• DOLAR 32.602
  • EURO 34.762
  • ALTIN 2494.194
  • ...
Rus asker, ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ukrayna'da savaş suçlarını araştıran mahkeme, ilk kararını verdi.

Rusya-Ukrayna savaşından bu yana görülen ilk davada, bir sivili öldürdüğü gerekçesiyle Rus tank komutanı Vadim Shishimarin ömür boyu hapse mahkum edildi.

62 yaşındaki Ukraynalıyı öldürmekten sorumlu tutuldu
Savaş sırasında yakalanan Çavuş Shishimarin, 28 Şubat'ta Ukrayna'nın kuzeydoğusundaki Chupakhivka kasabasında 62 yaşındaki Oleksandr Shelipov'u öldürmekten suçlu bulundu.

"Emirlere göre hareket ettim, beni affedin"
Shelipov'u vurduğunu kabul eden Shishimarin, ancak emirlere göre hareket ettiğini söylerken, söz konusu kişinin eşinden af diledi.

Bu arada iddia edilen diğer çok sayıda savaş suçu, Ukrayna tarafından soruşturuluyor.

Mahkeme iddiayı kabul etmedi
Yargıç, 21 yaşındaki Shishimarin'in iş birliği yapmasına ve pişmanlık duyduğunu ifade etmesine rağmen, ateş ettiği Shelipov'u öldürmek istemediği şeklindeki iddiasını kabul edemediğini söyledi.

Shishimarin, hakkında verilen kararı, sanıklar için ayrılan cam bölmede başı öne eğik şekilde dinledi.

Guardian'ın aktardığına göre, söz konusu Rus askere mahkeme tarafından tercüman da sağlandı.

Temyiz için 30 günlük süre
Savcılar, Shishimarin'in diğer Rus askerleriyle birlikte bir arabada olduğunu ve birinin ona Shelipov'u vurmasını emrettiğini kaydetti.

Shishimarin'in avukatı, müvekkilinin emre uyduğunu ve öldürme niyeti olmadığını savundu. Rus askerin, temyiz başvurusunda bulunmak için 30 günü var.

Annesi: Oğlum 'sevecen ve nazik'
Vadim Shishimarin'in annesi Lyubov, Rus basınına verdiği demeçte, oğlunun, memleketlerinde fırsat eksikliği nedeniyle orduya katılan "sevecen ve nazik bir genç adam" olduğunu iddia etti.

Lyubov, üvey babası geçen yıl ölen Shishimarin'in, ailesine destek olmaya çalıştığını savundu.

"Anne, bir hafta telefonum olmayacak"
Oğluyla arasında geçen diyaloğu anlatan Lyubov, Shishimarin'in, kendisini şubat ayı sonlarında aradığını ve "Anne, bir hafta telefonum olmayacak, bırakmak zorundayım. Birileri sana Ukrayna'ya gittiğimi söylerse, onlara inanma." dediğini aktardı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir