• DOLAR 32.492
  • EURO 34.952
  • ALTIN 2435.485
  • ...
İşgalci ABD tarafından şehid edilen Molla Ahtar Muhammed Mansur yad edildi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

 

 

Bugün, Kabil başta olmak üzere Herat, Parwan, Paktia, Daikund, Belh, Kunar ve diğer birçok ilde Molla Muhammed Mansur için anma törenleri düzenlendi.

İşgalci ABD'nin Pakistan'ın Belucistan eyaletinde, insansız hava aracı ile katlettiği Molla Ahtar Muhammed Mansur'un şehadetinin altıncı yıldönümü vesilesiyle Kabil'de düzenlenen törene kabine üyeleri, devlet erkanı ve alimler katıldı.

Kabil'de düzenlenen törene katılan konuşmacılar, Afganistan İslam Emirliği'nin ikinci emiri Molla Mansur'un hayatından kesitler aktararak onu rahmet ve minnet duygularıyla yad etti.

Törende konuşan devlet erkanı, Şehid Molla Ahtar Muhammed Mansur hakkındaki düşüncelerini şöyle aktardı:

Afganistan İslam Emirliği Başbakan Yardımcısı Mevlevi Abdüsselam Hanefi

Başbakan Yardımcısı Mevlevi Abdüsselam Hanefi, "Din ve vatan düşmanları Molla Ahtar Muhammed Mansur'u, Afganistan'ı işgalcilerden kurtarmak istediği için şehit ettiler.

Molla Muhammed Mansur çok mazlum olarak şehit oldu. Mübarek bedeninin tamamen yandığını bütün dünya gördü. Molla Muhammed Mansur, ülkenin hürriyeti ve bağımsızlığı ile İslami sistemin hâkimiyeti için kendini feda etti." diye konuştu.

Ekonomik İşlerden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Molla Abdulğani Baradar 

Ekonomik İşlerden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Molla Abdulğani Baradar ise, Molla Muhammed Mansur liderliğindeki mücahidlerin önemli ilerlemeler kaydettiğini belirterek şöyle konuştu:

Şehit Mansur ile ilişkim ve dostluğum çok eskiydi. Cihad sırasında daha güçlüydü. Emir el-Mü'minin Mansur zamanında Afganistan İslam Emirliği'nin cihadı doruğa ulaştı. Mücahidler bu dönemde birleşti ve safları güçlendi. Afganistan İslam Emirliği'nin mevcut sistemi, Şehit Mansur, Usta Yasir ve benzerlerinin fedakarlıklarının sonucudur.

Afganistan İslam Emirliği; liderleri Molla Muhammed Ömer'in, Şehit Mansur'un ve diğer mücahid şehitlerinin kanını asla unutmayacak. Bu sistemin kurulması için çok temiz kanlar dökülmüştür. Cenab-ı Allah bizlere yetim ve şehitlerimizin kanını korumada, vatanımıza hizmet etmede muvaffakiyetler ihsan eylesin. Bizler de bunun için her zaman gayret göstereceğiz. Şu anda, İslam Emirliği'nin tüm liderleri, mücahidlerine karşı merhametli olmalı ve mücahidler de liderlerine itaat etmelidir.

Savunma Bakanı Mevlevi Muhammed Yakub Mücahid

Savunma Bakanı Mevlevi Muhammed Yakub Mücahid ise şu ifadeleri kullandı:

Bugün Emir el-Mü'minin Molla Muhammed Mansur'un şehadet yıl dönümüdür. Allah ona rahmet etsin. Hepinizi temin ederim ki, liderleriniz ve büyükleriniz gece gündüz milletin refahı ve ilerlemesi için çalışıyorlar. Böylece Afganistan, dünya ve bölge ülkeleriyle her alanda rekabet edebiliyor.

Kısa süren liderliği döneminde, büyük hizmetler yaptığı ve kabul edilen bir lider olarak üzerine düşen sorumluluğu yerine getirdiğini kaydeden konuşmacılar, Molla Muhammed Mansur'un bu yolda yılmadan çalıştığını, ömrünün sonuna kadar İslami sistemin uygulanması için çabalarını esirgemediğine vurgu yaptı.

Törende konuşan Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Şir Muhammed Abbas Setenkazi, "Cihat ve fedakarlıklarımız, Allah'ın kelamını yüceltmek, vatanımızı işgalcilerden kurtarmak ve ayağa kaldırmak içindi. Mücahidlerimizin her biri siyaset alanında politikacı, savaş alanında asker, ekonomi alanında ekonomisttir.

Bu tozlu, aç mücahidler, Allah'ın lütfuyla Amerika'yı ve müttefiklerini yenmeyi başardılar, ancak Mekke müşrikleri gibi muhalifler, bunun İlahi bir yardım olduğunu kabul etmeye cesaret edemediler, bu yüzden kendilerini suçlamaya başladılar.

Allah korusun, eğer bu yoldan saparsak son kırk yılın kurbanları yakamızı bırakmayacak. Sistemi; dar görüşlülük veya genişlikle değil, İslam hukuku hükümlerine göre ölçülü olarak yönetmeliyiz.

Molla Mansur, çok kibar, merhametli, alçakgönüllü, cömert ve aynı zamanda çok cesurdu." ifadeleriyle şehid liderlerini övgüyle andı.

Ahtar Muhammed Mansur kimdir?

Molla Ahtar Muhammed Mansur, Afganistan'ın Kandehar kentinde 1959 yılında dünyaya geldi.

Afganistan'da İslam Emirliğinin birinci yönetimi (1996-2001) sırasında Havacılık Bakanı olarak görev yaptı.

İşgalci ABD öncülüğündeki NATO güçlerinin 2001'de askeri işgali sonrası tekrar cihad saflarına çekilen Taliban'ın Yönetici Şura Üyesi olarak seçilen Mansur, Molla Muhammed Ömer'in yardımcısı olarak 5 yıl görev yaparak hareketin icra işlerine baktı.

Molla Muhammed Ömer'in vefatının resmen duyurulduğu 30 Temmuz 2015'te Taliban'ın yeni lideri olarak seçildi.

20 Mayıs 2016 günü, İran ziyareti sonrası, Pakistan'ın Afganistan sınırı yakınındaki Belucistan eyaletinde, işgalci ABD tarafından insansız hava aracıyla düzenlen saldırıda, Molla Ahtar Muhammed Mansur aracında şehid edildi. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir