• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
`Medvedev`in Söyledikleri Doğru Değil`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Nalçik`te Müslüman müftüler ile bir araya gelen Devlet Başkanı Medvedev dini teşkilatlarla devlet birimleri arasındaki ilişkiyi masaya yatırdı. Görüşmeye Kuzey Kafkasya Müslümanları Koordinasyon Merkezi, Müslümanların Merkezi Dini Kurumu, Rusya Müftüler Konseyi, Rusya İslam Anlaşması Teşkilatı, Tataristan Müslümanları Dini Kurumunun temsilcileri katıldı.

Görüşmede konuşma yapan Medvedev Rusya Müslüman teşkilatlarının son yıllar içerisinde gelişim kaydettiklerini, yeni camilerin inşa edildiğini, İslam üniversitelerinin faaliyete başladığını, medrese ve kültür merkezlerinin hizmet gösterdiğini ifade etti. "Bu gibi gelişmeler bizleri memnun ediyor. Çünkü yaşanan gelişmeler çeşitli sorunların ortadan kalkmasına ve Müslüman vatandaşlarımızın kendisini Rusya`nın ayrılmaz bir parçası olarak görmesine yardımcı olmakta," diyen Rusya başkanı okullarda din kültürü derslerinin verilmeye başlayacağını, askeri merkezlere din adamlarının tayin edileceğini de sözlerine ekledi. Bunun yanı sıra Kuzey Kafkasya bölgesine Müslüman kökenli olmayan vatandaşların geri dönmesi için de dini teşkilatlarla devlet kurumları arasında işbirliğinin olduğunu vurguladı. Medvedev göçmenlerin sorunlarının çözümünde ve aşırı gruplara karşı yürütülen politikada Müslüman dini kurumlarının önemli bir görev üstlendiğinin de altını çizdi.

DİN ADAMLARININ TALEPLERİ

Medvedev ile görüşme sırasında Rusya Müftüler Konseyi başkanı Ravil Gaynutdin son yıllarda Müftüler Konseyi`nin üyesi Dağıstan müftüsü Said Muhammed Abubakarov, Kabardey Balkar müftüsü Anas Pşihaçev, İlahiyat ve Uluslararası İlişkiler Enstitüsünün rektörü Maksud Sadikov ve diğer din adamlarının öldürüldüğüne dair hatırlatmada bulunarak zor şartlar altında çalışmak zorunda kaldıklarını ifade etti. Müslüman din adamı aşırı grupların yanı sıra devlet memurları tarafından da kendilerine baskı yapıldığını ve çok sayıda sorunlarının bulunduğunu bildirdi. Gaynutdin kendilerinin aşırı akımlara karşı çalışma yaptıkları bir dönemde ülke genelinde milli ve dini düşmanlığının büyük bir hızla artmasından endişe duyduklarını vurguladı.

Gaynutdin gençlerin hazırlanması ve topluma faydalı olabilmesi için çalışmaların yapılması gerektiğini bildirdi. Gaynutdin`e göre din adamlarının en önemli görev yeri camiler ve dini merkezler olmasına rağmen Rusya`da vahim derecede cami yetersizliği bulunuyor. Böylece Gaynutdin, Medvedev`in açıklamasındaki Müslüman teşkilatlarının gelişimi konusunda söylediklerinin gerçeği yansıtmadığını ifade etmiş oldu. İslami televizyon kanalının kurulması yönünde bizzat devlet başkanının talimatına rağmen önemli engellerin çıkartıldığını bildirdi. "Müslümanların en önemli sorunlarından birisi Rusya`nın çeşitli bölgelerinde cami inşaatı için arsaların temin edilmemesi. Mabetlerin topluma faydasının herkes tarafından anlaşıldığı bir dönemde bölge yöneticilerinin konuya kişisel yaklaşımının önlenmesi gerekiyor." Diyen Gaynutdin dini yayınlara uygulanan sansürün de devam etmesinin Müslümanları rahatsız ettiğinin altını çizdi. Rusya Müftüler Konseyi başkanı sansürün "uzmanlar" tarafından yapıldığını ve "uzmanların" ilkokul öğretmenlerinden oluştuğuna dair vahim bir gerçeğe de dikkat çekti. Toplantı sırasında konuşma yapan diğer din adamları da benzer görüşleri öne sürerek sorunların çözülmesini talep etti.

MÜSLÜMANLAR ALEYHİNDEKİ SUÇLAMALAR VE BASKILAR

Rusya devlet başkanı Medvedev`in çizmeye çalıştığı olumlu tabloya rağmen ülke genelinde Müslümanlara yönelik baskılar son yılların zirvesine ulaştığı söylenebilir. Gözaltına alınan Müslümanlar emniyet birimleri tarafından uyuşturucu bağımlısı olarak topluma lanse edilmeye devam ediyor. Bunun yanı sıra onların aşırı faaliyet içerisinde oldukları ve silahlı çete kurma çabası içerisinde olmasına dair iddialara her gün bir yenisi daha ekleniyor. Hatırlanacağı üzere benzer suçlamalarla Ufa şehrinin Falak camisinin imamı Said Bayburin, Çita cami imamı Musa Karamurzoyev, "Sad" yayınevi başkanı Aydar Habibullin, Müslüman din adamı Kurman İsmaylov gözaltına alınmıştı. Gözaltındakiler, aşırı akımlara karşı sert açıklamaları ile öne çıkan aydınlar olmasına rağmen emniyet birimlerinin takibinden kurtulamamıştı. Uyuşturucu ticareti ile suçlananlar arasında ise Nijnevartovsk cami imamı Vagif Nurbayev`in ismi öne çıkıyor. Emniyet birimleri Moskova`nın Şeremetyevo havaalanında Suudi Arabistan seferi öncesinde Nurbayev`i gözaltına aldı ve onun Suudi Arabistan`ına uyuşturucu götürdüğünü iddia etti. Avukatı Svetlana Avcayeva ise uyuşturucunun polisler tarafından çantaya yerleştirildiğini açıkladı. Nitekim diğer olaylar sırasında da silah ve uyuşturucuların emniyet birimleri tarafından Müslümanların eşyaları içerisine yerleştirildiği biliniyor. Tambov Müslümanları Dini Merkezinin başkanı Abdurahim İlyasov eyalet Toplum Palatasının ve içişleri bakanlığına bağlı bölge emniyet biriminin Kamu İşleri Birimi üyesi olmasına rağmen, Vladikavkaz cami imamı Kuat İsmailov da benzer suçlama ile göz altına alındı. Son günlerde ülke genelinde en fazla ses getiren olaylar ise Kuzey Osetya`da yaşanıyor. Gözaltına alınan çok sayıda Müslüman din adamları ve aydınları savcılık tarafından yasa dışı eylem hazırlığında olmakla suçlanıyor.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir