel günlerde ve düğünlerde yapıldığını, Siirt halkı için çok önemli olduğuna ifade etti.

Siirt'e özel ekşili dolma ile yarışmaya katıldı

Tillo ilçesinden yarışmaya ekşili kuru dolma ile katılan Filiz Marangoz, "Ekşili kuru dolma, Siirt'e has yöresel bir yemek. Malzemeleri pirinç, sebze ve çeşitli baharatlardan oluşuyor. Harmanlandıktan ve kuru dolmalar kaynatıldıktan sonra iç harcı doldurulur. Daha sonra Siirt yöremizde yetişen sumak dediğimiz bir bitkiden ekşisini alır. Sumakla kaynatıp ekşisini aldıktan sonra sunuma hazırlarız. Diğer yörelerde dolma, limon tuzundan ekşini alır ama biz doğal bir bitki olan sumaktan ekşisini veririz. Bu yarışmaya da katıldığım ve Tillo ilçesini temsil ettiğim için çok mutluyum.” şeklinde konuştu.

Yarışmaya ilk katılacağı zaman 'hangi yemek kategorisinde yarışmak istersin' diye sorulduğunda 'hepsi' diyerek cevap veren yarışmacılardan Hatice Sarsılmaz, Siirt yöresel yemeklerinde çok iddialı olduğunu ve Siirt'e has yöresel yemeklerin tanıtılması gerektiğini söyledi. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir