• DOLAR 32.324
  • EURO 35.099
  • ALTIN 2300.718
  • ...
Kılıçdaroğlu aday olacak mı?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

AK Parti iktidarının kendilerinden önceki 57 hükümetin kullandığı kaynağın yaklaşık 4 katını kullandığını öne süren Öztrak, Türkiye'nin 20 yılın sonunda ilk 20 ekonomi liginden düşürüldüğünü, 23. sırada yer aldığını iddia etti.

Ekonominin kıt kaynakları en doğru, verimli ve etkili şekilde kullanma işi olduğunu vurgulayan Öztrak, "Erdoğan hükümetleri milletten topladıkları kaynakları, atadan deden kalan varlıkları, hayırsız mirasyedi gibi har vurup harman savurdu. Trilyonlarca dolar, doğru dürüst kullanılsaydı, ranta, betona ve israfa değil de tarıma, sanayiye, üretime, katma değerli işlere yönlendirilseydi, döviz kazandıracak, cari açığı kapatacak projelere harcansaydı bugün Türkiye ilk 10 ekonomi arasındaki yerini rahat rahat almıştı" dedi.

Öztrak, 13 Mayıs itibarıyla Merkez Bankasının döviz kasasındaki açığın 52 milyar 199 milyon dolara ulaştığını öne sürdü.
Türkiye'nin kredi temerrüt risk priminin 728 puanla tarihi zirvesine çıktığını ifade eden Öztrak, 4 yıl önce aynı risk priminin 290 olduğunu, Türkiye'nin kredi risk priminin 4 yılda iki buçuk kat arttığını söyledi.
Öztrak, "Bu yılın ilk dört ayında bütçeden yapılan faiz ödemesi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 54 artarak 104 milyar liraya dayandı. Bütçede faiz harcamaları karşılığı ayrılan ödeneğin yüzde 43'ü dört ayda bitmiş" şeklinde konuştu.

Enflasyona ve dövize endeksli iç borçlanma kağıtları nedeniyle geçen aydan itibaren iç borca ödenecek faizlerin ilk kez iç borcu aştığını savunan Öztrak, bu eğilimin hızla devam ettiğini öne sürdü.
Öztrak, şunları kaydetti:
"Hazine ve Maliye Bakanlığının son tahminlerine göre, gelecek dönemde ödenecek iç borcun anaparası 1,5 trilyon lira. Ama iç borç için ödenecek faiz 2 trilyon lira. Böyle bir durumla daha önce hiç karşılaşmadık.
Geçtiğimiz Ağustos ayından bu yana ödenecek faizlerdeki artış 1 trilyon 354 milyon lira. Mayıs ayındaki artış ise 309 milyar lira. Bu rakamları Hazine ve Maliye Bakanlığı hesaplıyor.
Sanayicimize verilmeyen teşvikler, çiftçimize ve esnafımıza verilmeyen destekler, emeklimize verilmeyen bayram ikramiyeleri, emekçimize verilmeyen ücret ve maaşlar, gençlerimize verilmeyen burslar, bir avuç faiz lobisinin ve Londra bankerlerinin cebine akıtılıyor, akıtılmaya da devam ediyor."

Öztrak, Kur Korumalı Mevduatla piyasanın kur riskinin hazinenin üzerine taşındığını, şimdi de enflasyona endeksli kağıtlarla enflasyonun yükünün hazinenin sırtına taşınacağını ileri sürdü.

Sadece mart ve nisan ayında hazinenin sırtına binen yükün 16 milyar 256 milyon lira olduğunu ifade eden Öztrak, Kur Korumalı Mevduat'ın taksimetresinin milletin aleyhine son hızla çalıştığını savundu.

Nisanda tarımda yıllık üretici fiyatlarındaki artışın yüzde 119 olduğunu aktaran Öztrak, "Bugün piyasa katılımcılarının yıl sonu enflasyon tahmini açıklandı. Merkez Bankasının yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 43'tü. Ama piyasa yıl sonunda yüzde 58 enflasyon bekliyor. Görünen o ki, bu hükümet elinde milletimizi bekleyen daha çok zor günler var" diye konuştu.
CHP Sözcüsü Öztrak, açıklamasının ardından, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

"CHP'nin Maltepe mitingi nedeniyle ABD'nin Ankara Büyükelçiliği miting öncesinde ABD vatandaşlarına yönelik uyarıda bulundu. Ardından ABD'nin Ankara Büyükelçisi Dışişleri Bakanlığına çağrılarak bu uyarıdan duyulan rahatsızlık iletildi. Sizin tüm bu yaşananlara ilişkin değerlendirmeniz olacak mı?" sorusu üzerine  Öztrak, "ABD Büyükelçiliğinin açıklamasına önceki dönemdeki ABD başkanlarından birinin sözleri ile yanıt vereyim. 'Korkulması gereken tek şey korkunun kendisidir.' Biz, CHP'yiz. Biz Rumeli ve Anadolu Müdafaa-i Hukuk'uz. Biz Kuvayımilliyeyiz, korku nedir bilmeyiz. Genel Başkanımız korku imparatorluğunu yıkmak için milletimizle birlikte yola çıkmıştır. Maltepe Meydanı'nda toplanan 100 binler de bunun en güzel göstergesidir." diye konuştu.

"Maltepe mitingi ve bu mitingde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun yaptığı konuşma, adaylık ilanı olarak yorumlandı. Sizin bu değerlendirmelere ilişkin yorumunuz olacak mı?" sorusuna Öztrak, "Türkiye'nin 13'üncü Cumhurbaşkanı, Genel Başkanımızın da içinde olduğu 6 lider tarafından ortak belirlenecektir. Daha önce bu 6 lider, cumhurbaşkanının niteliklerini açıklamıştır. Dolayısıyla bu niteliklere yoğunlaşmakta yarar vardır." yanıtını verdi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir