• DOLAR 32.549
  • EURO 34.834
  • ALTIN 2431.568
  • ...
SON DAKİKA
Kissinger Davos’ta konuştu...
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Yahudi kökenli ABD dış politikasının fikir babası Henry Kissinger Davos’ta konuştu.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Dünya Ekonomik Forumu’nda, Davos’a uzaktan bağlanarak silah yardımı istemiş: “Elimizde gerekli silahlar yok, bize silah gönderin” çağrısında bulunmuştu. İsveç’in Davos kasabasında tertiplenen Dünya Ekonomi Forumu’nda (WEF) konuşan 98 yaşındaki Kissinger, Washington ve Pekin’in özelikle Tayvan’ı gergin diplomatik ilişkilerin merkezine koymaktan kaçınması gerektiğini de söyledi.

Avrupalıların Davos öncesi çağrısı
Daha önce Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un ve Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi’nin adını açıklamadığı Avrupa liderleri, “Ukrayna, Rusya’ya toprak verip barışsın” çağrısında bulunmuştu.

Kissinger Davos’ta aynı şeyi yineledi
ABD dış politikasının mimarı Avrupalılarla benzer bir şey öne sürdü. Kissinger Davos’ta Ukrayna’ya teslim olma çağrısında bulundu: “Ukrayna, Rusya’nın şartlarını kabul etmek zorunda. Toprak verip barış yapmaları lazım. Savaşın uzaması, hele ki Batı’nın daha çok dahil olması, Avrupa’nın istikrarını felakete sürükler. Savaş, daha korkunç bir hal almadan, Ukrayna’nın durumu kabul etmesi ve barış yapması lazım. Barış yapmak için de Rusya’ya toprak vermeli.”

Kissinger: Rusya, Avrupa’nın önemli bir parçası
“Rusya, Avrupa’nın çok önemli bir parçası. Avrupa güvenliği için çok önemli. Rusya’yı izole etmek, felakete sebep olur.”

Kissinger Davos’ta Çin ile Tayvan krizine de değindi

Kissinger, “ABD, hile ile veya kademeli bir süreçle iki Çinli bir çözüm geliştirmemeli. Çin şimdiye kadar sergilenen sabrını sergilemeye devam edecektir." ifadesini kullandı.

 Kissinger, “(ABD, Çin ile) Doğrudan bir çatışmadan kaçınmalı. Tayvan, Çin ile ABD arasındaki müzakerelerin merkezinde olmamalı.” dedi.

ABD ve Çin'e üzerinde uzlaşabilecekleri başlıklara eğilmeleri çağrısında bulunan Kissinger, “ABD ve Çin'in düşmanca ilişkilerini azaltması dünya barışı için önemlidir.” dedi.

ABD Başkanı Joe Biden, Çin’in işgale kalkışması durumunda ABD'nin Tayvan'ı savunmaya hazır olacağını söylemişti.

Henry Kissinger kimdir?
Henry Alfred Kissinger, Yahudi kökenli Amerikalı diplomat, politik bilimci ve politikacı. Babası Louis Kissinger bir öğretmendi. Annesi Paula Kissinger bir ev kadınıydı. Walter Kissinger adında bir kardeşi vardı. Soyadı olan Kissinger onun büyük-büyük-büyükbabası Meyer Lob tarafından 1817 yılında kabul edilmiştir.

II. Dünya Savaşı sırasında ABD ordusunda hizmet verdi. Askerlik vazifesi bittikten sonra ABD Avrupa Komutanlığı İstihbarat Okulu'nda öğretmenlik yaptı.

Kissinger, eski ABD başkanları Gerard Ford ve Richard Nixon dönemlerinde 1969-1975 yılları arasında Güvenlik Danışmanı, 1973-1977 yılları arasında Dışişleri Bakanı olarak görev yaptı.

George W. Bush’da Henry Kissinger’ı 11 Eylül saldırısının sebeplerini araştırmakla görevlendirilen kurulun başına geçirmişti.--Baran 

Bu haberler de ilginizi çekebilir